Avstrijci so v Londonu ostali še brez zadnjega orožja za medaljo. Favoritnji Yvonne Schuring in Viktoria Schwarz sta bili le peti. Foto: EPA
Avstrijci so v Londonu ostali še brez zadnjega orožja za medaljo. Favoritnji Yvonne Schuring in Viktoria Schwarz sta bili le peti. Foto: EPA

"Brez medalj. Avstrija je na pragu največjega olimpijskega poloma v zgodovini. To je sramota!" so se na začetku tedna pridušali avstrijski mediji in omenjali še dvoje potencialnih orožij. V sredo so najprej za las ostali praznih rok v jadranju v razredu 49, ogromno razočaranje pa so doživeli še danes, ko sta svetovni prvakinji in prvi favoritinji Yvonne Schuring in Viktoria Schwarz končali šele na 5. mestu v kajakaški preizkušnji na mirnih vodah.

Minister ogorčen nad ležernostjo športnikov
Države z 8,4 milijona prebivalcev tako ne bo med dobitniki medalj. Do zdaj je v Londonu kolajne osvojilo 76 držav. Avstrijski minister za šport Norbert Darabos je že obljubil ukrepe: "Podporo športu bomo postavili na povsem nove temelje. Zdajšnji sistem podpira povprečno tri medalje. Na poletnih igrah smo preveč oddaljeni od svetovne elite." Darabosa je najbolj zmotila ležernost avstrijskih športnikov: "Moti me samozadostnost nekaterih športnikov v Londonu. Saj je lepo, ko pravijo, kako je lepo življenje v olimpijski vasi, toda športni uspeh ima prioriteto."

Dolgoletni predsednik v zaporu
Avstrijci so julija na pet let zapora obsodili dolgoletnega predsednika Avstrijskega olimpijskega komiteja Heinza Jungwirtha, ki so mu dokazali, da je izmaknil 3 milijone evrov. Jungwirth je AOK-ju predsedoval 26 let.

Avstrijci so v Pekingu osvojili tri medalje, srebrno v judu ter bronasti v plavanju in kajaku na mirnih vodah.