Miha Zajc je na vročem carigrajskem derbiju prišel do prvega gola v dresu Fenerbahceja, ki je nato proti velikemu tekmecu Besiktasu izničil zaostanek 0:3. Foto: Reuters
Miha Zajc je na vročem carigrajskem derbiju prišel do prvega gola v dresu Fenerbahceja, ki je nato proti velikemu tekmecu Besiktasu izničil zaostanek 0:3. Foto: Reuters
V ponedeljek zvečer blestela Verbič in Zajc

Ponedeljek je prinesel uspešni tekmi dveh slovenskih napadalnih vezistov, ki bosta pomemben del Kekovega moštva. Benjamin Verbič je po uspešnih igrah v Evropski ligi dobro formo potrdil na prvi tekmi ukrajinskega prvenstva v letu 2019. Dinamo Kijev je gostil četrtouvrščeno Zorjo in jo razbil s 5:0, pri čemer je imel glavno besedo ravno 25-letnik iz Vojnika. V 38. minuti je po pravem slalomu z levega krila zabil za 2:0, tik pred odmorom pa še poslal natančen predložek za 3:0. V nadaljevanju v 53. minuti pa se je še drugič vpisal med strelce. Po 17 tekmah ukrajinske lige je Verbič pri 7 golih in 4 podajah, Dinamo pa se je utrdil na 2. mestu Premier lige. Zvečer je v Carigradu potekal spekakularni derbi Besiktas - Fenerbahce, kjer je vidno vlogo odigral Miha Zajc. V prvem polčasu so črno-beli dominirali in povedli s kar 3:0. Edina svetla izjema Fenerja je bil ravno Zajc, ki je v 55. minuti po dolgi akciji gostov zatresel mrežo Lorisa Kariusa za prvi gol v dresu kanarčkov. Prvenec 24-letnega Šempetrca je prebudil Fener, ki je s pravimi valovi jurišov prišel do izenačenja 3:3. Zajc je igral do 84. minute, v zadnjih izdihljajih pa so gostje zapravili kar nekaj priložosti za veliko zmago, ki bi jim nenazadnje tudi močno pomagala pri prvoligaškem obstanku. Fenerbahce zaseda komaj 14. mesto in ima le točko prednosti pred mesti, ki vodijo v drugo ligo.

Andraž Šporar je zadel na šestih zaporednih tekmah slovaškega prvenstva, pri čemer je februarja na prvih dveh spomladanskih tekmah prinesel Slovanu zmagi z 1:0. Foto: Twitter
Andraž Šporar je zadel na šestih zaporednih tekmah slovaškega prvenstva, pri čemer je februarja na prvih dveh spomladanskih tekmah prinesel Slovanu zmagi z 1:0. Foto: Twitter

Prejšnji konec tedna so slovenski napadalci, ki so v zadnjih dveh letih igrali v špici Slovenije, zadevali kot po vrsti, a tokrat je bilo drugače. Po kriteriju golov v tekoči sezoni je razred zase Andraž Šporar, ki je konec tedna znova zatresel za Slovana na gostovanju pri Seredu. Tudi na drugi spomladanski tekmi slovaškega prvenstva je bil Špoki edini strelec Bratislavčanov, ki s prednostjo kar 14 točk korakajo proti prvemu naslovu prvaka po desetih letih.

Gol Šporarja po dvojni podaji proti Seredu iz 24. minute

Prav 17 ligaških golov Šporarja je ključnih za uspeh Slovana, saj je skupno svetlomodra št. 9 prispevala kar 35 odstotkov vseh golov Bratislavčanov. V celotni sezoni je Ljubljančan, ki bo v sredo praznoval 25. rojstni dan, na 24 klubskih tekmah prispeval kar 22 golov in 6 podaj! A Šporarjevi kandidaturi za mesto prvega napadalca Slovenije še najbolj oporeka kakovost tekmovanja ‒ slovaška liga spada ob bok slovenski ‒ na Uefini ligaški lestvici je Fortuna liga 30., Prva liga pa 31. med 55 v Evropi.

Primerjava slovenskih napadalcev v klubski sezoni 2018/19
Napadalecklubgolipodajetekme (s klopi)igralni časminut/
/gol
minut/
/točko
Andraž ŠporarSlovan Bratislava226242.104'96'75'
Robert BerićSt. Etienne5114 (9)535'107'89'
Roman BezjakJagiellonia/Apoel5224 (10)1.343'269'192'
Luka ZahovićMaribor101242.088'209'190'
Andres VombergarOlimpija/Ufa11317 (1)1.367'124'98'

Številke samo podkrepijo Šporarjev pole position, da pride čez točno tri tedne na Brdo v najboljšem položaju za zasedbo vloge prvega napadalca. Zlasti, ker pravega časa za treninge ne bo, saj četo Matjaža Keka že tri dni po zboru v četrtek čaka gostovanje v Izraelu.

