Andrea Giani je Slovenijo vodil od marca 2015, ko je zamenjal Luko Slabeta. Foto: OZS
Andrea Giani je Slovenijo vodil od marca 2015, ko je zamenjal Luko Slabeta. Foto: OZS
Andrea Giani
Slovenija se je pod njegovim vodstvom okitila z naslovom evropskega podprvaka. Foto: OZS

Giani, ki je Slovenijo popeljal do zmage v evropski ligi in zmage v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige, oktobra 2015 pa z reprezentanco na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji osvojil srebrno odličje, je predsedniku Odbojkarske zveze Slovenije Metodu Ropretu svojo odločitev sporočil v četrtek dopoldne.

Giani hvaležen za priložnost
"Čeprav smo si želeli, da bi Andrea še naprej vodil našo reprezentanco, se je odločil drugače. Kot mi je zatrdil v telefonskem pogovoru, je do dokončne odločitve prišlo včeraj zvečer, po dogovoru s svojim štabom. Kakorkoli, Andrei smo izjemno hvaležni za vse, kar je dal slovenski odbojki in slovenskemu športu. Želimo mu vse najboljše,"
je pojasnil predsednik OZS-ja.

Giani pa je ob slovesu povedal: "Rad bi se vam preprosto zahvalil, da ste me sprejeli medse in za priložnost, ki ste mi jo dali. Hvaležen sem, da sem lahko skupaj z vami doživel to čudovito izkušnjo. Z veliko odrekanja smo ustvarili ekipo z veliko začetnico, ekipo z identiteto. Ponosen sem na to, kar smo dosegli, in na to, da ste tudi skozi te uspehe začeli pisati svojo prihodnost."

Iskanje selektorja z razpisom
46-letni Giani se je zahvalil tudi OZS-ju, ki bo novega selektorja iskal z razpisom. Ropret ne dvomi, da se nanj ne bi prijavili tudi najuglednejši trenerji: "Pred dvema letoma, ko je reprezentančno klop zapustil Luka Slabe, smo bili v precej težjem položaju. Z reprezentančnimi uspehi in z razvojem odbojke v Sloveniji v zadnjem obdobju se je zanimanje za nas močno povečalo. Prepričan sem, da zdaj kotiramo tako visoko, da bo zanimanje za mesto novega selektorja zelo veliko. Na nas pa je, da se tudi tokrat pametno odločimo in izberemo pravo osebo, ki bo fante popeljala do novih uspehov."

Izzivov izbrani vrsti v letu 2017 ne bo manjkalo, saj fante čaka naporna reprezentančna sezona, ki se bo s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo začela 23. maja v Ljubljani. Junija bodo odbojkarji nastopali v svetovni ligi, konec avgusta pa bodo Slovenci na evropskem prvenstvu na Poljskem branili srebro.