Oster štart Garyja Cahilla na Josipa Iličića ob koncu tekme, pri katerem je imel angleški branilec srečo, da jo je odnesel samo z rumenim kartonom. Foto: Reuters
Oster štart Garyja Cahilla na Josipa Iličića ob koncu tekme, pri katerem je imel angleški branilec srečo, da jo je odnesel samo z rumenim kartonom. Foto: Reuters
Nogometaši prekipevajo od pozitivne energije
Verbič pokazal okrvavljen gleženj
Novinarska konferenca po tekmi Slovenja - Anglija
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Anglija

Slovenija se je prebudila v jutro, v katerem je čutiti veliko zadovoljstvo po dveh uspešno opravljenih nalogah na kvalifikacijah za SP 2018. Zadovoljstvo, kot smo ga nazadnje najbrž občutili pred tremi leti po zelo dobri igri in visoki zmagi nad Norveško v Mariboru (3:0), po kateri je Katančeva vrsta optimistično odšla v Bern, kjer je še upala, da se bo morda uvrstila v dodatne kvalifikacije za SP v Braziliji. Na koncu se tedaj ni izšlo, nato pa je "Srečko Nazionale" z vse pogostejšimi neprepričljivimi predstavami reprezentance počasi, a vztrajno začel izgubljati zaupanje javnosti, ki je bila ob njegovi drugi umestitvi 31. decembra 2012 sicer navdušena.

Dogajanje je doseglo dno na začetku prejšnjega tedna, ko se je nastopu odpovedal Kevin Kampl, a zdi se, da se je od tam slovenska reprezentanca "odbila" v pravo smer. Koliko časa bo "letela" v tej smeri, pa bo seveda pokazal čas.

Kurtić: Iličić je oddelal odličen posel
"Pokazali smo celotni Sloveniji, da se ni treba obremenjevati z nekaterimi drugimi stvarmi, ampak z našo igro in pristopom. Ta je bil zelo pozitiven, takšen kot proti Slovaški. Dihamo kot eno, bili smo zelo motivirani in zasluženo osvojili točko, kar nas bo vleklo naprej. Iskrene čestitke tudi navijačem, ki so stali za nami od prve do zadnje minute," je razmišljal osmoljenec sinočnje tekme Jasmin Kurtić, ki je bil dvakrat zelo blizu svojemu drugemu zadetku v reprezentanci. Spomladi pred štirimi leti je dosegel sijajen gol s prostega strela že ob svojem debiju proti Grčiji v Kufsteinu, tokrat sta mu veselje preprečili vratnica in prečka: "Škoda, da žoga ni šla v gol, toda Joe Hart je dokazal, da je eden izmed najboljših vratarjev na svetu."

Angleški vratar je zbral kar nekaj lepih obramb, res izjemno pa se je izkazal ob Kurtićevem strelu z glavo na začetku drugega polčasa, ko je pri tem, da je žogo iz "pajčevine" izbil s pomočjo prečke, uporabil najprej levo, potem pa še desno roko. Vsi so se strinjali, da je brez dvoma igralec tekme, na kateri je Anglija po treh letih prekinila niz 14 zaporednih uspehov v kvalifikacijah.

Kurtića so v t. i. mešani coni v garaži ljubljanskega stadiona ustavili tudi angleški novinarji, s katerimi je na kratko pokramljal in jim zagotovil, da je Hart naredil dobro potezo, ko se je pred kratkim preselil v Torino, za katerega je tudi sam igral. Pohvalil je tudi dobrega prijatelja Josipa Iličića, ki je bil znova vlečni konj igre slovenske reprezentance: "Josip je bil sam med visokimi branilci Anglije in mu je bilo zelo težko. Znašel se je odlično. Napadal je prostor, pritiskal na njihove obrambne in vezne igralce ter pomagal obrambi. Oddelal je odličen posel." Nekdanja soigralca pri Fiorentini si bosta v nedeljo ob 12.30 zrla v oči na nasprotnih straneh, saj v 8. krogu italijanskega prvenstva v Firence prihaja Kurtićeva Atalanta.

Vezistu iz Kanižarice pri Črnomlju je v zadnjih tednih gotovo dobro delo to, da se je strokovnemu štabu reprezentance pridružil Tomaž Kavčič. Pred desetletjem je bil namreč Kurtićev trener pri Beli krajini, kjer je tedaj 18-letnega mladeniča 15. aprila 2007 prvič posedel na klop v prvi slovenski ligi.

Krhin: Pojavila se je neka nova energija
Rene Krhin
je pri 19 letih igral že za Slovenijo, spomnimo se njegovega debija prav proti Angliji septembra 2009 na Wembleyju. Tokrat je na peti medsebojni tekmi s soigralci dočakal prvo točko proti trem levom. Srečanje zanj nikakor ni bilo lahko, saj je že po četrt ure začutil bolečine v mišici. Kljub temu je na zelenici ostal skoraj do konca tekme. "Pri zadnjem šprintu nisem bil prepričan, ali bo mišica zdržala, toda mislim, da ni nič hujšega. Nisem mogel dati maksimuma, a sem pomagal ekipi. Stisnil sem zobe, dokler je šlo. Malo se je poznala sobotna tekma, ki nam je pobrala veliko fizične in psihične moči," je dejal štajerski vezist, potem ko je v 84. minuti odšepal z igrišča.