S stranskega tira nazaj v načrtih St. Etienna
Od pravih slovenskih napadalcev v najmočnejši ligi ‒ v Ligue 1 v Franciji ‒ igra Robert Berić, ki pa ima tudi daleč najmanjšo minutažo. A potem ko je bil pozimi znova na izhodnih vratih zelenih, se je pred 10 dnevi vrnil v postavo z odločilnim golom in podajo proti Strasbourgu. Navijaška ljubezen do Slovenca v St. Etiennu nikoli ni bila sporna, čemur je sledilo tudi klubsko vodstvo. V sredo je Berić sklenil novo triletno pogodbo z ASSE-jem do poletja 2022.

"Podaljšanje sodelovanja z zelenimi je bila vedno moja želja in prioriteta. Čutim se zelo povezanega z mestom Saint-Etiennom, s klubom in z navijači. Ti so me vedno močno spodbujali, vse od prvega dne, ko sem prestopil prag kluba. V njem sem našel svoj mir, ravnovesje, sem izjemno motiviran. Upam, da bom pripomogel pri doseganju klubskih ciljev," je bil ob podpisu vznesen Berić, ki bi se mu s poletjem sicer iztekla stara pogodba. V petek ob zmagi pri Dijonu je sicer 27-letni Krčan znova obsedel na klopi, a zato se je St. Etienne povzpel na 4. mesto francoskega prvenstva in se odpravlja v boj celo za Ligo prvakov.

Kako bo šlo Vombergarju v Rusiji?
Po zimski selitvi iz Poljske (Ekstraklasa je 25. liga Evrope) na Ciper (1.divizija je 18. prvenstvo na stari celini) se Roman Bezjak pri vodilnem ciprskem klubu Apoelu bojuje za mesto v špici napada. Po dveh golih v vlogi rezervista minuli konec tedna je tokrat proti Apollonu začel v prvi postavi, a zapustil igrišče v 62. minuti pri izidu 0:0, na koncu pa je Apoel slavil z 1:2.

Standardni trojici napadalcev iz reprezentančnih akcij zadnjih dveh let je redno družbo na pripravah delal Luka Zahović, ki ostaja v Prvi ligi, na derbiju z Muro pa ni smel igrati zaradi nabranih kartonov. Zahović je zadel na januarski reprezentančni tekmi proti Kitajski U25, najboljši vtis pa je Kekovi reprezentanci Prve lige pustil drugi strelec Andres Vombergar. Golu v Marbelli je sledila prava prestopna saga, kjer je prevladovala Olimpijina želja, da ga čim prej unovči. Na koncu se je argentinski Slovenec znašel v Rusiji pri zdaj že močno slovensko obarvani Ufi, s katero bo marca nadaljeval rusko prvenstvo.

Tekme napadalcev do reprezentančne zbora
Napadalecklubnasprotniki: D - doma; G- v gosteh
Andraž ŠporarSlovan BratislavaSpartak (D)Senica (G)
Robert BerićSt.EtienneMarseille (G)Lille (D)Caen (G)
Roman BezjakApoel NikozijaAEK Larnaca (D - pokal)AEK Larnaca (G - pokal)
Luka ZahovićMariborAluminij (G)Gorica (D)Olimpija (G)
Andres VombergarUfaDinamo (D)Zenit (G)Ahmat Grozni (D)
Sorodna novica Oblak po predstavi sezone: "Srečen sem v Atleticu, in če podaljšam, bom zelo srečen."

Oblak po Realu še nepremagan
Slovenija ima v samem napadu veliko vprašanj in v primerjavi z glavnimi tekmeci v kvalifikacijski skupini G precej manj zveneča imena kot Poljaki (Lewandowski, Piatek, Miklik), Avstrijci (Arnautović) in Izraelci (Dabbur). A zato bo napadalnim zvezdnikom pot do golov skušal preprečiti prvi slovenski nogometni zvezdnik, ki je v polni formi.

Jan Oblak je sedmič v zadnjih 10 krogih La Lige zaklenil vrata Atletica, v zadnjem tednu dni je ostal nepremagan tako v Ligi prvakov kot na obeh prvenstvenih tekmah. Skupno je Škofjeločan na 33 tekmah sezone ohranil mrežo nedotaknjeno 17-krat.

Če je bil Oblak s 6 obrambami na mestnem obračunu z Rayom igralec tekme, je imel tokrat v nedeljo proti Villarrealu manj dela. Pri tem je bila ključna od skupno treh obramb poteza iz 9. minute, ko je pri 0:0 in v dvoboju iz oči v oči zaprl vse poti Ekambiju.

V pričakovanju podpisa podaljšanja pogodbe
Pred Atleti je prost delovni teden, v katerem pa se pričakuje konec dolge sage o podaljšanju pogodbe z Oblakom. Z uradnim podpisom se Oblaku obeta občutno izboljšana plača ‒ v Madridu omenjajo številke vse do milijon evrov na mesec ‒ in podaljšanje pogodbe vse do poletja 2024 z občutnim dvigom odškodninske klavzule.