Nekdanji predsednik MOK-a Juan Antonio Samaranch je že v Köbenhavnu. Foto: EPA
Nekdanji predsednik MOK-a Juan Antonio Samaranch je že v Köbenhavnu. Foto: EPA
Miguel Indurain
Nekdanji kolesarski šampion Miguel Indurain seveda podpira Madrid. Foto: EPA

Vsak izmed kandidatov bo imel na voljo 45 minut in še 15 minut za dodatna vprašanja, da prepriča volilno telo. Predstavitev po navadi obsega videe in nagovore vodilnih politikov in športnikov, pa tudi umetnikov. Chicago je bil izžreban, da začne kot prvi, sledili mu bodo Tokio, Rio in Madrid.

Zakaj se na Danskem zbira toliko političnih "živin"?
Odkar je takratni britanski premier Tony Blair pred štirimi leti v Singapurju odigral eno ključnih vlog pri zmagi Londona pred Parizem za OI 2012, karizmatične osebnosti iz sveta politike dobivajo vse pomembnejšo vlogo. Pred dvema letoma je ruski predsednik Vladimir Putin v izbrani angleščini nagovoril MOK in pomagal Sočiju do ZOI-ja 2014. Chicago tako letos stavi na ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegovo ženo Michelle (ob njiju še kraljica televizije Oprah Winfrey), Madrid ima kralja Juana Carlosa in premierja Joseja Luisa Zapatera, Rio brazilskega predsednika Lulo da Silvo (podpora prihaja tudi od nogometne legende Peleja, Gustava Kuertna in pisatelja Paula Coelha), Tokio pa na ravno novoizvoljenega premierja Jukija Hatojamo.

Kdo lahko glasuje?
Celotni članski zbor MOK-a, z določenimi izjemami, lahko odda svoj glas. V Köbenhavnu pričakujejo okoli 115 članov, mnogi med njimi so ljudje z bogatimi izkušnjami iz športnega sveta ali nekdanji šampioni, je pa še vedno nekaj članov kraljevin. Vse države v MOK-u nimajo svojih članov, večje jih imajo nekaj več - recimo ZDA, Rusija in Nemčija.

Kdo ne voli?
Predsednik MOK-a Jacques Rogge tradicionalno ne odda svojega glasu, razen če je izid izenačen. Predstavniki posameznih držav ne smejo voliti, dokler je še v igri njihov kandidat.

Kako poteka glasovanje?
Zmagovalni kandidat mora v tajnem elektronskem glasovanju dobiti več kot 50 odstotkov glasov. Če čarobne številke nihče ne doseže, tisti z najmanj glasovi izpade, glasovanje pa se začne znova. Ker so tokrat štirje kandidati, bodo na sporedu največ trije krogi. Pravzaprav bo glede na izenačenost tekmecev veliko presenečenje, če jih bo manj. Med glasovanjem se ne objavljajo nobene številke, razen imena izpadlega kandidata. Vse se razkrije šele potem, ko bo Rogge prebral ime zmagovalca.

Kdaj bo znan zmagovalec?
Glasovanje se bo začelo po koncu predstavitev ob 16. uri. Prireditev z glasovanjem se bo začela ob 18.30.

Kdo bo zmagal?
Težko je reči. Če ne bo uspelo Madridu, bo zagotovo zmagalo mesto, ki se konča na o.