Kevon Looney je s predstavo kariere navdušil navijače v Chase Centru in bil nepričakovani junak druge tekme. Z 21 točkami in 12 skoki je presegel vsa pričakovanja. Foto: Reuters
Kevon Looney je s predstavo kariere navdušil navijače v Chase Centru in bil nepričakovani junak druge tekme. Z 21 točkami in 12 skoki je presegel vsa pričakovanja. Foto: Reuters

V prvem polčasu so bili Mavericksi neustavljivi, zadeli so 15 trojk, 23-letni Ljubljančan pa je bil s 24 točkami najzaslužnejši za prednost 14 točk ob odmoru (58:72). V drugem delu so Bojevniki vse stavili na obrambo, tretjo četrtino so dobili s 25:13 in silovit zalet prenesli v končnico. 18.064 gledalcev v Chase Centru se je prebudilo v drugem polčasu in gostitelji so leteli po parketu.

Izbrani najboljši obrambni peterki

Liga NBA je objavila najboljši obrambni peterki sezone. V prvi so najboljši obrambni igralec sezone Marcus Smart (Boston), Rudy Gobert (Utah), ki je bil izbran šestič zapored, Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), ki je petič v prvi peterki, Jaren Jackson (Memphis) in Mikal Bridges (Phoenix). V drugi so Bam Adebayo (Miami), Jrue Holiday (Milwaukee), Matisse Thybulle (Philadelphia), Robert Williams (Boston) in Draymond Green (Golden State).

Dončić je igral 38 minut, zadel je pet trojk iz desetih poskusov, zgrešil je le dva prosta meta (13/15), zbral je tudi 8 podaj in 5 skokov. Jalen Brunson se je izkazal z 31 točkami, Reggie Bullock je zadel šest trojk.

Kljub 42 točkam Dončića poraz Dallasa

Golden State je znova zanesljivo dobil skok (43:30), zbral je precej več podaj (33:22), ključna pa je bila tudi prednost pri točkah rezervistov (36:13). Stephen Curry je dosegel 32 točk, šestkrat je bil natančen izza črte. Jordan Poole je prispeval 23 točk, nepričakovani junak pa je bil center Kevon Looney z 21 točkami (rekord kariere) in 12 skoki. Tudi Andrew Wiggins, Klay Thompson in Otto Porter so dosegli dvomestno število točk. Draymond Green je imel velike težave z osebnimi napakami, peto je prejel že v tretji četrtini, šesto pa dve minuti pred koncem.

Dončić je že do odmora dosegel 24 točk. Foto: AP
Dončić je že do odmora dosegel 24 točk. Foto: AP

Udaren start Dončića
Dončić je že v prvi minuti tekmi napovedal, da bo to njegov večer. Uspešno je zaključil prvo akcijo in nato zadel trojko po koraku nazaj. Tudi Brunson je bil natančen izza črte. Hitro sta odgovorila Curry in Wiggins (8:10). Mavericksi so bili nezgrešljivi v napadu, tudi obramba je bila precej boljša kot na prvi tekmi v San Franciscu. Vse skupaj je že malce spominjalo na nedeljsko sedmo tekmo v Phoenixu. Z delnim izidom 13:0 so si gostje priigrali 15 točk naskoka po trojki Bullocka (8:23). Tudi Bojevnikom je uspel delni izid 13:0. Curry je nanizal osem zaporednih točk (23:26). Dončić je že v uvodni četrtini prispeval 18 točk in po 12 minutah je imel Dallas sedem točk prednosti (25:32).

Sredi druge četrtine prednost narasla na 19 točk
Ko je Ljubljančan počival na začetku druge četrtine, je dirigentsko palico prevzel Brunson in prednost Dallasa je hitro narasla (32:44). Dorian Finney-Smith je sredi druge četrtine poskrbel za najvišjo prednost Mavericksov (34:53). Curry in Green sta si še pred odmorom nabrala tri osebne napake. Steve Kerr je oba zvezdnika pustil v igri in Curryju je z dvema trojkama uspelo znižati zaostanek, a je Dončić zadel trojko z desetih metrov 13 sekund pred odmorom. Ob odmoru je Golden State zaostajal z 58:72.

