V velikem finalu državnega prvenstva se merita največja tekmeca zadnjega desetletja, ACH Volley in Calcit Volley. ACH lovi že 19. naslov prvaka, v letošnji sezoni na domačem prizorišču še ne pozna poraza, zato bo vsak spodrsljaj v finalni seriji (igra se na tri zmage) presenečenje. Foto: www.alesfevzer.com
V velikem finalu državnega prvenstva se merita največja tekmeca zadnjega desetletja, ACH Volley in Calcit Volley. ACH lovi že 19. naslov prvaka, v letošnji sezoni na domačem prizorišču še ne pozna poraza, zato bo vsak spodrsljaj v finalni seriji (igra se na tri zmage) presenečenje. Foto: www.alesfevzer.com

Na petih medsebojnih tekmah te sezone je ACH Kamničane vselej premagal, a nikoli brez težav, prvo tekmo finala pa je dobil najlažje doslej. Tekmecem ni dopustil nobene možnosti za presenečenje, od začetka do konca je držal vse niti v svojih rokah.

Z odličnim sprejemom je zlahka organiziral napade in jih v večji meri tudi uspešno končal. S 16 točkami je bil najučinkovitejši Nikola Gjorgiev, izkazala pa sta se tudi mladi Klemen Šen in reprezentančni bloker Danijel Koncilja, med drugim sta dosegla vsak po tri ase.

Sorodna novica Kamničani nad večne tekmece sproščeno in z veliko energije

Gosti so v prvem nizu vodili le s 3:2, Koncilja je takoj zatem pokazal nekaj odličnih servisov, Ljubljančani so dosegli štiri zaporedne točke, malo pozneje pa vodili že z 12:5. Ob samem koncu so po vodstvu z osmimi točkami razlike malo popustili, toda tekmec se ni resno približal.

Velika premoč oranžnih zmajev se je nadaljevala tudi v drugem nizu, spet so imeli za to največ zaslug dobri servisi. Tokrat sta jih nizala Šen in Matic Videčnik, že pri izidu 15:8 je bilo jasno, da bodo gostitelji povedli z 2:0.

Tretji niz je bil še najbolj izenačen. Gostje so vodili z 10:9, a nato so domačim spet dovolili serijo šestih zaporednih točk. To še ni bil njihov dokončni padec, poskušali so se boriti, v končnici prišli do zaostanka s štirimi točkami, a realnih možnosti za preobrat niso imeli.

Izjavi po tekmi
Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: "V tem trenutku se približujemo igri, ki smo jo igrali v Ligi prvakov, in upam, da bomo v tem smislu tudi nadaljevali. Danes je Calcit poskušal vse v smislu različnih postavitev, rotiranj igralcev, zato se je bilo težko vsakih deset, petnajst točk prilagoditi njihovi igri. Veseli me, da smo bili v tem uspešni in ne glede na to, kdo je bil na drugi strani, smo odreagirali tako, kot je treba in se nismo pustili zmesti. Vendar to pomeni samo 1:0 v zmagah, storili bomo vse, da bo tako tudi v sredo v Kamniku."

Jurij Žavbi, trener Calcita Volleyja: "Ni treba biti kakšen odbojkarski strokovnjak, da bi ugotovil, da smo danes igrali slabo. V tem trenutku lahko samo obljubim, da bomo v sredo prikazali boljšo igro. Ne bi iskal izgovorov za našo slabo igro v tem, da smo v sredo igrali odločilno tekmo z Mariborčani, medtem ko se je ACH lahko v miru pripravljal na finalno serijo, kajti vseeno smo imeli tri dni časa. Ljubljančani so bili boljši v vseh elementih igre, pritisnili so s servisom. ACH je ena redkih ekip, ki ima v svoji ekipi veliko skok serverjev, česar nismo navajeni, na drugi strani imami mi koga manj. Tu je bila že prva razlika, ampak ne glede na vse bi morali prikazati boljšo igro."

Spored finala

Prva tekma:
ACH Volley
– Calcit Volley
3:0 (20, 16, 19)

ACH Volley: Mejal, Šket, Mašulović, Todorović 1 (1 blok), Bošnjak, Koncilja 7 (2 ase, 1 blok), Šestan 12 (1 blok), Kovačič, Gjorgiev 16 (2 bloka), Videčnik 6 (1 as, 2 bloka), Kök, Šen 10 (3 ase, 1 blok).

Calcit Volley: Planinšič 1 (1 blok), Mujanović 3 (1 as), Vinkovič 5, Lazar, Košenina, Arsenoski, Okroglič 5, Sosa 11 (1 blok), Mitrašinović, Aponza 4 (1 blok), Pavlović 6 (3 bloke).


Druga tekma, sreda, 19. april, ob 20.00:
Calcit Volley – ACH Volley

Tretja tekma, petek, 21. april, ob 18.00:
ACH Volley – Calcit Volley

Morebitna četrta tekma, torek, 25. april, ob 20.00:
Calcit Volley – ACH Volley

Morebitna peta tekma, petek, 28. april, ob 17.30:
ACH Volley – Calcit Volley

V tekmi za tretje mesto se bo serija med Merkurjem iz Maribora in Hišo na kolesih Triglav iz Kranja začela v nedeljo.


Calcitovke rutinsko do prve zmage
Odbojkarice Calcita Volleyja so na prvi tekmi finala državnega prvenstva premagale GEN-I Volley s 3:0.

Foto: Klemen Brumec
Foto: Klemen Brumec

Novogoriške odbojkarice, ki so v polfinalu presenetljivo premagale pokalne prvakinje iz Maribora, so na prvi finalni tekmi pokazale drugi obraz. Kot da bi se zadovoljile že s samo uvrstitvijo v finale, se branilkam naslova niso resneje upirale. Zatajile so v vseh elementih, dosegle niso niti enega asa, uspel jim je en sam blok, v napadu pa so bile povsem nerazpoložene. Kamničankam, ki so tekmo vzele resno, niti ni bilo treba pokazati vsega znanja, tako ali tako so vse nize dobili več kot prepričljivo.

S 23 točkami je bila najučinkovitejša igralka Fatoumatta Sillah, nekdanja igralka goriške ekipe. V napadu je imela dobro pomoč pri Maši Pucelj, ki je k zmagi prispevala 14 točk.

Prva tekma:
Calcit Volley - GEN-I Volley
3:0 (13, 16, 16)

Calcit Volley: Radišković 9 (1 as, 1 blok), Stojiljković 5 (2 asa), Đorđević, Hutinski 9 (4 bloke), Boisa, Kregar, Charuk, Sillah 23 (1 as, 1 blok), Vukojević, Pucelj 14 (1 as, 2 bloka), Čižman 3 (2 bloka), Banko.

GEN-I Volley: Frelih 1, Pertens 7, P. Marušič, Rituper 7 (1 blok), Jelina, Blažič 3, Š. Marušič, Makus, Mazej, Mohorič 4, Žigon.