Polna kamniška dvorana (500 gledalcev) ni videla najbolj kakovostne odbojke, zato pa veliko mladih upov in na koncu gladko zmago zelo motivirane ekipe Calcita Volleyja. Foto: Klemen Brumec
Polna kamniška dvorana (500 gledalcev) ni videla najbolj kakovostne odbojke, zato pa veliko mladih upov in na koncu gladko zmago zelo motivirane ekipe Calcita Volleyja. Foto: Klemen Brumec

Potem ko je bil v prejšnjih sezonah ACH Volley absoluten vladar domačega odbojkarskega dogajanja (brez enega poraza!), so se razmerja moči spremenila. Calcit Volley je včeraj pred 500 glasnimi navijači s 3:0 premagal večne tekmece, ki so bili brez Šena in Videčnika. Tudi zato so bili Kamničini pred tekmo v vlogi favorita, zmaga s 3:0 niti ni tako nepričakovana, kot je bil nepričakovan potek tekme in majhno število osvojenih točk ACH-ja v posameznih nizih (20, 17, 21). Calcit Volley je pritiskal na servisu, bil opazno boljši v bloku (12:6) in imel tudi precej višjo napadalno učinkovitost. Z 12 točkami je pri zmagovalcih največ točk zbral nekdanji član ACH-ja Črt Bošnjak.

Sorodna novica Kamničani dobili veliki derbi z ACH Volleyjem

Kašić opaža izjemno energijo
Trener Mladen Kašić je po prvi četrtini sezone državnega prvenstva zelo zadovoljen, ekipa ni izgubila niti niza, se pa zaveda, da včerajšnja zmaga kaj dosti še ne pomeni: "Kar impresivna zmaga, ki pa nam vendarle ne da kaj več kot majhno zadovoljstvo in psihološko prednost. To je bil šele prvi derbi od sedmih ali osmih v sezoni. Vesel sem, da imamo homogeno ekipo in fantastično energijo. Fantje sicer ne delujejo najbolje na vseh treningih, a odgovor na terenu je za zdaj fantastičen. Kot skupina delujejo odlično. Tokrat so bili še posebej motivirani. Vsa prejšnja leta se je Kamnik redno uvrščal v finale DP-jev in pokala, a ni osvajal ničesar. ACH Volley je stroj, ki je narejen za zmage, a tudi v Kamniku bi radi ustvarili vsaj en mali stroj, ki bi začel zmagovati."

Črtomir Bošnjak je dosegel 12 točk, dve z uspešnima blokoma. Foto: Klemen Brumec
Črtomir Bošnjak je dosegel 12 točk, dve z uspešnima blokoma. Foto: Klemen Brumec

Mirno in samozavestno v tekmo
Kapetan Uroš Pavlovič priznava, da ga je že kar malo frustriralo, ker je ACH zadnja leta dobival medsebojne tekme. "Urok je premagan. Potiho sem doma trpel vsako leto. Kot kapetan si nisem želel dopustiti, da nas spet tepejo in fantje so to vzeli resno." Tudi Nik Mujanović je le dočakal zmago na večnem derbiju. "Energija je bila res fenomenalna. Ni bilo neke nervoze, lani je bilo čutiti, kot da nas derbiji proti ACH-ju ohromijo. Letos smo bolj samozavestni po dobrem začetku sezone, sproščeno smo šli v tekmo, vsa ta energija je bila dovolj, da smo ACH gladko premagali, a lahko igramo še bolje. Res pa je, da ima ACH Volley letos mlajšo ekipo, ki predvsem psihično še ni na vrhunski ravni. Tudi sam vem, kako sem se še lani počutil, ko so gostujoči navijači vpili s tribun in mi je to spodrezalo krila."

V tretjem nizu ACH povedel s 13:16
Potem ko so gostitelji zanesljivo dobili uvodna niza (prvi je trajal 22 minut, drugi 26), je bilo v tretjem nizu bolj napeta, predvsem, ko so gostje nadoknadili visok začeten zaostanek (7:1) in po asu podajalca Nejca Najdiča pobegnili že za tri točke (13:16). Toda Kamničani so se hitro vrnili v igro, z blokom Bošnjaka so izid na 17. točki izenačili, z asom Luke Lazarja pa gostom pobegnili za tri točke (21:18). Prednosti niso več izpustili iz rok in po napaki gostov so izkoristili svojo prvo zaključno žogo za sedmo zmago v letošnji sezoni. Točkovno nihče ni preveč izstopal, Črt Bošnjak je zbral 12 točk, Nik Mujanović in Uroš Planinšič po 9, Uroš Nikolič (75-odstotna učinkovitost v napadu) in Jure Okroglič pa po 8.