Mavsi so zadeli 15 trojk iz 27 poskusov, Dončić je zbral 24 točk, Brunson jih je dodal 20. Curry je bil v prvem polčasu petkrat natančen za tri točke.

Draymond Green je že na začetku druge četrtine prejel tehnično napako. Večkrat je bil blizu izključitve, ko se je jezil na sodnike. V zadnji četrtini je igral le štiri minute, potem pa je prejel šesto osebno napako. Foto: Reuters
Draymond Green je že na začetku druge četrtine prejel tehnično napako. Večkrat je bil blizu izključitve, ko se je jezil na sodnike. V zadnji četrtini je igral le štiri minute, potem pa je prejel šesto osebno napako. Foto: Reuters

Popoln mrk Dallasa v tretji četrtini
V prvi akciji drugega polčasa je Brunson zadel trojko, nato pa Dallas štiri minute in pol ni dosegel koša. Gostitelji so prav tako zgrešili nekaj odprtih metov in Maxi Kleber je nato s trojko z desne strani povišal na 64:79. Steve Kerr je zahteval, da njegovi varovanci več prodirajo v raketo in z nekaj lahkimi koši so znižali na 73:79. Mavericksom se je popolnoma ustavil met izza črte, v tretji četrtini so zmogli le 13 točk. Looney je z zabijanjem prehitel pisk sirene in po 36 minutah je zaostanek Golden Stata znašal le še dve točki (83:85).

Poole in Curry neustavljiva v zadnjih minutah
Green je s petimi osebnimi napakami sedel na klopi že od sredine tretje četrtine. Na začetku zadnjega dela igre sta nekaj odmora dobila tudi Curry in Dončić. Otto Porter je s trojko v uvodni akciji zadnje četrtine poskrbel za prvo vodstvo Bojevnikov na tekmi (86:85). Poole je imenitno vodil igro, zadel je trojko in dodal še tri proste mete za vodstvo s 102:94.

Dončić ni imel več razigranih soigralcev, zato je sam zaključeval akcije. Z dvema zaporednima trojkama je znižal na 11:106, vendar je bila obramba Dallas zelo slaba. Spočiti Curry je prevzel dirigentsko palico od Poola. Najprej je dvakrat uspešno polagal po prodoru, potem pa je s trojko minuto pred koncem zapečatil usodo Mavericksov (122:112).

Dončić: Doma bo treba igrati bolj agresivno in izboljšati obrambo
"Nisem imel velikih težav z bolečinami v ramenu. To ni vplivalo na mojo igro. Tekma se je zlomila v tretji četrtini, ko smo slabo igrali v obrambi. Preveč smo se zanašali na mete za tri točke. Bojevniki so prodirali v raketo v drugem polčasu, mi pa smo se odločali za težke mete. V napadu smo igrali zelo dobro, tudi Brunson je imel odlično tekmo," je na novinarski konferenci razmišljal Dončić.

"Golden State je šampionska ekipa, ni jih lahko ustaviti. Zapravili smo 19 točk naskoka, zato je ta poraz boleč, a misliti je treba le na naslednjo tekmo. Na domačem parketu moramo zaigrati bolj agresivno, tudi v skoku se moramo precej izboljšati," je dodal Ljubljančan.

