Življenje v Hondurasu, državi z nekaj manj kot 8 milijoni prebivalcev, se je po uvrstitvi nogometašev na svetovno prvenstvo dobesedno ustavilo. Najburneje je bilo seveda v glavnem mestu Tegucigalpi. Foto: EPA
Življenje v Hondurasu, državi z nekaj manj kot 8 milijoni prebivalcev, se je po uvrstitvi nogometašev na svetovno prvenstvo dobesedno ustavilo. Najburneje je bilo seveda v glavnem mestu Tegucigalpi. Foto: EPA
Hondurašani so mahali tudi z ameriškimi zastavami. Foto: EPA

Glede na soboto so si vozovnico za svetovno prvenstvo zagotovile še štiri reprezentance - Slovaška, Švica (Evropa), Argentina (Južna Amerika) in Honduras, ki si je tretje mesto v skupini Concacaf priboril po pravi drami. Hondurašani so z 1:0 slavili v El Salvadorju, za drugi nastop na SP-jih pa se morajo zahvaliti ZDA, ki so na domačem igrišču v peti minuti sodnikovega podaljška izenačile proti Kostariki (2:2). Ta je do 72. minute vodila z 2:0. Kostaričani so zaradi slabše razlike v golih končali na 4. mestu in se bodo v dodatnih kvalifikacijah pomerili z Urugvajem.

V Afriki še tri neznanke
Sredi novembra bodo znani tudi preostali trije udeleženci svetovnega prvenstva iz afriških kvalifikacij. Že pred zadnjim krogom sta si nastop na junijskem spektaklu zagotovili Slonokoščena obala in Gana, tik pred ciljem pa so Kamerun, Tunizija in Alžirija.

Evropski žreb v ponedeljek
V Evropi bomo še štiri potnike za SP dobili 18. novembra, ko bodo odigrane povratne tekme dodatnih kvalifikacij. Žreb zanje bo v ponedeljek. V prvem bobnu bodo Francija, Portugalska, Rusija in Grčija, v drugem pa Slovenija, BiH, Irska in Ukrajina.

Nova Zelandija ali Bahrajn?
Zadnji udeleženec svetovnega prvenstva bo zmagovalec obračuna med Novo Zelandijo in Bahrajnom (predstavnik Oceanije in 4. iz azijskih kvalifikacij).

Že uvrščeni na SP (23/32):
Afrika (2/5+gostitelj): Južnoafriška republika (gostiteljica), Gana, Slonokoščena obala

Azija (4/4 ali 5): Japonska, Avstralija, Južna Koreja, Severna Koreja

Evropa (9/13): Nizozemska, Anglija, Španija, Nemčija, Danska, Srbija, Italija, Slovaška, Švica

Južna Amerika (4/4 ali 5): Brazilija, Paragvaj, Čile, Argentina

Severna, Srednja Amerika in Karibi (3/3 ali 4): Mehika, ZDA, Honduras

Oceanija (0 ali 1): /