Teja Gregorin je tretjič med elito stopila na zmagovalni oder, še drugič na tekmah, ki so prinašale medalje. Foto: Reuters
Teja Gregorin je tretjič med elito stopila na zmagovalni oder, še drugič na tekmah, ki so prinašale medalje. Foto: Reuters
Gregorinova in Fabjanova do olimpijskih kolajn

Ko je Vesna Fabjan kot tretja prečkala cilj olimpijskega šprinta, ni mogla verjeti svojemu dosežku. Ko se je približala novinarjem in spregovorila, se ji je tresel glas. Ob začetku kariere in prvih uspehih nihče ni dvomil, da ima potencial, ki seže vse do olimpijske medalje.

V Oslu dokazala svoj potencial
Vse tekmice si je na ruskih tleh dvakrat pokorila v Ribinsku, a bolj kot o zmagi v okrnjeni konkurenci je o njenem potencialu pričalo četrto mesto v Oslu, kjer je leta 2011 za las ostala brez brona na svetovnem prvenstvu. Bron, ki si ga je nato nadela vodja letošnje olimpijske odprave Petra Majdič. Vesna je po slovesu pionirke vrhunskega teka v roke prejela štafeto, a razvoj ni sledil potencialu, predvsem zaradi ponavljajočih se zdravstvenih težav.

S stopničkami si je dvignila samozavest
Ko je pred tedni na Poljskem po treh letih v svoji najljubši disciplini spet ujela zmagovalni oder, je večina ob tem le poudarjala, da je glavnina kandidatk za medalje manjkala. Mogoče res, a Vesna si je pritekla prepotreben dokaz, da ima v nogah hitrost za medaljo na najpomembnejših tekmah.

Vedno blizu, nikoli na samem vrhu
Podobna zgodba je veljala s Tejo Gregorin, ki je že desetletje del svetovnega vrha, a sila redko je stopila na sam vrh. Trener Uroš Velepec se je po tekmi slikovito izrazil, da je bila že stokrat med desetimi. Številke kažejo, da je bila res velikokrat del elite (natanko 51-krat med deset), a le dvakrat do zdaj se je prebila na zmagovalni oder.

Po 20 zaporednih stopničkah brez medalje
A kaj potem reči o Sari Takanaši? Mlada Japonka je v svetovnem pokalu nastopila na 40 tekmah za svetovni pokal in kar 35-krat skočila na zmagovalni oder, od tega na zadnjih 20 tekmah! Na premierni tekmi na olimpijskih igrah pa je ostala brez medalje.

Priložnost je treba izkoristiti
Včasih je treba imeti tudi kanček sreče. Biti ob pravem trenutku na pravem mestu. Ena tekmica za milimeter zgreši tarčo, druga se zaplete v padec, tretja je žrtev velikih pričakovanj in vloge nespornega favorita. Vesna Fabjan in Teja Gregorin sta po dveh desetletjih ukvarjanja z vrhunskim športom dobili priložnost in ju s popolnim nastopom znali izkoristiti. To pa je odlika šampionov.

Gregorinova in Fabjanova do olimpijskih kolajn