Mats Hummels je v 13. minuti odločil srečanje. Proti Alžiriji je zelo manjkal v obrambi. Foto: Reuters
Mats Hummels je v 13. minuti odločil srečanje. Proti Alžiriji je zelo manjkal v obrambi. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm in Mats Hummels
Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm in Mats Hummels se veselijo novega polfinala in srečanja z Brazilijo, ki so jo Nemci na 21 tekmah premagali le štirikrat. Foto: EPA
Karim Benzema in Didier Deschamps
Selektor Didier Deschamps je tolažil Karima Benzemaja, ki je imel v zadnji akciji na tekmi izjemno priložnost za izenačenje. Foto: Reuters
Nemci v četrtfinalu izločili Francoze
Izjavi Philippa Lahma in Didierja Deschampsa
Izjemna obramba Neuerja ob strelu Benzemaja v 94. minuti
Hummels povedel Nemce v vodstvo


Nemci so se že četrtič zapored prebili med štiri najboljše reprezentance sveta, kar ni uspelo še nobeni izbrani vrsti pred tem, zadnji naslov pa so osvojili leta 1990 v Rimu. Španci in Italijani, ki so bili na zadnjih štirih velikih tekmovanjih trn v peti Nemcev, so že več kot teden dni doma. Francozi so bili primeren tekmec za pravo bitko na Maracani, ki je bila kot naročena za izbrance Joachima Löwa.
Ostre kritike podžgale igralce
Po uvodni gladki zmagi nad Portugalsko (4:0) so se Nemci mučili z žilavo Gano (2:2), proti Američanom so veliko taktizirali in zmagali z 1:0, v osmini finala pa je prišlo opozorilo ob idealnem času. 120 minut mučenja proti motiviranim Alžircem (2:1 po podaljšku) je bilo idealnih za številne dežurne kritike v domovini.
V Nemčiji ne cenijo lepotcev, ampak le borce
"Mesut Özil, Mario Götze in Jerome Boateng naj malo manj pazijo na svoje frizure, malce več pa naj se borijo. Nekateri že ob petju himne delujejo nemotivirano. Še selektor Američanov Jürgen Klinsmann je bolj ponosno pel nemško himno kot nekateri naši lepotci," so bile le nekatere izmed ostrih kritik po bledi predstavi proti Alžiriji v ponedeljek v Porto Alegreju.
54-letni Löw se je tri dni naposlušal številnih nasvetov. 82 milijonov selektorjev je imelo ogromno idej. Löw je sijajno postavil taktiko. 93 odstotkov Nemcev je želelo, da Philipp Lahm zaigra na desni strani obrambe, kjer se precej bolje znajde kot na sredini igrišča. Mats Hummels je postal steber obrambe in Per Mertesacker je tokrat moral na klop. Tudi Miroslav Klose je bil malce presenetljiva odločitev, ki pa je bila pravilna, saj je bila francoska obramba vseskozi pod pritiskom. Napadalec Lazia ni imel nobenega nevarnega strela, v prvem polčasu se je le 13-krat dotaknil žoge, a še vedno bo imel priložnost, da se sam zavihti na prvo mesto večne lestvice strelcev svetovnih prvenstev.
Löw: Evropske ekipe trpijo na tekmah ob 13. uri
"Igralci so popolnoma izmučeni. Neverjetno vroče je bilo, ritem je bil visok, igra je potekala hitro v obe smeri. Za vse evropske ekipe je zelo težko igrati ob 13.00, nismo vajeni tako ekstremnih razmer. Na srečo naslednje tekme ne bodo več tako zgodaj. Južnoameriške ekipe so na tem prvenstvu v veliki prednosti. Spremembe v ekipi so bile dobrodošle, imel sem občutek, da moram nekaj spremeniti po tekmi proti Alžiriji. Iz tekme v tekmo igramo bolje, igralci so popolnoma osredotočeni na končni cilj, vzdušje v ekipi je sijajno," je bil zadovoljen Löw, ki je v četrtek koval taktiko tudi med tekom na plaži v rajski Campo Bahii, kjer Nemci domujejo med prvenstvom.
Nogometaši Bayerna že imajo veliko lovoriko
"Na štirih prvenstvih zapored smo bili najmanj v polfinalu. To je velik dosežek. Čas je za korak naprej, mislim, da imamo dovolj odlik. Zelo pomembno je, da so naši igralci že osvajali velike lovorike, Bayern je lani slavil zmago v Ligi prvakov. Take izkušnje so zelo pomembne," je še dodal priljubljeni Jogi.
