Max Verstappen je bil skrajno nezadovoljen nad 'neodgovornim dirkanjem' Charlesa Leclerca. Foto: Reuters
Max Verstappen je bil skrajno nezadovoljen nad 'neodgovornim dirkanjem' Charlesa Leclerca. Foto: Reuters

Dirka v Suzuki je znova postregla z Mercedesovo zmago. Če je v zadnjih letih na Japonskem večinoma zmagoval Lewis Hamilton, si je tokrat najvišjo stopničko izboril Valtteri Bottas.

Dokler še obstajajo teoretične možnosti za naslov, ne bom obupal. Lep primer za to je današnja dirka. Začel sem jo s tretjega mesta, oba ferrarija sta bila pred mano, vedel sem, da ju bo zelo težko premagati. Ta zmaga mi je vlila veliko samozavesti. Je pa res, da moram ostati realen.

Valtteri Bottas

Finec si je pot do zmage tlakoval z izjemnim štartom, s katerim se je kot strela s tretjega štartnega položaja izstrelil v vodstvo in ga obdržal do konca.

Pravzaprav Finčeva zmaga nikoli ni bila zares ogrožena. Dirkal je skoraj brezhibno, pripetila se mu je zgolj ena večja napaka, ko mu je zablokiralo gume, a to se je zgodilo tik pred načrtovanim prvim postankom.

Za dirkača iz Nastole je bila to šesta zmaga v kraljici motošporta, v znamenju šestice pa je bilo tudi vzdušje v njegovem moštvu Mercedesu, ki je že šestič zapored osvojil naslov konstruktorskega prvaka.

Sorodna novica Bottas z vrhunskim štartom do zmage v Suzuki

Bottas ne bo obupal nad naslovom
Bottas je z zmago nekoliko stopil zaostanek za vodilnim dirkačem v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena, moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom, a ta še vedno znaša debelih 64 točk. "Dokler še obstajajo teoretične možnosti za naslov, ne bom obupal. Lep primer za to je današnja dirka. Začel sem jo s tretjega mesta, oba ferrarija sta bila pred mano, vedel sem, da ju bo zelo težko premagati. Ta zmaga mi je vlila veliko samozavesti. Je pa res, da moram ostati realen. Moral bi se zgoditi pravi čudež, da bi letos osvojil naslov svetovnega prvaka," je novinarjem po dirki dejal Bottas, ki je sezono začel udarno z zmagoslavjem v Melbournu, nato pa je njegova forma kar nekoliko zbledela.

Valtteri Bottas, ki bo tudi v naslednji sezoni dirkal z mercedesom, je v Suzuki dosegel šesto zmago v karieri. Foto: Reuters
Valtteri Bottas, ki bo tudi v naslednji sezoni dirkal z mercedesom, je v Suzuki dosegel šesto zmago v karieri. Foto: Reuters
Sorodna novica Kvalifikacije v Suzuki zaradi tajfuna preložene na nedeljo

Hamilton naslov posvetil Laudi
To je izkoristil Lewis Hamilton, ki je letos nanizal že devet zmag. Britanec vseeno ostaja previden, prav posebno se naslednje dirke v Ciudad de Mexicu ne veseli, saj Mercedesu preprosto ne leži. Vseeno si s tem ni belil glave, raje se je pridružil proslavljanju šestega konstruktorskega naslova svojega moštva, ki ga pa je posvetil letos umrli dirkaški legendi Nikiju Laudi. "Letošnjega naslova se ne veselimo toliko kot v zadnjih letih, saj pogrešamo Nikija. Vse skupaj brez njega ni isto. Dolgujemo mu veliko, današnja zmaga in ta naslov sta zanj. Vsi pri Mercedesu smo enakega mnenja," je po dirki dejal petkratni svetovni prvak.

Vettel nezadovoljen s svojim štartom
V kvalifikacijah sta vse presenetila ferrarija, še posebej Sebastian Vettel, ki je dosegel najhitrejši čas in si privozil 'pole'. Toda na štartu nedeljske dirke se mu je pripetila napaka, po kateri so vse možnosti za zmago tako rekoč splavale po vodi. "Luči na štartu so kar dolgo gorele, naredil sem napako. Zaradi tega sem izgubil moment, to je bil res zelo slab štart," je v pogovoru neposredno po dirki za F1tv dejal Nemec. "Mercedesa sta bila kar hitra, pred prvim postankom je Valtteri kar letel po stezi, medtem ko so pri Lewisu poskusili s strategijo enega postanka, a se jim ta ni posrečila. V zaključku sem se moral pošteno potruditi, da sem ga zadržal za seboj. Glede na to, da nismo imeli najhitrejšega dirkalnika, je drugo mesto najbrž največ, kar smo lahko iztržili s te dirke. Osvojiti 'pole' in končati na drugem mestu ni tako slabo, nisem pa zadovoljen s svojim štartom," je še poudaril.

