Tina Maze je danes na facebooku objavila tole fotografijo. Foto: Facebook
Tina Maze je danes na facebooku objavila tole fotografijo. Foto: Facebook

Moj športni cikel se končuje z olimpijado, ker mislim, da je to moja zadnja olimpijada. V tem pogledu sem se dovolj razvila, s tem danes sem dosegla sem vse, kar sem lahko.

Tina bo tekmovala še eno sezono
Zdravljica v čast šampionke Tine Maze
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze

Črnjanka je v sredo navdušila slovenske športne navdušence z izjemno smukaško predstavo in naslovom olimpijske prvakinje v kraljevski disciplini, ki si ga je razdelila s Švicarko Dominique Gisin. Mazejeva, za katero je sezona polna vzponov in padcev, je tako dosegla svoje športne ambicije, pravi.

Po podelitvi olimpijskih medalj v Adlerju se je z njo pogovarjal novinar TV Slovenija Urban Laurenčič in se med drugim dotaknil tudi teme o končanju bogate kariere, v kateri je 30-letnica osvojila vse, kar se osvojiti da. Krajši pogovor si lahko preberete spodaj.


Zanimiva je ta vaša olimpijska pot. Od začetka v Salt Lake Cityju pa dosti težkih trenutkov v Torinu in potem vstajenje z vašo ekipo v Vancouvru. Dve srebrni medalji in zdaj to. Kaj vas je gnalo naprej, morda prav to, kar vam danes visi okoli vratu?
Verjetno to. Od majhnih nog sem to želela početi in se dokazovati. Da uresničim te talente, ki jih imam in jih do maksimuma izkoristim. Skozi leta se je začelo odvijati tako, da sem začela s tem razveseljevati še druge. To se potem razvija in ti postane eno lepo poslanstvo. Užitek, igra, vse je eno.

Težka tekma. Bi bilo kaj drugače, če bi bili sami na vrhu?
Lahko rečem to: če bi že hotela deliti to medaljo s kom, bi bila to verjetno Dominique (Gisin). Mogoče imam tri take punce, s katerimi bi si želela deliti to medaljo, in ona je ena izmed njih. Mene ne zanima, ali je ona bila ob meni ali ne. Jaz imam zlato in zakaj ga ne bi imel še kdo drug, če za to obstaja možnost? Če bi bila možnost, da bi jih zlato osvojilo pet, bi bila še najbolj vesela, saj vem, čemu vse drugi odrekujejo. To so res skrajne situacije, skrajne priložnosti.

Super. Na prvi pogled se zdi, da je zamenjava trenerjev prinesla pravi učinek, a ne bi rad poenostavljal. Koliko vi pripisujete vaš uspeh menjavi trenerja? Stvari so potem v Cortini stekle v pravo smer, zdaj tudi tu na olimpijskih igrah. Kaj menite?
Da bi bilo težko nadaljevati tako, kot smo zastavili. Mogoče cela ekipa ne bi bila v takem duhu, kot smo zdaj. Meni je zelo važno, kaj se okrog mene dogaja. Prej to ni bilo 'to' in zdaj se je z Maurom to spremenilo. Zopet sem začutila tisto pravo ekipo, v kateri vsi dihajo kot eno. Razumemo se, četudi so trenja, kar je normalno. Je bistveno bolje in mislim, da smo se zelo prav odločili.

Tina, samo še to: v vašem športu ste zdaj osvojili čisto vse. Ste olimpijska in svetovna prvakinja, dobili ste skupni seštevek svetovnega pokala, zmage imate v vseh disciplinah. Je to nekaj, v čemer še lahko najdete motiv za naprej, ali pa so ti uspehi že razlog za neko razmišljanje o slovesu na vrhuncu?
Ja (smeh). To je bil moj cilj. Mislim, da si vsak športnik želi nehati, ko je na vrhuncu. Mislim, da lepšega in težjega, kot to, ni. Moj športni cikel se končuje z olimpijado, ker mislim, da je to moja zadnja olimpijada. V tem pogledu sem se dovolj razvila, s tem danes sem dosegla vse, kar sem lahko. Za moje pojme je tu moj športni cikel zaključen, kar pa bo več, bomo pa sprejeli.

Pa lahko mi, športni navdušenci, vaši navijači, še vendarle pričakujemo kakšno sezono ali je to že napoved zaključka?
Ne, moj cilj je zagotovo do Vaila (kjer bo med 3. in 15. februarjem 2015 potekalo svetovno prvenstvo, op. a.), kar se pa mojih športnih ambicij tiče, je to to.

Moj športni cikel se končuje z olimpijado, ker mislim, da je to moja zadnja olimpijada. V tem pogledu sem se dovolj razvila, s tem danes sem dosegla sem vse, kar sem lahko.

Tina bo tekmovala še eno sezono
Zdravljica v čast šampionke Tine Maze
Zlata vožnja olimpijske kraljice Tine Maze