Niko Kovač je večino lanske sezone poslušal številne kritike, maja pa je v vitrino postavil dvojno krono (29. naslov prvaka in 19. pokalna lovorika). Tudi poleti ni šlo po načrtih na nori nogometni tržnici. Ta teden je v München pripeljal rojaka Ivana Perišića, a to zagotovo ne bo zadnja okrepitev. Foto: Reuters
Niko Kovač je večino lanske sezone poslušal številne kritike, maja pa je v vitrino postavil dvojno krono (29. naslov prvaka in 19. pokalna lovorika). Tudi poleti ni šlo po načrtih na nori nogometni tržnici. Ta teden je v München pripeljal rojaka Ivana Perišića, a to zagotovo ne bo zadnja okrepitev. Foto: Reuters

Superpokal res ni najprestižnejša lovorika v nemškem nogometu, a zmaga Dortmundčanov z 2:0 na Westfalnu pred dvema tednoma je bilo lepo opozorilo za vodstvo Bayerna, ki se podaja v novo obdobje, potem ko se je zadnje desetletje vse vrtelo okoli zvezdnikov Arjena Robbna in Francka Riberyja. 57. sezono Bundeslige bodo serijski prvaki odprli v petek zvečer na Allianz Areni proti berlinski Herthi.

Po odhodu Nizozemca in Francoza bosta breme na krilnih položajih nosila Kingsley Coman in Serge Gnabry, ki pa sta pogosto poškodovana in nimata prave zamenjave.

S poškodbo Saneja so se podrli poletni načrti Bayerna
Velika želja vodstva kluba je bil Leroy Sane. Predsednik Uli Hoeness, ki bo 29. avgusta sporočil odločitev o pokoju ali pa novi kandidaturi, je večkrat omenil, da nikoli ne bodo odšteli več kot 100 milijonov evrov odškodnine. Časi so se v zadnjih letih na nori nogometni tržnici popolnoma zasukali in tudi vedno varčni Bavarci bodo morali globlje seči v žep, če bodo hoteli konkurirati bogatim angleškim in španskim klubom.

Za Saneja je Bayern ponudil 110 milijonov evrov Manchester Cityju. Pep Guardiola, ki ga lani ni redno uvrščal v začetno enajsterico, ga je uvrstil v prvo postavo na tekmi Community Shielda proti Liverpoolu in nemški reprezentant se je poškodoval že po devetih minutah. Moral je na operacijo kolena in ne bo igral vsaj pol leta.

Paco Alcacer je v lanski sezoni dosegel 18 zadetkov, večino tekem je odigral v vlogi jokerja. Foto: Reuters
Paco Alcacer je v lanski sezoni dosegel 18 zadetkov, večino tekem je odigral v vlogi jokerja. Foto: Reuters

Na listi želja sta zdaj Mandžukić in Coutinho
Želeni mozaik se je podrl in zdaj Bavarci izvajajo rezervni načrt. Kovač je pripeljal rojaka Ivana Perišića iz Interja. Igral bo kot posojeni nogometaš, Milančani pa so prejeli pet milijonov evrov. Če se bo Perišić izkazal, ima Bayern možnost odkupa naslednje poletje.

Kovač je odlično sodeloval tudi z Mariem Mandžukićem, ki želi zapustiti Juventus. Bil je v pogovorih z Manchester Unitedom, zelo rad pa bi se vrnil v München. 33-letni napadalec je blestel med letoma 2012 in 2014, zadel je tudi na finalu Lige prvakov na Wembleyju maja 2013, ko je Bayern zadnjič postal evropski prvak. Od takrat ni več igral v finalu.

V zadnjih dneh se vse pogosteje omenja tudi Philippe Coutinho, ki je na izhodnih vratih Barcelone. Vse je odvisno od pogovorov Kataloncev s PSG-jem. Če Neymar ne bo odšel na Camp Nou, je velika možnost, da Coutinho namesto v Pariz pride v München. Kovač je že večkrat poudaril, da potrebuje širši kader. Jerome Boateng in Renato Sanches, ki sta bila zelo nezadovoljna po koncu lanske sezone in sta napovedala odhod, sta zdaj celo v začetni postavi.

