Latok je bil preplezan šele drugič v zgodovini. Foto: Luka Lindič/Planinska zveza Slovenije
Latok je bil preplezan šele drugič v zgodovini. Foto: Luka Lindič/Planinska zveza Slovenije
Himalaja
Alpinistična odprava je v Karakorum odpotovala 6. julija, vrnila pa se bo predvidoma 19. avgusta. Foto: EPA

Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka I. Sledi ... spanje.

Sporočilo v soboto, 11. avgust 2018

Slovensko-britanska odprava je v soboto prek Planinske zveze Slovenije sporočila, da so dosegli vrh po novi smeri v severnem ostenju Latoka in se vrnili bazni tabor. Več informacij o preplezani smeri naj bi sledilo v naslednjih dneh, ko se bo odprava tudi vrnila v domovino.

Tuji alpinistični portali poročajo, da je odpravi uspel zgodovinski podvig, saj so uresničili cilj številnih odprav, ki so skušale na vrh splezati po severnem grebenu.

Kanadski alpinistični portal Gripped je tako navedel, da je odprava na severnem grebenu, ki je dosegel mitski status, potem ko ga je skušalo preplezati več kot 30 odprav z najboljšimi alpinisti, a neuspešno, spisala zgodovino.

Ameriški alpinistični portal Rock and Ice je zapisal, da je trojica osvojila sveti gral alpinizma in brez dvoma trenutno največjo lovoriko v visokogorskem plezanju.

Kot je pred odhodom v Pakistan za PZS povedal Česen, ki je odpravo tudi vodil, jih je Latok pritegnil zaradi same oblike in seveda tudi zaradi ogromnega števila neuspelih poskusov. "To samo po sebi znižuje avanturistično plat odprave, zvišuje pa radovednost in s tem motivacijo," je dejal v začetku julija.

40 let neuspehov
Po severnem grebenu se je leta 1978 na Latok prvič poskušala prebiti znana ameriška odprava, ki so jo sestavljali takrat najboljši ameriški alpinisti, a so se morali po 20 dneh plezanja zgolj 150 metrov pod vrhom obrniti zaradi bolezni enega od članov odprave. V naslednjih štirih desetletjih so prestižno lovoriko skušale osvojiti še mnoge odprave, vendar vse neuspešno, s čimer je severni greben zaradi svoje nedostopnosti samo še pridobival sloves.

Julija letos se je poskus ruske odprave končal tragično, ko se je eden izmed ruskih alpinistov smrtno ponesrečil, drugi pa je v steni prebil več dni, preden so ga rešili v dramatični helikopterski reševalni akciji.

Slovenca in Britanec so se šele kot drugi povzpeli na sam vrh Latoka, ki ga je do zdaj prvič in edinkrat osvojila japonska odprava leta 1979, ko je pristopila z južne strani.

Česen, Stražar in Livingstone so za vzpon in sestop porabili sedem dni, v zgornjem delu pa so izbrali varnejšo linijo in niso tvegali zahtevnejšega plezanja po glavnem grebenu. Za britanskega člana je bila to celo prva odprava v Himalajo.

Med alpinističnimi dosežki leta
Severni greben Latoka velja za eno najzahtevnejših plezalnih smeri v Karakorumu, zato se podvig slovensko-britanske odprave nedvomno uvršča med najpomembnejše alpinistične dosežke letošnjega leta. Pri Rock and Ice so ga že uvrstili med kandidate za najprestižnejšo alpinistično nagrado zlati cepin.

Slovenska alpinista se lahko že pohvalita z zlatim cepinom. Česen ga je skupaj z Luko Lindičem in Markom Prezljem prejel leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni 6657 metrov visokega Hagšuja (Hagshu). Stražar ga je prejel skupaj z Nejcem Marčičem za smer Sanjači zlatih jam na 6615 metrov visoki K7 West.

Alpinistična odprava Choktoi 2018 je v Karakorum odpotovala 6. julija, vrnila pa se bo predvidoma 19. avgusta.

Aleš, Tom in Luka smo se pred nekaj urami vrnili v bazo, preplezali smo novo smer v severnem ostenju in prišli na vrh Latoka I. Sledi ... spanje.

Sporočilo v soboto, 11. avgust 2018