Dobri nogometni vratarji ubranijo od 25 do 30 odstotkov strelov z bele točke. Samir Handanović je ta odstotek v svoji karieri dvignil že na 44 odstotkov. Foto: Reuters
Dobri nogometni vratarji ubranijo od 25 do 30 odstotkov strelov z bele točke. Samir Handanović je ta odstotek v svoji karieri dvignil že na 44 odstotkov. Foto: Reuters
Josip Iličić (Palermo)
Srce za izvoljenko in goli za navijače. Palermo po zaslugi Iličića in Bačinovića postaja pravi hit tudi med nogometnimi navijači v Sloveniji. Foto: EPA
Siniša Andjelković
Siniša Andjelković je na povratni tekmi za uvrstitev v Evropsko ligo s Palermom v 89. minuti poskrbel za zmago Maribora s 3:2. A bolj kot v napadu bi 24-letni branilec Siciljancem prišel prav v obrambi, ki je najšibkejša točka enega najbolj zanimivih italijanskih moštev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Enej Jelenič (Koper) in Milan Andjelković (Olimpija)
Še ne 18-letni Enej Jelenič (levo) je letos debitiral v I. SNL in je na 12 tekmah oz. 695 minutah za Koper dosegel dva gola, predvsem pa je navdušil s tehničnim znanjem in izrednimi fizilčnimi sposobnostmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milvoje Novaković
Potem ko je Novaković le saniral poškodbo trebušne predpone in je prišlo do odhoda trenerja Solda, je začel znova redno igrati in tudi zadevati, zdaj pa je staknil novo neprijetno poškodbo. Foto: EPA
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je po telefonu le dočakal opravičilo Samuela Eto'oja za napad a la Zidane v prejšnjem krogu, zaradi katerega sta bila prva nogometna zgodba minulega tedna. Foto: EPA

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič, ki je med tednom sklenil dogovor o sodelovanju s Chelseajem, je potrdil, da je osrednjemu branilcu "vijoličastih" Siniši Andjelkoviću usojena pot v Palermo. "Rosaneri" so z nakupom Armina Bačinovića in Josipa Iličića zadeli v črno, zato ne preseneča zanimanje za igralca, ki se je v sezoni in pol, od kar igra v Mariboru, uveljavil kot eden najboljših branilcev v Prvi ligi si.

Enej po stopinjah Dejana
Medtem ko dogovor med Siciljanci in Štajerci še ni podpisan, se je Koper že dogovoril z Genoo, ki bo za 17-letnega vezista Eneja Jeleniča odštela pol milijona evrov. "Rossobluji" imajo že pozitivno izkušnjo z Dejanom Lazarevićem, ki kot posojeni igralec redno igra v Serii B za Torino, zato so nadarjenemu Primorcu ponudili petletno pogodbo.

Slovenski standard: gol in ubranjena 11-metrovka
Izredno zanimanje Apeninskega polotoka iz tedna v teden podžigajo dobre predstave slovenskih nogometašev. Čeprav je tokrat sneg povročil prestavitev obračuna med Krhinom in Cesarjem ter Jokićem (Bologna - Chievo), tudi tokrat ni šlo brez Slovencev na naslovnicah. 14. krog italijanskega prvenstva je ponudil skorajda že običajen krog: Samir Handanović je ubranil najstrožjo kazen, Josip Iličić pa zatresel mrežo enega izmed velikih italijanskih klubov.

Kljub novemu strelskem izbruhu Di Nataleje na obračunu Udineseja in Napolija, je bilo v Vidmu težko spregledati slovenskega reprezentančnega vratarja. Potem ko je bil pri evrogolu Hamšika v 58. minuti brez moči, se je Ljubljančan Slovaku oddolžil sedem minut pozneje. Zvezdnik Napolija je izvajal najstrožjo kazen, "Sarma" je razbral njegovo namero, da strelja v vratarjev desni kot in kljub močnemu strelu, je bil zmagovalec dvoboja Udinesejeva št. 1.

Bayern ali Zenit ali kar Udinese?
Handanovič je v letošnjem prvenstvu ubranil že četrto (!) oz. prav vse enajstmetrovke. Edino proti Interju je Eto'o uspel priiti do odbitka in ga premagati. Od poletja 2004, ko se je preselil v Italijo, je "Sarma" tako ubranil že kar 11 najstrožjih kazni od skupno 25 dosojenih proti njegovim moštvom. Vsekakor dosežek, zaradi katerega obujeno zanimanje Bayerna in odkrita namera svežega ruskega prvaka Zenita o nakupu ne preseneča.

Veliki klubi, velilke tekme Iličića
Še bolj je v nedeljskem večernem obračunu kroga izstopal Josip Iličić, ki je bi nesporno prvi igralec tekme Palermo - Roma 3:1. "Jojo" je v 20. minuti z izjemno podajo pred vrati našel kapetana Miccolija, ki si je žogo ustavil in jo hladnokrvno poslal v mrežo za 1:0. Po dobri uri igre je moral vratar gostov še drugič po žogo v mrežo. Premagal ga je prav Iličić, ki je iz neposredne bližine po podaji Federica Balzarettija žogo poslal v mrežo za 2:0. Celotno tekmo je z zanesljivo predstavo na sredini igrišča zaznamoval tudi Armin Bačinović.

22-letni Kranjčan je tako na 13 tekmi v Serii A zabil že šesti gol, s čimer deli 8. mesto na lestvici strelcev. Iličić je gole po vrsti zabil naslednjim italijanskim velikanom: Interju, Juventusu, Fiorentini in Romi. Ušel mu je le zadetek proti Milanu, katerega mrežo pa je zato zadel "Bačo".

