Slovenci nikakor niso navdušili, toda na koncu je bilo vse pozabljeno: po drugi zmagi so evropski podprvaki že v polfinalu olimpijskih kvalifikacij, tako da dvoboj s Čehi (sreda ob 17.30; prenos na TV SLO 2) ne bo odločal o ničemer. Foto: CEV
Slovenci nikakor niso navdušili, toda na koncu je bilo vse pozabljeno: po drugi zmagi so evropski podprvaki že v polfinalu olimpijskih kvalifikacij, tako da dvoboj s Čehi (sreda ob 17.30; prenos na TV SLO 2) ne bo odločal o ničemer. Foto: CEV
Zadnje tri točke na tekmi Nemčija – Slovenija

Igrali smo slabo, vendar smo uspeli zmagati. Uvrstili smo se naprej, vendar to, kar smo prikazali, ni dobro za naš sistem igre. Pogovoril se bom s fanti, kaj se je zgodilo.

Alberto Giuliani, selektor Slovenije

V ne prav kakovostni predstavi so Slovenci, ki so imeli vso tekmo težave s sprejemom, v petem nizu povedli z 8:11, toda Nemci, ki jih vodi stari slovenski znanec Andrea Giani, so prišli le na točko zaostanka. Z blokom Alena Pajenka je prišlo vodstvo 10:13, nato pa tri zaključne žoge. Slovenci so po uspešni akciji Tončka Šterna izkoristili drugo. Novi dve točki pomenita, da je Slovenija, ki je za uvod turnirja s 3:0 ugnala Belgijo, že v polfinalu. Ker je treba na turnirju odigrati kar pet tekem v šestih dneh (že v četrtek bo polfinale, v petek pa finale) bo lahko Slovenija v sredo s Čehi igrala z rezervno postavo in spočila nosilce igre.

Fromm "ubijal" s servisi
Nemci, pri katerih prvi zvezdnik Georg Grozer zaradi poškodbe ni igral, so dvoboj odprli silovito. Christian Fromm jih je z močnimi servisi popeljal do prednosti 7:1, pri čemer so Slovenci (na mestu korektorja je začel Tonček Štern) že pogledali en videoposnetek in unovčili minuto odmora. Selektor Alberto Giuliani je moral kmalu ukrepati, na igrišče sta stopila Mitja Gasparini in Gregor Ropret.

Slovenci zapravili sedem zaključnih žog
Nemci so sprva še držali prednost in povedli z 12:5, nato so se septembrski junaki Stožic približali na 14:10 in po točkah Tineta Urnauta in Tončka Šterna prišli na 18:16. Po odličnem bloku je sledilo izenačenje na 20. Ko je bil na servisu Fromm (83-odstoten učinek v napadu v prvem nizu!), je s svojim tretjim asom za 22:20 le za hip ohladil Slovence, ki so hitro izenačili in si prav ob koncu niza priigrali prvo vodstvo in s tem žogo za niz (23:24).

Sledil je dramatičen zaključek in serija točk na nasprotni servis. Evropski podprvaki so zapravili sedem zaključnih žog, Nemci pa so izkoristili svojo tretjo in niz, ki je trajal 42 minut, dobili na 32.

Slovenija v polfinalu kvalifikacij za OI

Mladi Nemci niso držali koraka
V drugem nizu so Nemci igrali z rezervno postavo. Slovenci so si prvi priigrali otipljivejšo prednost in Gianija pri vodstvu 12:15 prisilili v pol minute odmora. Alen Pajenk je z asom povišal na 14:18, pri vodstvu 16:22 pa je bilo že jasno, da bo Slovenija izenačila na 1:1. Prvo zaključno žogo je za zmago v drugem nizu (20:25) unovčil Tonček Štern.

Težave na sprejemu
V tretjem nizu je koncentracija Slovencev spet popustila, sproščeni Nemci so po zaslugi odlične igre v bloku povedli z 8:5, z asom na Janija Kovačiča je bilo že 10:5. Ko je bil na servisu Moritz Reichert, je prednost poskočila na 14:7. Slovenija je bila bleda, nemška prednost se je povečala na 19:12. Niz se je končal – kako drugače – z nemškim asom za 25:19. Do konca tretjega niza so Nemci dosegli 9 asov in naredil pri servisu 16 napak.

