Primož Kozmus se je zlahka uvrstil v nedeljski finale. Foto: EPA
Primož Kozmus se je zlahka uvrstil v nedeljski finale. Foto: EPA
Marija Šestak
Marija Šestak ni bila nič nervozna in je ves čas verjela, da ne bo težav z uvrstitvijo v finale. Foto: EPA
Brigita Langerholc
Brigita Langerholc računa na osebni rekord v sobotnem polfinalu. Foto: EPA
Miran Vodovnik
Miranu Vodovniku se nastop ni najbolje posrečil. Foto: MMC RTV SLO
Osovnikar in Vodovnik hitro obstala
Osovnikarjev tek v četrtfinalu
Brigita kot osma v polfinale
Kozmus že v prvo suveren
Osovnikar tretji v svoji skupini

Kozmus je normo 78,00 metra krepko presegel že v prvi seriji. V kvalifikacijski skupini A sta le Madžar Krisztian Pars (80,07 m) in Japonec Kodži Murofuši (78,16) presegla kvalifikacijsko normo. V skupini B je dlje od Kozmusa vrgel le Poljak Szymon Ziolkowski (79,55 m). V finale se je prebil tudi svetovni prvak in prvi favorit v nedeljskem finalu Ivan Tihon (79,26 m).

Sposoben postaviti nov rekord
"Že na ogrevanju sem opravil tri tehnično zelo dobre mete in to ponovil tudi v kvalifikacijah. Pred tem sem gledal tudi Ivana Tihona, ki je bil zelo zadržan. Gotovo je še precej kandidatov, ki si želijo stopiti na zmagovalne stopničke. Zanje bo gotovo treba vreči prek 82 metrov. Sam sem zelo dobro pripravljen in sposoben preseči tudi svoj slovenski rekord (82,30 m)," je prve vtise strnil Kozmus.

Šestakova dvakrat prestopila
Šestakova je v kvalifikacijah troskoka v prvem in tretjem poskusu prestopila, v drugem pa pristala pri 14,44 metra, kar je bilo centimeter manj od norme. Kljub temu se je z deveto daljavo uvrstila v finale najboljših dvanajst, ki bo v nedeljo. Za nastop v finalu je bilo dovolj že 14,18 metra, najboljša pa je bila Kubanka Yargelis Savigne (14,99).

"Sem hitrejša, kot sem bila prej, zato se lahko zgodi tudi kakšen prestop. Verjela sem v svoje sposobnosti, ni me zganjala panika. Matija (mož, op. a.) se je verjetno bolj tresel kot jaz. Kako so skakale tekmice, nisem spremljala. Osredotočila sem se nase, sploh zaradi prestopa. Po uspešnem poskusu je Matija rekel: "Gotovo si noter." Potem sem šla sproščeno, uspel mi je tudi zadnji skok, čeprav je bil prestop. V finalu bom šla na vse ali nič. Vem, da sem sposobna ob tehnično pravilni izvedbi skočiti čez 15 metrov. Če bo to dovolj za medaljo ali ne, bomo videli," po kvalifikacijah ni bila nič kaj zaskrbljena Šestakova.

Osovnikar ni ponovil Osake
Matic Osovnikar se je ponoči uvrstil v četrtfinale teka na 100 metrov, kjer pa je popoldne v svoji skupini po slabem štartu zasedel šele 6. mesto s povprečnim časom 10,24. Skupno je bil 22. Za osebnim rekordom z lanskega svetovnega prvenstva v Osaki, kjer je tekel v finalu, je zaostal 11 stotink, za najboljšim letošnjim izidom iz Maribora pa osem stotink sekunde. Iz vsake od petih četrtfinalnih skupin so se v polfinale uvrstili po trije šprinterji in še eden najboljši po času. Glavni favoriti za naslov olimpijskega prvaka so dosegli naslednje izide: Usain Bolt (9,92), Asafa Powell (10,02), Tyson Gay (10,09). Finale bo v soboto ob 16.30.

Najhitrejši v Osovnikarjevi skupini je bil Marc Burns iz Trinidada in Tobaga (10,05), prehiteli pa so ga še Kim Collins (St. Kitts in Nevis), Britanec Tyrone Edgar, Samuel Francis iz Katarja in Francoz Ronald Pognon. Francis in Burns sta bila od Osovnikarja hitrejša že v kvalifikacijah, kjer je Škofjeločan v svoji skupini zasedel 3. mesto (10,46). Najhitrejši čas kvalifikacij je imel Edgar (10,13).