"Nova" zadel, a se tudi poškodoval
Prejšnji konec tedna sta se izkazala z goloma tudi vodji reprezentanci - kapetan Robert Koren in prvi napadalec Milivoje Novaković sta dosegla peta prvenstvena gola. Zadnji je na obračunu Kölna in Wolfsburga spretno zadel z glavo, s 4 metrov, potem ko se je prvi dokopal do odbitka po prostem strelu Geromela. Tekme pa "Nova" v nasprotju z Mišom Brečkom ni mogel dokončati, saj je bil v 72. minuti zamenjan zaradi poškodbe stegenske mišice. Kako huda poškodba bo znano po podrobnih zdravniških pregledih. Odhod prvega strelca kluba ni pomagal "kozličkom", ki so na koncu remizirali z 1:1.

Koren je postal prvi igralec Hull Cityja, ki pa mu v angleški drugi ligi ne gre po načrtih. "RoKo" je v 20. minuti izkoristil slabo izbijanje vratarja Middlesbrougha in je v snežnem metežu z razdalje zabil za vodstvo gostov z 0:1. Pred odmorom je Koren znova popeljal "tigre" v vodstvo, tokrat je s prostega strela našel glavo Gerrarda, ki je zadel za 1:2. Na koncu je Middlesbrough izenačil na 2:2, Hull City pa po 19. krogih Championshipa zaseda šele 18. mesto (med 24 klubi).

Dedić joker iz rokava
V drugoligaški konkurenci je zadel tudi Zlatko Dedić, ki je kot igralec s klopi potreboval le tri minute, da je zabil drugi prvenstveni gol. Dedić je z natančnim udarcem z roba kazenskega prostora nadgradil preigravanje in hiter protinapad gostiteljev. Njegov Bochum je s 3:0 premagal Padeborn, s čimer se je povzpel na 9. mesto.

Za konec avtogol in izključitev
Med strelci se je znašel še Aleksander Radosavljević, ki pa v nizozemski prvi ligi ni zabil drugega gola, temveč je z neposrečenim posredovanjem ob kotu premagal lastnega vratarja, kar je na tekmi Feyenoord - Den Haag v 1. minuti drugega polčasa pomenilo izenačenje. Na koncu je "Radetov" ADO izgubil z 2:1.

Na drugi strani (ne)sreče pri avtogolih je bil Zlatan Ljubijankić, ki je v petek na belgijskem derbiju Genk - Gent ostro podal pred vrata, kjer je branilec Carlos spremenil smer in zadel za 1:1. Srečanje je zaznamoval tudi Marko Šuler, ki je bil v 57. minuti izključen zaradi drugega rumenega kartona, obakrat pa je nepravilno zaustavljal Izraelca Bardo. Kljub igralcu manj so "bizoni" na koncu slavili z 1:2, tako da rdeči karton ni poslabšal vtisa slovenskih "nogometnih ladij".

Panterska obramba "Sarme" Hamšiku (od 2:20)


Podaja (od 0:48) in gola Iličića (od 2:22)

Gol NovaGola in odziv navijačice Wolfsburga


Prefinjen strel Dedića za drugi letošnji gol (od 1:22)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Empoli - Sassuolo 0:1vso tekmo/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Napoli 3:1vso tekmo v 65' ubranil 11-m
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Köln - Wolfsburg 1:1vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Bologna prestavljeno?sneg
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Lokomotiva - Rubin Kazan 0:0/izven postave; 5. mesto
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Bologna prestavljeno?sneg
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Dunajsko NM 1:2vso tekmo v 65'
Marko ŠulerGent (BEL)Genk - Gent 1:2do 57' (1:2) v 7', v 57'
VEZISTI
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Roma 3:1vso tekmo/

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Milan 0:2 (LP);
Auxerre - Toulouse 1:2
vso tekmo
do 45' (0:2)
/;
/
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Roma 3:1vso tekmo v 62' za 2:0, podaja za 1:0 v 20'
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Polonia - Wisla 0:1vso tekmo/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Middlesbrough - Hull City 2:2vso tekmo v 20' za 0:1, podaja za 1:2 v 41'
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Feyenoord - Den Haag 2:1vso tekmo avtogol v 46' za 1:1
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)De Graafschap - Vitesse 1:1/na klopi
NAPADALCI
Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - Paderborn 3:0od 75' (1:0) v 78' za 2:0
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Genk - Gent 1:2vso tekmopodaja za avtogol za 1:1 v 11'
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Köln - Wolfsburg 1:1do 72' (1:0) v 51' za 1:0, poškodba
Tim MatavžGroningen (NIZ)Roda - Groningen 1:0vso tekmo /
Nejc PečnikNacional (POR)Braga - Nacional 2:0od 60' (0:0)/
"Ladje na obzorju"
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Cercle - Beerschot 1:1/na klopi
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Ruch - Jagiellonia B. 0:0do 73' (0:0)/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Energie C. - Aue 6:0/okreva po poškodbi
Rene KrhinBologna (ITA)Chievo - Bologna prestavljeno?sneg
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Piacenza - Torino 1:1vso tekmo v 89'
Rene MiheličNacional (POR)Braga - Nacional 2:0/na klopi
Matija ŠkarabotGent (BEL)Genk - Gent 1:2/izven postave
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Hertha - Duisburg 0:2vso tekmo/
Haris VučkićNewcastle (ANG)Newcastle - Chelsea 1:1/izven postave