Tekma je ponudila veliko preobratov in maratonski prvi niz. Najučinkovitejši v slovenski reprezentanci je bil Klemen Čebulj s 25 točkami. Foto: CEV
Tekma je ponudila veliko preobratov in maratonski prvi niz. Najučinkovitejši v slovenski reprezentanci je bil Klemen Čebulj s 25 točkami. Foto: CEV

V ključnih trenutkih le ohranili mirnost
V izenačenem četrtem nizu je Nemčija povedla z 8:6 in 11:9, toda prva si je tri točke zaloge priborila Slovenija (14:17). Klemen Čebulj je nato dvakrat zapored odlično serviral za 16:20. Svoje je dodal tudi kapetan Tine Urnaut z asom za 20:24. Niz se je končal na 21. V odločilnem nizu je Slovenija povedla s 4:7 in 5:9, toda pri 10:11 je bila zmaga ogrožena. V ključnih trenutkih so Giulianijevi varovanci ohranili mirnost in se jim zdaj ni treba več ukvarjati s Čehi. Vprašanje je le še, kdo bo tekmec v polfinalu: Francija, Srbija ali Bolgarija. Na poletne olimpijske igre v Tokiu z berlinskega turnirja vodi le končna zmaga!

Izjave po tekmi
Mitja Gasparini, reprezentant Slovenije: "Zadovoljni smo z zmago. Gremo dalje, najprej moramo narediti še analizo, kaj je bilo danes dobro in kaj ne. Jutri nas čaka nova tekma proti Čehom, na kateri si bomo poskušali priigrati prvo mesto v skupini. Vsekakor gremo na zmago in upamo, da se ta niz zmag ne konča."

Gregor Ropret, reprezentant Slovenije: "Resda to ni bila naša najboljša tekma, vendar smo ponovno dokazali, da se borimo do konca, tudi ko nam ne gre najboljše in osvojili pomembno zmago. Lahko smo zadovoljni s prikazanim, igro moramo sicer še malo dvigniti do polfinala, ampak danes je tudi Nemčija igrala zares sproščeno, saj niso imeli kaj izgubiti. Igrali so brez svojega najboljšega igralca in vseskozi pritiskali z začetnimi udarci, tako da nam ni bilo lahko. Osvojili smo pomembno, težko zmago."

Jani Kovačič, reprezentant Slovenije: "Bila je težka tekma, saj je bil nasprotnik danes zelo dober. Zmagali smo s 3:2 in to je edino važno, saj imamo sedaj pet točk. Jutri ne bomo nič kalkulirali in bomo šli na zmago, tako da bi končali na prvem mestu v skupini."


KVALIFIKACIJE ZA OI 2020 – BERLIN

SKUPINA A
NEMČIJA – SLOVENIJA 2:3 (32, -20, 19, -21, -12)

Nemčija: Fromm 8, Krick 1, Schott 14, Reichert 11, Kaliberda, Böhme 5, Grozer, Zenger, Kampa 1, Brehme 10, Hirsch 18, Karlitzek 12, Zimmermann 1, Steuerwald.

Slovenija: T. Štern 20, Pajenk 15, Kozamernik 4, Gasparini 1, Vinčić 4, Štalekar 1, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Videčnik, Ropret 1, Urnaut 14, Čebulj 25, Možič.

BELGIJA – ČEŠKA 3:2 (-21, 26, 20, -22, 17)

Sreda ob 17.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA – ČEŠKA

SLOVENIJA – BELGIJA
3:0 (23, 26, 20)

NEMČIJA – ČEŠKA
3:0 (19, 22, 20)

BELGIJA – NEMČIJA
0:3 (-18, -23, -24)

Vrstni red: Nemčija 7, Slovenija 5, Belgija 2, Češka 1 točka.


SKUPINA B
Sreda ob 14.30:
SRBIJA – BOLGARIJA

Ob 20.45:
FRANCIJA – NIZOZEMSKA

BOLGARIJA – NIZOZEMSKA
3:0 (19, 16, 15)

FRANCIJA – SRBIJA
3:0 (21, 21, 22)

NIZOZEMSKA – SRBIJA
0:3 (–18, –18, –17)

BOLGARIJA – FRANCIJA
3:2 (23, –17, 22, –19, 8)

Vrstni red: Bolgarija 5, Francija 4, Srbija 3, Nizozemska 0.

V polfinale gresta po dve ekipi iz vsake skupine. Na OI 2020 se uvrsti le zmagovalec turnirja.