Hummels: Imel sem srečo, da sem se znašel na pravem mestu
Hummels je z glavo zadel že proti Portugalski, ob prekinitvah je izjemen in proti Alžiriji so ga Nemci zelo pogrešali, saj je ostal v hotelu zaradi gripe. "To je bilo sanjsko, na svetovnem prvenstvu nam gre res vse po načrtih. Nobene skrivnosti ni, imel sem srečo, da sem se znašel na pravem mestu. Upam, da naša pot še ni končana. V teh razmerah sem bil proti koncu tekme že popolnoma brez moči," je bil navdušen branilec Borussie iz Dortmunda, ki ga v Braziliji spremlja tudi dekle Cathy Fischer, televizijska voditeljica na televizijski postaji Sky Sport.
Neuer: Če bi prejel zadetek v 94. minuti, bi bila to moja napaka
Neuer se je posebej izkazal pri strelu Mathieuja Valbuene v 33. minuti in v sodnikovem dodatku pri poskusu Karima Benzemaja. "Zmaga na tako pomembni tekmi na Maracani je res nekaj posebnega. Proti Alžiriji je bil pritisk ogromen, lahko smo samo izgubili, saj so vsi pričakovali gladko zmago. Obramba je bila tokrat odlična, na takih tekmah to odloča. Pri strelu Benzemaja sem avtomatično reagiral z roko. Obramba je zaprla poti v sredini, moral sem le zapreti kot. Če bi prejel zadetek, bi bila to moja napaka," je pojasnil vratar Bayerna, ki tokrat ni igral "libera", kot je to počel proti Alžiriji.
Boateng: Neuer je najboljši vratar na svetu
Tudi Jerome Boateng je pohvalil čuvaja mreže: "Neuer je najboljši vratar na svetu, znova je to dokazal. Zelo smo ponosni, da smo znova v polfinalu, naš cilj je seveda finale."
Mertesacker tokrat vodonoša in navijač
Branilec Mertesacker, ki je po tekmi z Alžirijo jezno odgovarjal na vprašanja novinarja televizijske postaje ZDF, je tokrat sedel na klopi. "Selektor je imel srečno roko, povlekel je prave poteze. On je odgovoren za izid in sestavil je močno ekipo. Vseeno mi je, ali sem vodonoša, navijač ob stranski črti ali pa na igrišču. Vedno skušam pomagati ekipi. Videl sem, kako psihično močni smo. Samo na ta način imamo možnosti za končno zmago. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih smo izpadli v polfinalu, veliko nas je igralo na teh dveh tekmah. Ne želimo si znova ostati brez velikega finala," je poudaril Mertsacker, ki je dokazal, da je pravi profesionalec.
Kapetan Lahm je bil odličen na svojem standardnem mestu: "Na desni strani sva z Müllerjem odlično sodelovala, veliko akcij je potekalo po tej strani. Zelo kompaktno smo stali na igrišču, še posebej težko je bilo v težkih razmerah, vročina je bila neznosna."
Deschamps prvič klonil na SP-ju
Didier Deschamps je prvič izgubil tekmo na svetovnem prvenstvu. Leta 1998 se je na domačem prvenstvu veselil naslova prvaka. "Poskušali smo vse do konca, Benzema bi lahko izenačil v zadnji akciji na tekmi. Pričakovali smo zelo težko tekmo, nismo bili dovolj natančni pred vrati. Imeli smo velike priložnosti, ki jih je ustavil Neuer," je povedal francoski selektor.
Nepopustljivi Nemci do naslovov vedno z izjemnim bojem
4. julij 1954 je z zlatimi črkami zapisan v zgodovino nemškega nogometa. Na stadionu Wankdorf v Bernu so favorizirani Madžari v finalu svetovnega prvenstva po osmih minutah vodili že z 2:0, na koncu pa so Nemci z golom Rahna z roba kazenskega prostora v 89. minuti prišli do nepričakovanega naslova svetovnih prvakov. Devet let po koncu druge svetovne vojne je uspeh pomenil še toliko več.
Naslova leta 1974 na domačih tleh in leta 1990 v Italiji sta bila precej bolj pričakovana. Vedno so se Nemci odlikovali predvsem z izjemnim bojem in nepopustljivostjo do zadnje sekunde sodnikovega dodatka. To jih je odlikovalo tudi na zelenici Maracane in le tako lahko pridejo tudi v finale. Proti Braziliji ne bodo v vlogi favoritov, obeta pa se prava bitka v Belo Horizonteju v torek zvečer.

Nemci v četrtfinalu izločili Francoze
Izjavi Philippa Lahma in Didierja Deschampsa
Izjemna obramba Neuerja ob strelu Benzemaja v 94. minuti
Hummels povedel Nemce v vodstvo