Andraž Šporar in Benjamin Verbič sta se veselila zmage nad Poljsko z 2:0 v Stožicah 6. septembra. Foto: BoBo
Andraž Šporar in Benjamin Verbič sta se veselila zmage nad Poljsko z 2:0 v Stožicah 6. septembra. Foto: BoBo

Slovenija, ki je na prvi medsebojni tekmi v teh kvalifikacijah v Stožicah premagala Poljake z 2:0, ima po devetih tekmah v skupini G 14 točk, vodilna Poljska pa 22.

Kek: Znova je treba vzpostaviti kult reprezentance

"Tudi v tem je pomen izredno težke tekme proti prvi ekipi naše skupine, da osvojimo tretje mesto, čeprav je to tolažilno. Na žalost bo šel le en z jutrišnjega dvoboja na EP. Poljski želim, da pride na prvenstvu čim dlje. Imamo pa mi tudi jutri na fantastičnem, razprodanem stadionu svojo računico. Tekma v Ljubljani nam je lahko dobra spodbuda. Jutri bo čisto nekaj drugega, ampak prepričan sem, da bomo odigrali dobro tekmo in naredili korak naprej v razmišljanju o reprezentančnem nogometu," je na novinarski konferenci povedal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Napovedal je, da bodo spremembe tako v postavitvi in igri: "To že zaradi tega, ker je kaznovan Aljaž Struna, nekaj igralcev pa še čuti posledice tekme proti Latviji."

Priznal je, da je prva tekma s Poljsko pokazala potencial, ampak da je bilo to ob vseh nihanjih pač premalo. "Zavedamo se, kje smo pustili točke."

Verbič in Oblak dajala avtograme na letališču
"V tekmo gremo motivirano. Vemo, da ne prinaša točkovno ničesar, ampak prinaša čast. Vsaka tekma nam mora pomeniti vse, tako da bomo tudi šli na vse," je poudaril igralec kijevskega Dinama Benjamin Verbič, ki ga je tako kot Jana Oblaka in še nekatere druge na letališču s prošnjami za avtograme pričakalo ducat poljskih ljubiteljev nogometa.

Piszczek: Nikakor ne bo šlo le za prijateljsko tekmo

Na tej tekmi bo tudi Kedziora sovražnik
"Prva tekma ni bila lahka, ampak je bila naša najboljša. Stremimo k temu, da to ponovimo. Predvsem v taktičnem smislu, saj je Poljska zelo dobra reprezentanca," je povedal Verbič, ki ima v Kijevu za soigralca poljskega branilca Tomasza Kedzioro.

"Tomasz je zelo dober prijatelj, ampak na tekmi se to pozabi. Težko ga je prebiti. Na tekmi bo sovražnik," je še dejal Verbič.

Nacionalni stadion v Varšavi razprodan
Srečanje, na katerem se bo reprezentančno pot sklenil branilec dortmundske Borussie Lukasz Piszczek, bo po napovedih razprodano, tako da bo na nacionalnem stadionu več kot 56.000 gledalcev. Stadion je gostil tudi šest tekem evropskega prvenstva leta 2012, med drugim tudi uvodno tekmo.

"Vedno igramo 100-odstotno. Na vsaki tekmi želimo zmagati, saj smo poljska reprezentanca. V torek nikakor no bo le prijateljska tekma in na vsak način se bomo potrudili," je dejal Piszczek.

Izjemni napadalec Robert Lewandowski je proti Izraelu začel na klopi, vstopil je šele v 63. minuti. V torek bo zelo verjetno v prvi postavi.

Gnezda Čerin in Mitrović naknadno vpoklicana
Kek je po tekmi po zmagi nad Latvijo v soboto v Stožicah (1:0) vpoklical Adama Gnezdo Čerina in Nemanjo Mitrovića, Robert Berić je predčasno zapustil izbrano vrsto zaradi poškodbe, prav tako Amedej Vetrih, Aljaž Struna pa je kaznovan.

Slovenci imajo svojo računico in želijo pokvariti praznično vzdušje v Varšavi

10. krog, torek ob 20.45:
POLJSKA – SLOVENIJA
Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)

LATVIJA – AVSTRIJA

SEVERNA MAKEDONIJA – IZRAEL

Lestvica:                            
POLJSKA *           9  7 1 1 15:3  22
AVSTRIJA *          9  6 1 2 19:8  19
SLOVENIJA           9  4 2 3 14:8  14
SEVERNA MAKEDONIJA  9  3 2 3 11:13 11
IZRAEL              9  3 2 4 16:17 11
LATVIJA             9  0 0 9  2:28  0
* - na evropskem prvenstvu