Matjaž Kek ima pred poletom v Izrael samo dva treninga, pri čemer pa prvi igralec Josip Iličić trenira po posebnem programu. Foto: NZS/MaK
Matjaž Kek ima pred poletom v Izrael samo dva treninga, pri čemer pa prvi igralec Josip Iličić trenira po posebnem programu. Foto: NZS/MaK

Za okroglo radijsko mizo so se usedli novinar časopisa Delo Gorazd Nejedly in trije novinarji športne redakcije Radia Slovenija: Boštjan Janežič, Jože Pepevnik in voditelj oddaje Luka Petrič.

Sorodna novica Pragmatični Mariborčani izpolnili cilj - Milanič zadovoljen s točko v Stožicah

Olimpija se je predala že s prodajo Vombergarja
"Absolutno. Olimpija je svojo priložnost zapravila že v Kranju. V Ljubljani je samo reševala trenutno čast,"
po tekmi, ki v Stožicah ni prinesla golov in ohranila mariborsko prednost na lestvici pri desetih točkah, razmišlja Gorazd Nejedly. Do konca prvenstva je sicer še trinajst krogov, med njimi tudi še en derbi v Ljudskem vrtu, vendar se tudi Boštjan Janežič strinja, da je vprašanje o naslovu prvaka rešeno: "Bržkone, čeprav matematika govori drugače. Na voljo je še 39 točk, ampak Maribor zna igrati ligaško, Olimpija pa se je vidno predala že pred tekmo v Kranju, ob prodaji Andreja Vombergarja ob koncu zime. Na derbiju je sicer v drugem polčasu imela svojih 15, 20 minut, takrat je zadela tudi okvir vrat, a zamudila priložnost iztržiti več."

Športni novinarji so spregovorili tudi o vidnih posameznikih na derbiju in med drugim primerjali visokega Olimpijinega napadalca Roka Kidriča in nižjega Mariborovega golgeterja Luko Zahovića. Ta se bo v teh dneh mudil na reprezentančni akciji, ko se bo Slovenija v prvih kvalifikacijskih tekmah novega ciklusa pomerila z Izraelom in Severno Makedonijo.

Sorodna novica Oblak vztraja, da ni branil zaradi poškodbe, o "določenih stvareh" noče razglabljati

Izraelci se, tako kot Slovenci, precej iščejo
"Izraelska reprezentanca se, podobno kot slovenska, precej išče. Sestavljena je iz izkušenih posameznikov, mladih nogometašev je malo. Veliko je bilo nihanj oz. razlik na njihovih seznamih v zadnjem obdobju, največ kakovosti pa premorejo na sredini terena, kjer izstopa kapetan Bibras Natkho in ob njem nekaj močnih, robustnih osrednjih vezistov. Makedonija je v povprečju mlajša, a bolje selekcionirana ekipa. Večina kakovosti je v napadu, kjer imajo Nestorovskega, Trajkovskega in Pandeva, opozoril bi pa še na zelo dinamična krilna vezista, Enisa Bardhija in Ezgjana Alioskega," je o naslednjih slovenskih nasprotnikih navrgel Jože Pepevnik.

Za Iličića ni prave menjave
Sogovorniki so govorili o zdajšnji reprezentanci v primerjavi z ekipo, ki jo je na začetku prvega mandata imel na voljo Matjaž Kek, in opozorili na številne dileme, ki jih bo moral novi selektor rešiti v sorazmerno kratkem času.

Morda je tukaj selektor Kek nekoliko premalo naredil za vrnitev Kampla. Nogometaša takšne kakovosti ta reprezentanca enostavno nima in za takšne igralce se je treba potruditi.

Gorazd Nejedly

O tem Nejedly: "Matjaž Kek ni trener, ki bi delal stvari čez noč, ampak je sistemski in zato potrebuje kar nekaj tekem. Škoda, ker ni imel časa za resne preizkušnje. Nisem ne optimist in ne pesimist. Slovenija ima probleme v obrambi, zvezni vrsti in napadu, na vseh treh delih igriščah je morda zanesljiv en nogometaš, sicer pa ima Kek pred sabo ogromno težav, ki jih mora rešiti. Za Iličića, na primer, nimamo zamenjave, če se mu kar koli zgodi. Morda je tukaj selektor Kek nekoliko premalo naredil za vrnitev Kampla. Nogometaša takšne kakovosti ta reprezentanca enostavno nima in za takšne igralce se je treba potruditi."

Žoga je okrogla s01e03: Veliko odprtih vprašanj pred začetkom kvalifikacij

Oddaja Žoga je okrogla je na voljo tudi pri vašem izbranem ponudniku podkastov.