Za Robertom Kranjcem sta dve težki sezoni. Pred olimpijskimi igrami leta 2014, ko je bil v zelo dobri formi, se je nesrečno poškodoval, lani pa je padel v veliko krizo. Foto: BoBo
Za Robertom Kranjcem sta dve težki sezoni. Pred olimpijskimi igrami leta 2014, ko je bil v zelo dobri formi, se je nesrečno poškodoval, lani pa je padel v veliko krizo. Foto: BoBo

Še n'kol' bol'! Imam zlomljen komolec. En del komolca so odstranili in namestili kovinske 'šprikle' (palice) ter pričvrstili mišico. V nedeljo se bomo odločili, ali lahko z ekipo odpotujem na priprave v Oberstdorf. Če ne, bom 14 dni počakal, nato pa gremo naprej.

Robert Kranjec takoj po operaciji.
Robert Kranjec
Kranjec verjame v hitro vrnitev na skakalnice. Foto: www.alesfevzer.com
Kranjcu na pripravah ne gre vse po načrtu

Toda izkušeni Kranjčan ne obupuje in je kljub zlomljenemu komolcu ter operaciji, ki jo je imel pred desetimi dnevi, takoj šel na kondicijske treninge. Kolikor hitro lahko, pa se bo podal tudi na tekme svetovnega pokala, ki se bo 22. novembra začel v Klingenthalu. In v novo sezono se bo kljub tej poškodbi podal z izvrstno popotnico, saj je bil na poletni veliki nagradi najboljši Slovenec, končal pa je na tretjem mestu. "Enkrat sem bil tudi drugi v skupnem seštevku, ampak mi ta skupna razvrstitev ne pomeni veliko. Glavno je, da sem na tekmah našel prave občutke," je pred sezono dejal 34-letni Kranjec, ki je pred padcem odlično skakal.

Poleti je Kranjčan trikrat stopil na stopničke, skupni seštevek velike nagrade pa končal le za Japoncem Kentom Sakujamo in Norvežanom Kennethom Gangnesom, a je tudi najizkušenejši slovenski skakalec izpustil kar nekaj tekem, ne nazadnje ga ni bilo niti na zadnji postaji v Hinzenbachu: "Zagotovo sem zaradi teh izidov bolj optimističen. Najpomembneje je, da sem se znova našel in ostajam miren, tako pa lažje potem delam naprej."

Lanska sezona za pozabo
"Rad bi to, kar treniram in kar sem kazal na treningih, prenesel na tekme. Kaj bo pa to pomenilo, bomo pa videli, ko se bom srečal s konkurenco,
" je dejal skakalec, ki je v svetovnem pokalu največkrat poletel prek 200 metrov. Za njim je težka sezona. Po spodbudnem začetku, ko je na novoletno turnejo prišel na 18. mestu v svetovnem pokalu in s 134 točkami, je potem padel v krizo, iz katere pa ni našel poti. Na naslednjih 15 tekmah, ki se jih je udeležil do planiškega konca tedna, je le še štirikrat osvojil točke. Vmes je naredil tudi premor in zapustil elitno karavano smučarskih skokov, a mu tudi mir in treningi niso pomagali.

Nato je prišel v Planico, kjer je nastopil precej bolje. Na novi letalnici je bil 11. in 13., skupaj osvojil 44 točk in z 201 zasedel v svetovnem pokalu 26. mesto, obenem pa si je s stalnimi dolgimi poleti tudi izboril mesto v slovenski ekipi in na moštveni preizkušnji dobro nastopil ter upravičil zaupanje Gorana Janusa. S Petrom Prevcem, Jurijem Tepešem in Anžetom Semeničem je prepričljivo dobil ekipno tekmo. Kranjec je bil drugi najdaljši od četverice.

Lani ni užival niti v Planici
Tudi z boljšimi uvrstitvami v Planici ni našel pravih občutkov, prave skoke je ujel šele v poletnem obdobju: "Bilo je bolj tako. Nastopal sem doma, in to pomaga. Blestel pa nisem. Forme ni bilo, skoki niso bili nič posebnega, bilo pa je malce bolje kot predtem v sezoni, ko pa je bilo res slabo. Težko bi rekel, kakšna se mi je zdela skakalnica, ker nisem dobro skakal, in če ti to ne uspe, ne more biti skakalnica med najljubšimi. Videti je lepo, a iskreno povem, da nisem užival na njej."

Vrhunec letošnje sezone bo januarsko svetovno prvenstvo v poletih, ki bo na Kulmu. Na prenovljeni avstrijski letalnici se lani Kranjec ni znašel, sicer pa je na Kulmu že slavil dve zmagi za svetovni pokal. Tako kot vsako leto pa bodo ambicije vseh skakalcev tudi čim boljši nastop na sloviti novoletni turneji: "Letos nas čaka to svetovno prvenstvo, obenem je zraven tudi novoletna. Če si tam dober, potem mirno tekmuješ še dva meseca do glavnega dela sezone, kar predstavljata svetovno prvenstvo in potem še Planica."

Spomin pogosto seže v Vikersund
S svetovnim prvenstvom v poletih – letos bo Prevc branil bron izpred dveh let iz Harrachova – vedno na plan pridejo spomini na leto 2012 in Vikersund, ki bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega letenja, saj je na Norveškem Kranjec dosegel največji uspeh v karieri, ko je postal svetovni prvak: "Seveda se pogosto spomnim na tak uspeh. Takih dosežkov, kot je postati svetovni prvak, se vedno rad spomniš. Spomini so res lepi, težko pa rečem, če sem bil takrat v najboljši formi v karieri. Pri vseh teh vrhunskih dosežkih in zmagah so skoki na visoki ravni."

Po svetovnem prvenstvu in pred Planico bo letos nekoliko spremenjen razpored svetovnega pokala. Prvič bodo skakalci nastopili tudi v Kazahstanu, kjer je v Almatyju letos Kranjec stal na stopničkah na veliki nagradi: "Mislim, da bo moralo iti v tej smeri in se bo treba malce prilagajati z urnikom, saj v Evropi sneg zadnje obdobje malce zamuja. Na teh poteh imam malce težav s spanjem, a sicer ni večjih problemov. Treba se je le prilagoditi." Želja po začetku nove sezone, za katero zdaj še ne ve, kdaj bo, pa je: "Rad bi začel z enim dobrim rezultatom, da si potem zaupaš in se lahko sprostiš ter posledično uživaš v sezoni."

Še n'kol' bol'! Imam zlomljen komolec. En del komolca so odstranili in namestili kovinske 'šprikle' (palice) ter pričvrstili mišico. V nedeljo se bomo odločili, ali lahko z ekipo odpotujem na priprave v Oberstdorf. Če ne, bom 14 dni počakal, nato pa gremo naprej.

Robert Kranjec takoj po operaciji.
Kranjcu na pripravah ne gre vse po načrtu