"Na teh dveh dvobojih smo res pokazali nekaj novega, v ekipi oziroma slačilnici se je pojavila neka nova energija, v težkih trenutkih znamo stopiti skupaj. To je ključ do vsega. Vsaki ekipi je potreben določen čas, ko se ji pridružijo novi igralci. Vrnitev v Litvi nam je dala neko energijo, potem zmaga nad Slovaško, in zdaj smo tu, kjer smo," je še dodal in se ozrl že tudi proti naslednji tekmi na Malti 11. novembra: "Malte ne smemo niti približno podcenjevati, tekma bo težka. Seveda bomo šli na zmago."

Verbič: Vsi igralci si malo več upamo
Dobro sta svoje delo opravila tudi najmanj izkušena člana začetne enajsterice Benjamin Verbič in Aljaž Struna. "Angleži so res imeli več časa žogo, a mislim, da so na koncu bolj zadovoljni s to točko kot mi. Malce nam je žal, da nismo dosegli gola. Ko korakaš z igrišča in se spomniš vseh teh priložnosti, si malo razočaran. A če bi nam kdo ponudil točko pred tekmo, bi jo vsekakor vzeli. Tudi oni so imeli svoje priložnosti, v celoti gledano, pa smo se Angliji zelo dobro zoperstavili. Tudi to, da je tekma terjala toliko poškodb, kaže, da smo se borili do zadnjega atoma moči. Takšno mora biti naše vodilo tudi za naprej. Povezava med mlajšimi in starejšimi je zelo dobra, štiri točke z dveh tekem so izjemne," je povedal Verbič in pred kamero TV Slovenija pokazal okrvavljen gleženj zaradi štarta Kyla Walkerja.

Katanec je na igrišče poslal isto prvo postavo kot proti Slovaški, a je nekoliko popravil postavitev. "Malce smo spremenili sistem. Bezjak se je tudi povlekel bolj na bok, jaz sem začel desno. Potem smo se menjali. Ni bilo to zato, da bi presenetili Angleže, ampak da bi bili kompaktnejši v sredini. Mislim, da smo prikazali všečno igro in se predstavili v dobri luči, gledalci so prišli na svoj račun. Vsi igralci si malo več upamo, rekli smo si, da je treba igrati," je taktične rešitve pokomentiral nogometaš Köbenhavna.

Za 22-letnikom iz Vojnika pri Celju je najlepši mesec v karieri. Najprej je okusil igranje v Ligi prvakov, zdaj je svoje znanje preizkusil še proti zvezdnikom iz Premier lige. "Priložnost za igro sem pograbil z obema rokama in vesel sem, da mi selektor zaupa. Sem še mlad in sem res vesel, da sem lahko del te zgodbe in da igram tako močne tekme. Ugotovil sem, da se lahko kosam z najboljšimi. Vsekakor so še neke pomanjkljivosti v igri, ki jih bo treba izboljšati, zato je treba še naprej delati na treningih. V obrambi sem res dal vse od sebe, v napadu pa priznam, da mi je malo zmanjkalo moči. Bilo je tudi malce manj prostora. Proti slabšim reprezentancam bo lažje, ker bo več prostora. A danes je bil cilj dosežen."

Je bilo čutiti kaj utrujenosti zaradi dveh odigranih tekem v 72 urah? "Na ogrevanju je bilo težko, ker nas je presekalo vse. Potem ti da vsa ta energija od navijačev nekaj več in pozabiš, da si v soboto odigral težko tekmo. Dokazali smo, da lahko tečemo in odigramo dve tekmi v treh dneh."

Struna: Remi je pravičen
Tudi Struna je kljub krčem v zadnjih 20 minutah na igrišču ostal vseh 95 minut: "Vsem, ki niso verjeli v nas, smo dokazali, da smo močna ekipa in da če igramo na pravi način, lahko naredimo veliko. V obrambi smo naredili dobro delo, niso imeli nekih velikih priložnosti. Tudi Rooney, ki je prišel pomagat v končnici, ni pokazal vsega, kar zna. Upam, da smo za to zaslužni tudi mi. Mislim, da smo s točko lahko zadovoljni tako oni kot mi. Remi je pravičen, čeprav bi lahko tudi zmagali. Proti vsaki ekipi mora biti 'fajt' na igrišču, to smo danes pokazali. Na Malti, kjer mene zaradi kartonov sicer ne bo, nam gotovo ne bo lahko, tako kot Angležem danes ni bilo tu. Želimo pa seveda zmagati."

V 65. minuti je obramba ostala brez svojega najizkušenejšega člena, kapetana Boštjana Cesarja, toda zdržala je sklepni nalet tekmecev. Aljaž je opisal, zakaj so "Cesija" z zelenice odnesli na nosilih: "Dobil je udarec in se mu je skrčila mišica. Bila je takšna bolečina, da ni mogel šprintati. Mislim pa, da bo z njim vse v redu in da ni nič hujšega."

Samardžić: Na Kitajskem igram še težje tekme
Drugi štoper Miral Samardžić je bil seveda ponosen na to, da Slovenija še drugič zapored ni prejela zadetka, a hkrati poudaril, da zanj tekma niti ni bila tako težka. "Na Kitajskem imam še težje tekme, kot so tu, ker tam ni neke taktike. Najboljši Evropejci, ki igrajo tam, so večinoma napadalci, tako da imam vsako tekmo veliko dela in sem bolj utrujen kot v reprezentanci." Zanimiv je bil tudi njegov odgovor na vprašanje, kaj je v slačilnici povedal Katanec: "Selektor je zadovoljen, tako nasmejanega ga še nisem videl. Čuti se pozitivna energija."

Nogometaši prekipevajo od pozitivne energije
Verbič pokazal okrvavljen gleženj
Novinarska konferenca po tekmi Slovenja - Anglija
Vsi vrhunci tekme Slovenija - Anglija