"Na štartu sem bil preveč nemiren. Po pobegu v prvem poskusu sem v drugem "trznil" pred pokom pištole in imel še srečo, ker nisem bil diskvalificiran. Prepričan sem, da bi lahko odtekel rekord, a rekorden tek mora biti popoln, moj pa ni bil. Če bi tekel rekord, bi imel možnosti za polfinale. Ko sem videl, v kateri skupini tečem, sem bil zadovoljen, saj sem vedel, da bomo "na kupu" in mi lahko uspe. V preostalih skupinah bi ta scenarij težje uresničil," je po četrtfinalu povedal Osovnikar, ki ga v ponedeljek čaka še nastop na 200 metrov: "Ne morem veliko pričakovati, vendar se nastopa veselim, saj gre vendarle za olimpijske igre. Izhodišče je najslabše v zadnjih letih, upam pa, da bo tako kot v prejšnjih sezonah, ko sem na velikih tekmovanjih boljše tekel kot skozi sezono."
Langerholčeva z osmim izidom v polfinale
Brigita Langerholc
se je uvrstila v polfinale teka na 800 metrov (2:00,13). V šesti kvalifikacijski skupini je bila tretja, hitreje sta tekli svetovna prvakinja Janeth Jepkosgei Businei (1:59,72) in Ukrajinka Tatjana Petljuk (2:00,03). Najboljši čas kvalifikacij je dosegla veteranka Maria de Lourdes Mutola (1:58,91).

"Prvi krog je bil zelo hiter, sem mislila, da bomo tekle sekundo počasneje. Zadnjih 14 dni smo delali na finišu. To se je obrestovalo. Za finale bo treba teči precej pod dvema minutama. Želim si osebni rekord," je dejala Langerholčeva, ki je skupno dosegla osmi izid.

Vodovnik prekratek za 22 cm
Miran Vodovnik se ni uspel prebiti v finale suvanja krogle. V tretjem poskusu kvalifikacij je s sunkom 19,81 m zasedel skupno 20. mesto. Za finale je bilo dovolj 20,03 m. V prvi seriji se mu met ni posrečil (18,72 m), v drugo je prestopil, dosežek v tretji seriji pa ni bil dovolj.

"Pripravljen sem bil na istem nivoju kot lani v Osaki. Drugi met je bil dolg za finale, a žal sem prestopil. Z levo nogo sem šel preveč v levo stran. Boril sem se po svojih močeh, a žal mi ni uspelo," je povedal Vodovnik. Najdlje je kroglo sunil Poljak Tomasz Majewski (21,04 m), ki je nato slavil tudi v finalu (21,51).


Kladivo, finalisti:
. K. PARS MAD 80,07 . S. ZIOLKOWSKI POL 79,55 . P. KOZMUS SLO 79,44 . I. TIHON BLR 79,26 . K. MUROFUŠI JAP 78,16 . M. ESSER NEM 77,16 . A. HAKLITS HRV 77,12 . O. P. KARJALAINEN FIN 77,07 . V. DEJVATOVSIJ BLR 76,95 . L. CHARFREITAG SLK 76,61 . J. STEACY KAN 76,32 . D. NAZAROV TAD 75,34 Finale bo v nedeljo ob 13.10.

Troskok, finalistke: . Y. SAVIGNE KUBA 14,99 . H. DEVETZI GRČ 14,92 . V. GUROVA RUS 14,78 . O. RIPAKOVA KAZ 14,64 . T. LEBEDEVA RUS 14,55 . F. MBANGO ETONE KAM 14,50 . O. SALADUHA UKR 14,46 . A. PJATIH RUS 14,45 . M. ŠESTAK SLO 14,44 . L. ŠJE KIT 14,27 . K. LEIBAK EST 14,19 . T. K. SMITH JAM 14,18 Finale bo v nedeljo ob 15.35.
A. G./M. R.
Osovnikar in Vodovnik hitro obstala
Osovnikarjev tek v četrtfinalu
Brigita kot osma v polfinale
Kozmus že v prvo suveren
Osovnikar tretji v svoji skupini