Mats Hummels in Marco Reus sta znova združila moči v Dortmundu. Foto: Reuters
Mats Hummels in Marco Reus sta znova združila moči v Dortmundu. Foto: Reuters

Hummels, T. Hazard, Schulz in Brandt prišli v Dortmund
Novembra lani so imeli Dortmundčani devet točk naskoka pred Bayernom, ki je bil v veliki krizi. Spomladi je Borussia popolnoma popustila. Pika na i je bil polom na Allianz Areni 6. aprila (0:5), ki je tlakoval pot Bayerna do 29. naslova nemškega prvaka in do novega razočaranja v Dortmundu.

Več kot 150 milijonov evrov je vložila Borussia v okrepitve. Najbolj odmevna je bila vrnitev Matsa Hummelsa, ki bo znova šef obrambe. Prišli so tudi Thorgan Hazard, Nico Schulz in Julian Brandt, dokončno je odkupljena pogodba Paca Alcacerja, ki je bil lani izjemen v vlogi jokerja. Španec zdaj želi mesto v udarni postavi. Edina težava zna biti nezadovoljstvo Maria Götzeja. Junak SP-ja 2014 še ni podaljšal pogodbe, ki se izteče konec sezone. Na leto zasluži kar 10 milijonov evrov, v zadnjih letih pa njegove predstave niso bile tako blesteče.

Direktor Hans Joachim Watzke že dolgo ni bil tako nasmejan, po zmagi nad Bayernom v superpokalu je žarel od zadovoljstva. Zelo pomembno vlogo igra tudi njegov svetovalec Matthias Sammer, ki je prava ikona kluba. Naslov je osvojil kot igralec (1995 in 1996) in trener (2002), nato pa je bil izjemno uspešen tudi v vlogi športnega direktorja pri Bayernu.

Julian Nagelsmann je najmlajši trener v Bundesligi. Pri 32 letih ima že številne uspehe v Hoffenheimu, zdaj ga čaka še veliko večji izziv v Leipzigu. Foto: EPA
Julian Nagelsmann je najmlajši trener v Bundesligi. Pri 32 letih ima že številne uspehe v Hoffenheimu, zdaj ga čaka še veliko večji izziv v Leipzigu. Foto: EPA

Nagelsmann zavrnil 66 milijonov za Upamecana
V Leipzigu imajo dovolj tretjih mest. Želijo napasti Bayern in Borussio. Ralf Rangnick je izbral svojega naslednika ‒ novi trener Julian Nagelsmann se je zelo izkazal v Hoffenheimu in zdaj je pri 32 letih pred težko nalogo. Rdeče bike želi popeljati na vrh. Taktični velemojster je že na pripravah vsem igralcem na telefone pošiljal videoanalize.

Kevin Kampl je dobil zelo kakovostne soigralce. Ademola Lookman je prišel za 25 milijonov evrov iz Evertona, Christopher Nkunku pa za 13 milijonov iz PSG-ja. Oba sta podpisala vse do leta 2024. Iz Chelseaja je prišel na posojo talentirani Ethan Ampadu. 18-letnik še ni dozorel za Premier ligo. Arsenal je ponudil kar 66 milijonov evrov za Dayota Upamecana, a Nagelsmann ni dovolil njegovega odhoda v London, saj si brez šefa obrambe ne more predstavljati enakovrednega boja z Bayernom in Borussio. Nezadovoljen je Timo Werner, ki si je želel oditi v München, a ni prišlo do dogovora, še vedno pa noče podaljšati pogodbe z Leipzigom.

Farmacevti stavijo na napadalen nogomet
V Leverkusnu bodo po dveh sušnih letih znova zaigrali v Ligi prvakov, kar je cilj kluba vsako sezono. Trener Peter Bosz, ki je pogorel v Dortmundu pred dvema letoma, vse stavi na napad. Športni direktor Rudi Völler želi graditi ekipo okoli dragulja Kaija Havertza. 20-letnika bo nemogoče dolgo zadržati v Leverkusnu, a pogodbo ima do leta 2022. Karem Demirbay je za 32 milijonov evrov prišel iz Hoffenheima. Toliko denarja niso farmacevti odšteli še za nobeno okrepitev. Iz Hoffenheima je prišel tudi Nadiem Amiri, Moussa Diaby je prestopil iz PSG-ja za 15 milijonov evrov.