Alen Šket:
Alen Šket: "Calcit je igral agresivno, mi pa tudi nismo pokazali ravno najboljše igre." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Mladinci potrebujejo svoj čas
V vrstah državnih prvakov ni bilo opaziti pretiranega razočaranja. "Calcit Volley je bil pred tekmo v vlogi favorita. Imajo močno ekipo, igrali so agresivno, mi pa tudi nismo pokazali ravno najboljše igre. Veliko nam še manjka. So trenutki, ko pokažemo boljšo igro, a potem hitro pademo. Verjetno je to tudi posledica naše mladosti, poleg tega sta poškodovana dva ključna igralca. A prvenstvo je še dolgo," nam je povedal Alen Šket. ACH letos veliko priložnosti namenja trem mladinskim reprezentantom, ki so Slovenijo poleti popeljali do 10. mesta na svetovnem prvenstvu U-19 v Argentini (Luka Marovt, Nejc Najdič in Jošt Kržič), ki imajo v Šketu, Gjorgijevu in Kovačiču odlične mentorje. "Imamo odlično mlado generacijo, zelo se trudijo, a potrebujejo svoj čas. Morajo igrati na takšnih težkih tekmah, le tako bodo rasli."

Calcit prevzema vlogo prvega favorita za naslov
Da je močan Calcit Volley dobrodošel za slovensko odbojko in tudi za ACH Volley, je potrdil tudi reprezentančni libero Jani Kovačič: "Kamnik ima letos bolj izkušeno ekipo z več kakovosti, pozna se tudi delo novega trenerja. Malo sem presenečen, kako gladko smo izgubili, čeprav smo vedeli, da nam ne bo lahko. Čaka nas še veliko dela, če se bomo želeli enakovredno kosati. Prva tekma seveda še nič ne pomeni, vidim pa Calcit kot prve favorite prvenstva. Ampak – to je dobro za slovensko odbojko. Ne sme biti kar samoumevno, da bo ACH Volley zlahka zmagoval in osvajal naslove. Letos bo prvenstvo očitno bolj izenačeno."


1. DOL (M), 7. KROG
CALCIT VOLLEY – ACH VOLLEY 3:0 (20, 17, 21)
Calcit Volley: Planinšič 2 (1 blok), Vinkovič, Lazar 1 (1 as), Karadža Pevc, Košenina, Nikolić 8 (2 bloka), J. Okroglič 8 (1 blok), Bošnjak 12 (2 bloka), Mitrašinović 1, Brunet, Oman, Bakonji, Mujanović 9 (2 bloka), Pavlović 9 (2 asa, 4 bloki).
ACH Volley: Mejal, Jo. Kržič 3 (3 bloki), Šket 5, Najdič 2 (2 asa), Marovt 3, Koncilja 4 (2 bloka), Kovačič, Gjorgiev 12, Sešek, Pokeršnik 9 (1 blok), Videčnik.

MERKUR MARIBOR – HIŠA NA KOLESIH 2:3 (-21, 16, -20, 16, -15)
Merkur Maribor: Kumer, Vodušek 1, Pernuš 3 (3 bloki), S. Adžović 1 (1 as), McConnell 20 (4 asi), Valenčič, Bračko 25 (4 asi, 3 bloki), Fužir, Ja. Kržič 7 (2 asa, 2 bloka), Donik 13 (1 blok), Fink 2, M. Novak.
Hiša na kolesih Triglav: Andovski, Nanut 15 (2 asa, 3 bloki), Peruničić 14 (3 asi), Tučen 6 (1 blok), Fajfar, Snedec 6 (1 as, 3 bloki), Šikanič 3, A. Adžović 1, Jovović 29 (4 asi), Zalokar, Jančič.

PANVITA POMGRAD - KRKA 3:0 (17, 21, 24)
Panvita Pomgrad: Rajnar, Türkl, Doda 13 (1 as, 1 blok), Šormaz 15 (2 bloka), Kolarić, Drvarić 2 (2 asa), Vrabl, Suhadolnik 4 (1 blok), Horvat, Legen, Bedrač 3 (1 blok), D. Novak, Mirković 16 (2 bloka).
Krka: Medved, G. Erpič 3 (1 as, 1 blok), Kocjančič, Kosmina 17 (2 asa), Bregar 6 (1 blok), Verdinek, Kožar, Pulko 2, U. Erpič 5 (1 as), Lindič 1 (1 as), Kern, Rojnik 11 (2 asa), Laknar, Jakše.

FUŽINAR SIJ METAL – ALPACEM KANAL 3:1 (27, -20, 19, 22)
Fužinar Sij Metal: Pušnik 14 (2 bloka), Križanič, Lednik 1 (1 as), Robida 21 (1 blok), D. Ranc 13 (1 as, 1 blok), Stojanov 3 (2 asa), Libnik, Javornik 5 (1 as, 3 bloki), Vučetić 7 (2 asa, 3 bloki), Plesec 3 (1 blok), Podričnik, Drevenšek, Zmagaj, Hribernik.
Alpacem Kanal: Kodrič 3 (1 as), Stojanovič 6, Cafuta 7 (5 blokov), Jakovac 22 (2 asa, 1 blok), Karnel 1 (1 as), Godnič 3 (1 as, 1 blok), Kavčič, Maretič 1 (1 blok), G. Okroglič, Blazsovics 5 (1 as, 2 bloka), Vrtovec 8 (1 blok), V. Ranc 5.

Vrstni red: Calcit 21, ACH 18, Merkur 12, Panvita 11, Fužinar 9, Hiša na kolesih 6, Krka 4, Alpacem Kanal brez točk.

8. KROG, sobota:
PANVITA POMGRAD - HIŠA NA KOLESIH
MERKUR MARIBOR - FUŽINAR SIJ METAL
ALPACEM KANAL - ACH VOLLEY
CALCIT VOLLEY - KRKA