Leclerc: Kdo je kriv, ne vem
Oba ferrarija sta dirko začela iz prve štartne vrste, drugi čas zadnjega dela kvalifikacij je dosegel Charles Leclerc, ki pa je že v uvodnih zavojih dirke trčil z Maxom Verstappnom in si poškodoval sprednje krilce na svojem dirkalniku. Dirko je sicer sklenil na šestem mestu, a pozneje ga je za zeleno mizo doletel 15-sekundni pribitek zaradi trka s Verstappnom in vztrajanja na stezi s poškodovanim dirkalnikom, tako da je japonsko preizkušnjo končal sedmi. "Glede trka z Maxom ‒ bil sem na notranji strani zavoja, za trenutek sem izgubil nadzor nad dirkalnikom in zgodil se je trk. Kdo je kriv, ne vem. Posnetka si še nisem ogledal, a na žalost se je zgodilo, kar se je zgodilo, posledice tega pa sva nosila oba," je pojasnil Monačan, ki s sedmim mestom po dobrih kvalifikacijah vsekakor ni mogel biti zadovoljen. "Kot je rekel Mattia (Binotto; vodja moštva Ferrari, op. a.), smo morali storiti vse, da čim bolj izenačimo Mercedesovo moč," je sedmi sili po dirki dejal 21-letni dirkač.

Verstappen bentil nad 'neodgovornim' Leclercom
Popolnoma drugačne volje pa je bil po dirki Max Verstappen. "V drugem zavoju je Charles nenadoma trčil vame. Mislim, da v tistem trenutku tam ne bi mogel ničesar storiti," je bentil za Sky Sports in dodal: "Čudno je, da komisarji FIA tega incidenta najprej sploh ne pregledajo. Dirkalnik sem imel precej poškodovan, od strani je bil popolnoma razbit. Potem so se le spravili pregledat posnetke, na koncu pa so vse skupaj opravili šele po dirki. Mislim, kaj več mora Leclerc še storiti, da si prisluži kazen? Rad imam brezkompromisno dirkanje, vendar v tem primeru to ni bilo to. Vse skupaj je bil le brezglavi vstop v drugi zavoj dirke."

Charles Leclerc si je v trku z Maxom Verstappnom poškodoval sprednje krilce, nato pa s poškodovanim dirkalnikom nekaj krogov še vztrajal na stezi, zaradi česar si je prislužil še dodatno kazen. Foto: Reuters
Charles Leclerc si je v trku z Maxom Verstappnom poškodoval sprednje krilce, nato pa s poškodovanim dirkalnikom nekaj krogov še vztrajal na stezi, zaradi česar si je prislužil še dodatno kazen. Foto: Reuters

Vseeno se lahko mladi Nizozemec veseli naslednje dirke ‒ dirke za VN Mehike v Ciudad de Mexicu, kjer je slavil v zadnjih dveh sezonah. Z morebitno zmago čez 13 dni bi postal prvi dirkač s tremi zmagami na VN Mehike. Za zdaj si na mehiški lestvici vrh deli z legendarnima Alainom Prostom in Nigelom Mansllom.

Bottas slavil šesto zmago v Suzuki

Zmagovalci vseh dirk za VN Japonske:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2019Valtteri BottasMercedesSuzuka
2018Lewis HamiltonMercedes
2017Lewis HamiltonMercedes
2016Nico RosbergMercedes
2015Lewis HamiltonMercedes
2014Lewis HamiltonMercedes
2013Sebastian VettelRed Bull
2012Sebastian VettelRed Bull
2011Jenson ButtonMcLaren
2010Sebastian VettelRed Bull
2009Sebastian VettelRed Bull
2008Fernando AlonsoRenaultFudži
2007Lewis HamiltonMcLaren
2006Fernando AlonsoRenaultSuzuka
2005Kimi RäikkönenMcLaren
2004Michael SchumacherFerrari
2003Rubens BarrichelloFerrari
2002Michael SchumacherFerrari
2001Michael SchumacherFerrari
2000Michael SchumacherFerrari
1999Mika HäkkinenMcLaren
1998Mika HäkkinenMcLaren
1997Michael SchumacherFerrari
1996Damon HillWilliams
1995Michael SchumacherBenetton
1994Damon HillWilliams
1993Ayrton SennaMcLaren
1992Riccardo PatreseWilliams
1991Gerhard BergerMcLaren
1990Nelson PiquetBenetton
1989Alessandro NanniniBenetton
1988Ayrton SennaMcLaren
1987Gerhard BergerFerrari
1977James HuntMcLarenFudži
1976Mario AndrettiLotus