Remy Cabella je kronal premoč Lilla na začetku srečanja. Foto: www.alesfevzer.com
Remy Cabella je kronal premoč Lilla na začetku srečanja. Foto: www.alesfevzer.com

Zelenica na največjem stadionu v Sloveniji je bila v zelo slabem stanju že na odločilni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 prejšnji ponedeljek proti Kazahstanu. Dolgotrajno deževje v Ljubljani je močno namočilo travnato površino. Glavni sodnik Sven Jablonski je pred začetkom srečanja testiral odboj žoge in se odločil, da se tekma lahko odigra.

Ob častni in novinarski tribuni je bila zelenica v katastrofalnem stanju. Žoga se je ustavljala, nogometaši pa so se valjali v blatu. To ni bil večer za tehnično dovršene igralce.

Lille in Slovan iz Bratislave v izločilne boje
Lille je v zadnjem obdobju v zelo dobri formi. V domačem prvenstvu je trenutno na visokem četrtem mestu. Zadnji poraz je doživel konec septembra proti Reimsu, od tedaj naprej pa je na naslednjih enajstih tekmah na mednarodnem in domačem prizorišču dosegel šest zmag in pet neodločenih izidov.

Varovanci Paula Fonsece so tudi brez pomoči glavnega zvezdnika Jonathana Davida pokazali dovolj kakovosti za tretjo zmago v skupini, v kateri je še neporažena.

Organizatorji so skušali kar z brisačami izboljšati stanje igrišča. Foto: www.alesfevzer.com
Organizatorji so skušali kar z brisačami izboljšati stanje igrišča. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so po četrtem porazu brez možnosti za napredovanje. Še naprej imajo tri točke, Klaksvik ima eno več, v izločilne boje pa sta se uvrstila Lille in Slovan Bratislava. Slovaki so na Ferskih otokih premagali Klaksvik (1:2).

Cabella po četrt ure kronal premoč Lilla
Ljubljančani so prvi sprožili nevaren strel, ko je z glavo meril Rui Pedro, Lucas Chevalier pa je bil na mestu. Favorizirani Francozi so povedli po četrt ure igre. Hitri in spretni Edon Zhegrova je prodrl po desni strani in podal pred vrata. Remy Cabella je streljal, Denisu Pintolu je žogo še uspelo odbiti, nato pa se je ustavila v luži, do nje je znova prišel Cabella in jo potisnil v mrežo.

Denis Pintol je preprečil še višje vodstvo Lilla v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Denis Pintol je preprečil še višje vodstvo Lilla v prvem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Pintol preprečil višje vodstvo Francozov
Nemanja Motika je v 19. minuti s strelom z roba kazenskega prostora povzročil nekaj težav vratarju gostov, ki pa je žogo le odbil, v 24. minuti pa je izvrstno posredoval Pintol po poskusu Zhegrove s 16 metrov. V nadaljevanju so imeli Francozi terensko premoč, a je slovenskim prvakom večinoma uspevalo pravočasno preprečevati akcije, ki so bile potencialno nevarnejše.

Zadetek Yazicija razveljavljen zaradi prepovedanega položaja
V 55. minuti so Francozi še drugič zatresli mrežo. Takrat je žoga znova obstala v blatu pred vrati ob Pintolu in Timiju Maxu Elšniku, do nje je prišel Yusuf Yazici in jo poslal pod prečko. Nemški sodniki so po ogledu posnetka in posvetovanju z videosodnikom ugotovili predhoden nedovoljeni položaj že pri predložku po skrajšanem kotu in ostalo je pri izidu 0:1.

Green Dragonsi so se znova zbrali v velikem številu, čeprav je bilo vreme zares neugodno. Foto: www.alesfevzer.com
Green Dragonsi so se znova zbrali v velikem številu, čeprav je bilo vreme zares neugodno. Foto: www.alesfevzer.com

Motika zapravil izjemno priložnost za 1:1
V 64. minuti je imela Olimpija najlepšo priložnost na tekmi. Motika je bil neoviran, a je s 13 metrov žogo poslal v naročje Chevalierja. Tudi Diogo Pinto v 74. in 87. minuti ni bil natančen. Pintol je v 69. minuti moral posredovati po novem poskusu Yazicija.

Odlični Yazici potrdil zmago Lilla
26-letni Turek je sijajno predstavo kronal v 75. minuti, ko je streljal malce z leve strani in z diagonalnim strelom matiral Pintola, ki se je žoge sicer dotaknil, a premalo, da bi ji dovolj spremenil smer. Lille je imel v končnici še nekaj poskusov, a je Pintol svoje delo zelo dobro opravil.

Sorodna novica Zeljković optimistično pričakuje Lille: Ključno bo, da si bomo upali več igrati

Zeljković: Izkušnje bodo prišle prav za igranje evropskih tekem v prihodnji sezoni
"Zaslužena zmaga Lilla. Mislim, da je pokazal več. Ampak ponosen sem na fante, borili smo se, imeli neke priložnosti. Če želiš tako tekmo dobiti, moraš imeti tudi nekaj sreče in izkoristiti priložnost, ampak nam se žal ni izšlo. Verjamem pa, da nam bodo te izkušnje prišle prav za igranje evropskih tekem v prihodnji sezoni," je povedal Zeljković.

Čez dva tedna še gostovanje v Bratislavi
Izbrance Zorana Zeljkovića zadnja tekma skupinskega dela čaka 14. decembra, ko bodo gostovali v Bratislavi.

Lille na katastrofalni zelenici v Stožicah premagal Olimpijo

Skupina A, 5. krog:
OLIMPIJA – LILLE 0:2 (0:1)
4053; Cabella 15., Yazici 75.

Olimpija: Pintol, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Lasickas (63./Posavec), Rui Pedro (63./ Fadida), Doffo, Elšnik (72./Pinto), Motika (72./ Nukić), Brest (46./Silva), Bristrić.

Lille: Chevalier, Gudmundsson, Umtiti (72./Alexsandro), Yoro, Tiago Santos, Bentaleb (83./Gomes), