Kakšne ukrepe bodo sprejeli klubi? Foto: BoBo
Kakšne ukrepe bodo sprejeli klubi? Foto: BoBo

Trenutno je še vedno veliko nejasnosti, tudi o natančnih denarnih izgubah, ki jih prinaša tekmovalni premor.

Marsikje po Evropi so se klubi odločili za znižanje plač nogometašev in drugih zaposlenih v času zdravstvene krize. V Sloveniji je to oznanil vodilni klub druge lige Koper, pri katerem bodo plače nižje za 30 odstotkov.

Prvoligaši so glede tega za zdaj bolj kot ne zaviti v molk. Na vseh deset klubov smo naslovili nekaj vprašanj, med drugim, ali razmišljajo o tem oziroma kakšnem podobnem ukrepu. Konkretnega odgovora nismo dobili. Iz treh klubov so nam sporočili, da klubi pripravljajo skupno usklajeno sporočilo za javnost v zvezi s trenutnim stanjem.

Mandarić: Vsi se moramo žrtvovati
Predsednik Olimpije Milan Mandarić je sicer pred dnevi že napovedal dodatno krčenje klubskega proračuna. "Pogledati si bomo morali v oči. Naši igralci vedo, da imajo visoke plače, in verjamem, da bi sprejeli dogovor o znižanju. Upam, da znižanje plač ne bo hud udarec zanje. Ne bodo prikrajšani, ampak vsi se moramo žrtvovati. Denarni tokovi so se namreč ustavili in iz meseca v mesec bo slabše, ne bolje," je dejal v pogovoru za Delo.

Tudi Maribor je za prihodnost najavil manjše izdatke. "Klubi se moramo na novo strukturirati. To je težava celotnega športa v Sloveniji in drugje po svetu," pravi poslovni direktor Maribora Bojan Ban.

"Naši klubi v tem trenutku nimajo rednih prihodkov, ker tudi pokrovitelji ne poravnavajo vseh obveznosti. Ne vsi, ampak velika večina," je izjavil predsednik Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) Dejan Stefanović.

Pandemija koronavirusa močno udarila nogometne prvoligaše

Z "megazakonom" v sindikatu zadovoljni
Glavnina nogometašev v Sloveniji so samostojni podjetniki. S predlogom interventnega protikoronskega zakona so v sindikatu zadovoljni. Med ukrepi vlade, ki so jih v nedeljo predstavili v "megazakonu", je ta, da bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka tudi za samozaposlene na področju športa. Za marec jim bo namenila 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Vlada pripravlja tudi drugi del svežnja ukrepov in razmišlja, da bo treba športu in še posebej vrhunskemu športu nameniti dodatno državno pomoč.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je prejšnji teden rekel, da je o konkretni finančni pomoči zveze klubom ta trenutek nemogoče in nesmiselno govoriti.

"Naš dogovor z igralci je, da na primeren način znižamo oziroma odložimo naše obveznosti do klubov in jim omogočimo, da preživijo," trdi Stefanović. Jasno je, da bo pri pogovorih o vseh perečih temah treba najti veliko kompromisov.

Stefanović: Ni združenja klubov, ki bi bilo naš sogovornik
O izrednih razmerah pri pripravi pogodb zveze in klubi večinoma niso razmišljali. "Naredili smo nastavke, da bi mogoče tudi take dogodke določali v kolektivni pogodbi. Težava kolektivne pogodbe pa je, da v tem trenutku še vedno ni združenja klubov, ki bi bilo na drugi strani naš sogovornik," poudarja Stefanović.

A v Sloveniji nismo edini, tudi v večini evropskih držav te stvari niso urejene. "Ameriške profesionalne lige pa imajo točno določeno tudi višjo silo. To pomeni, da imajo naši športniki v Ameriki za tolikšno število neodigranih tekem tolikšno nižjo plačo," pojasnjuje prvi mož Spinsa.

Negotova prihodnost Prve lige in tudi ostalih prvenstev v Evropi

Pejovnik: Trenutno se res nič ne ve, kaj bo
Če se bodo prvenstva nadaljevala, se lahko zgodi, da bo športniku pogodba s klubom potekla pred koncem tekmovanja. "Kar Fifa lahko naredi, je, da podaljša prestopne roke. Za vse drugo je dogovorjeno, da se rešuje v okviru socialnega dialoga. Morali bomo najti način, kako pogodbe podaljšati in tudi pogodbe, ki so že podpisane za naslednjo sezono, prestaviti," napoveduje Stefanović.

Odvetnik Janez Pejovnik v zvezi s tem dodaja: "Zasledil sem dve možnosti, kaj naj bi se zgodilo s prestopnim rokom. Ena je, da naj bi bil prestopni rok kar odprt do vključno januarja in bi s tem pomagali bolj klubom. V zadnjem času pa sem zasledil teorijo, da prestopnega roka do januarja sploh naj ne bi bilo. Trenutno se res nič ne ve, kaj bo."

Danes sestanek Uefe s 55 generalnimi sekretarji nacionalnih zvez
Tako kot tudi ne, na podlagi česa se bodo klubi uvrščali v evropska tekmovanja, če prvenstva ne bodo zaključena. Avstrijska nogometna zveza in vodstvo avstrijske lige sta v torek zvečer v skupni izjavi za javnost poudarila, da želita počakati na razpravo o tem na mednarodni ravni in morebitne posebne smernice oziroma priporočila Fife in Uefe. Predpisov, ki bi urejali te zadeve, ni.

Mogoče bo kaj več znano že danes, saj bo Evropska nogometna zveza opravila videokonferenco s 55 generalnimi sekretarji nacionalnih zvez in odločala, kako organizirati tekmovalni koledar za prihodnje mesece. Pogovarjali se bodo tudi o pogodbah igralcev in prestopnih rokih.