Stephen Curry je bil najboljši strelec Bojevnikov z 32 točkami. Foto: Reuters
Stephen Curry je bil najboljši strelec Bojevnikov z 32 točkami. Foto: Reuters

Kidd: Če zgrešiš štiri trojke zapored, ni treba poskusiti še petič
"Bojevniki so odlična ekipa, mi pa se nismo držali načrta v drugem polčasu. Ko nam steče met, imamo tudi pravo energijo v obrambi. To se je zgodilo v prvem delu. V drugem polčasu smo zgrešili številne mete in tudi obrambe nismo igrali. V rednem delu lahko kakšno tekmo dobiš tudi s slabo obrambo, v končnici pa ne. Nisem dvomil, da bo Luka igral odlično na drugi tekmi. Dvignil nas je v prvem polčasu, v drugem pa je našel soigralce, ki niso zadeli odprtih metov," je tekmo ocenil trener Dallasa Jason Kidd.

"Precej smo se izboljšali v primerjavi s prvo tekmo. V prvem polčasu smo zadeli 15 trojk, v tretji četrtini pa le še dve. Mlada ekipa se mora naučiti še marsikaj v končnici. Če zgrešiš štiri trojke zapored, ni treba poskusiti še petič. Igrali smo na gostovanju pri eni izmed najboljših ekip v ligi. Ohranili so prednost domačega igrišča. To se nam je zgodilo tudi proti Phoenixu. Zdaj smo mi na potezi doma," je odločno napovedal Kidd.

Jordan Poole je vnesel veliko energije s klopi. Foto: Reuters
Jordan Poole je vnesel veliko energije s klopi. Foto: Reuters

Kerr: Tudi v Denverju in Memphisu smo dobili eno tekmo
"Pred tekmo sem povedal, da poraženec prve tekme vedno pripravi odgovor na drugem srečanju. V prvem polčasu je bil Dallas izjemen, zadel je 15 trojk. Ob odmoru sem fantom dejal, da bodo tudi kakšno zgrešili, če bomo strnili vrste v obrambi. Če bi zadeli 30 trojk, bi jim pač morali čestitati. Poole se je razigral v drugem polčasu, Looney je bil neverjeten, imeli smo veliko razigranih posameznikov v nadaljevanju tekme. Žogo je hitro krožila in steklo nam je v napadu," je bil zadovoljen trener Bojevnikov Steve Kerr.

Izkušeni strateg se zaveda, da je pot do finala še dolga: "Dallas je zaostajal proti Phoenixu z 0:2 in napredoval je po sedmih tekmah. Imajo odličnega trenerja, veliko kakovostnih posameznikov. Zelo težko je dobiti tekmo na njihovem parketu. Tega se zavedamo. V končnici smo enkrat zmagali v Denverju, enkrat tudi v Memphisu. Imamo dovolj samozavesti, držati se bomo morali načrta."

Mavericksi blestijo na domačem parketu
Bojevniki so v letošnji končnici dobili vseh osem tekem v Chase Centru, a tudi Dallas je dobil zadnjih pet domačih tekem, izgubil je le uvodno tekmo proti Utahu, ko je Dončić manjkal zaradi poškodbe mečne mišice. Serija se seli v American Airlines Center, tretja tekma bo v ponedeljek ob 3.00, četrta pa v sredo ob 3.00.


Zahod, finale, druga tekma:
GOLDEN STATE (3) – DALLAS (4) 2:0
126:117 (25:32, 33:40, 25:13, 43:32)
Curry 32 (11/21 iz igre, 6/10 za tri, prosti meti 4/4), 8 skokov in 5 podaj, Poole 23 (7/10 iz igre, 2/4 za tri), Looney 21 (10/14 iz igre) in 12 skokov, Wiggins 16 (3/5 za tri), Thompson 15 (6/10 iz igre, 1/4 za tri), Porter 11 (4/4 iz igre), Green 6, Moody 2; Dončić 42 (12/23 iz igre, 5/10 za tri, prosti meti 13/15), 8 podaj in 5 skokov v 38 minutah, Brunson 31 (11/19 iz igre, 5/7 za tri), Bullock 21 (6/10 za tri), Finney Smith 10, Bertans 6, Dinwiddie 4, Kleber 3.


Vzhod, finale, tretja tekma, nedelja ob 2.30:
BOSTON (2) – MIAMI (1) 1:1


Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.