Rose bo skušal uspeh iz Salzburga ponoviti v Mönchengladbachu
Borussia iz Mönchengladbacha je lani blestela v jesenskem delu, spomladi pa je popustila in padla na peto mesto. Priznani trener Dieter Hecking, ki je po oktobrski veličastni zmagi v Münchnu s 3:0 prejemal čestitke z vseh smeri, je moral oditi (prevzel je Hamburg v drugi ligi). Nasledil ga je Marco Rose, ki se je izkazal na klopi Salzburga. Iz Solnograškega je pripeljal tudi Stefana Lainerja.

Eintracht ostal brez Jovića in Hallerja
V boju za preboj v evropska tekmovanja se obeta napet boj. Eintracht je v zadnjih treh sezonah naredil ogromen korak naprej. Celotna vrednost moštva je ocenjena na 207 milijonov evrov, kar je trikrat več kot leta 2016. Športni direktor Fredi Bobič je zelo zaslužen za razvoj ekipe. V pretekli sezoni je Eintracht izpadel šele v polfinalu Evropske lige po streljanju enajstmetrovk proti Chelseaju na Stamford Bridgeu. Poleti je Luka Jović za 60 milijonov odšel k madridskemu Realu, Sebastian Haller pa je za 40 milijonov evrov okrepil West Ham. Trener Adi Hütter bo imel težko nalogo, saj sta v lanski sezoni skupaj zabila kar 47 golov. Glavna okrepitev je Martin Hinteregger, ki je prišel iz Augsburga. Vratar Kevin Trapp je bil posojen iz Pariza, zdaj je Eintracht plačal odkupno klavzulo.

Navijači Schalkeja zahtevajo nepreklicen odstop predsednika Tönniesa, ki se je umaknil s funkcije do konca leta. Foto: EPA
Navijači Schalkeja zahtevajo nepreklicen odstop predsednika Tönniesa, ki se je umaknil s funkcije do konca leta. Foto: EPA

Rasistične opazke predsednika Schalkeja Tönniesa poskrbele za nemir
Schalke je bil predlani drugi. Domenico Tedesco je prejemal pohvale za izjemen dosežek, lani pa je bil odpuščen. Stari lisjak Huub Stevens (Schalke je popeljal do zmage v Pokalu Uefa maja 1997 in postal trener stoletja v Gelsenkirchnu) je rešil ekipo pred izpadom, 14. mesto pa je pomenilo ogromno razočaranje. Novi trener David Wagner je popeljal Huddersfield Town v Premier ligo, zdaj pa ga čaka nov velik izziv. Največja težava je govor predsednika Clemensa Tönniesa pred dvema tednoma, ko je uporabil rasistične opazke proti Afričanom. Nemški mediji so ga raztrgali in do konca leta ne bo več opravljal predsedniške funkcije. Navijači so mu na pokalni tekmi v soboto pokazali rdeči karton.

Werder bo težko nadomestil Kruseja
V Bremnu sanjajo o starih časih, pred 15 leti so zadnjič osvojili naslov prvaka. Trener Florian Kohfeldt je v pretekli sezoni zasedel osmo mesto in se prebil v polfinale pokala. Po številnih sezonah, ko je bil boj za obstanek edini cij, želi Werder znova v evropska tekmovanja. Odhod ideologa igre Maxa Kruseja v Carigrad k Fenerbahčeju je pomenil velik udarec. Zdaj bosta veliko večje breme nosila Juja Osako in Nuri Sahin. V napadu je glavni adut Niklas Füllkrug, ki je za 6,5 milijona evrov prišel iz Hannovra. Zimzeleni Claudio Pizarro bo oktobra dopolnil 41 let. Najstarejši igralec Bundeslige vseskozi podira rekorde. Postal je že najstarejši strelec zadetka v zgodovini nemškega prvenstva. V soboto je v nemškem pokalu z dvema zadetkoma potopil Delmenhorst (6:1). Na Weserstadionu se je zbralo kar 41.500 gledalcev.

Claudio Pizarro tik pred 41. rojstnim dnem še vedno trese mreže. Foto: EPA
Claudio Pizarro tik pred 41. rojstnim dnem še vedno trese mreže. Foto: EPA

Palček Paderborn glavni kandidat za izpad
Tudi boj za obstanek bo zelo zanimiv. Glavni kandidat za takojšnjo selitev nazaj v drugo ligo je vsekakor Paderborn. V sezoni 2014/15 je prvič v zgodovini kluba zaigral v Bundesligi, sledil je izpad v drugo in takoj tudi v tretjo ligo. V sezoni 2016/17 je ekipa zasedla šele 18. mesto v tretjeligaški druščini, kar je pomenilo selitev v četrto ligo, a je 1860 München po izpadu iz druge lige izgubil licenco, zato je Paderborn ostal tretjeligaš. Začel se je epski pohod nazaj med elito. Predlani drugo mesto v tretji ligi in lani senzacionalno še drugo mesto v drugi ligi. Benteler Arena sprejme le 15.000 gledalcev in je najmanjši stadion Bundelige. Za primerjavo: južna tribuna stadiona Westfalen v Dortmundu (znana kot črno-rumeni zid) sprejme 25.000 gledalcev. Celoten proračun Paderborna znaša le 45 milijonov evrov. Za primerjavo: Bayern ima na voljo 640,5 milijona evrov.

"Železni" Union prvič med elito
Union Berlin bo v nedeljo postal 56. klub, ki bo zaigral med nemško elito. Stadion An der Alten Försterei sprejme le 22.000 gledalcev in bo razprodan na vsaki tekmi. Vseh 11.500 letnih vstopnic so navijači razgrabili. Evforija je velika, po nepozabni zmagi v kvalifikacijah proti Stuttgartu (2:2 in 0:0) so navijači preplavili zelenico. Trener Urs Fischer se je razveselil številnih okrepitev in obstanek je vsekakor realen. Nekdanji zvezdnik dortmundske Borussie Neven Subotić je prišel iz St. Etienna, Christian Gentner iz Stuttgarta, napadalec Anthony Ujah pa je že blestel v Kölnu in Mainzu. Prišel je za dva milijona evrov, kar je rekordni prestop v zgodovini "železnega" Uniona.

Sijajni napadalec Dodi Lukebakio je glavna okrepitev berlinske Herthe. Foto: EPA
Sijajni napadalec Dodi Lukebakio je glavna okrepitev berlinske Herthe. Foto: EPA

Fortuna bo težko ponovila lanski čudež
65-letni Friedhelm Funkel je eden najbolj priznanih trenerjev Bundeslige. Pravi specialist je v boju za obstanek in verjetno mu je v lanski sezoni uspel največji podvig. Fortuno ni le obdržal med elito, ampak jo je popeljal do 10. mesta. Po odhodu sijajnega napadalca Dodija Lukebakia v Berlin bo težko ponoviti sanjsko sezono. V Düsseldorfu se obeta krčevit boj za obstanek.

Nepriljubljeni ponedeljek ostaja petkrat na sporedu
Uvodna tekma kroga bo tradicionalno v petek ob 20.30, večina tekem bo v soboto ob 15.30, derbi kroga pa v soboto ob 18.30. V nedeljo bo petkrat srečanje tudi ob 13.30, igrale bodo ekipe, ki bodo imele v četrtek tekmo v Evropski ligi. Pet tekem bo tudi v ponedeljek zvečer, čeprav so navijači na številnih stadionih že zahtevali ukinitev tega termina, a klubom denar iz televizijskih pravic seveda preveč diši.


1. krog, petek ob 20.30:
BAYERN - HERTHA

Sobota ob 15.30:
WERDER - FORTUNA DÜSSELDORF
FREIBURG - MAINZ
BAYER LEVERKUSEN - PADERBORN
BORUSSIA (D) - AUGSBURG
WOLFSBURG - KÖLN

Ob 18.30:
BORUSSIA (M) - SCHALKE

Nedelja ob 15.30:
EINTRACHT - HOFFENHEIM

Ob 18.00:
UNION BERLIN - RB LEIPZIG (Kampl)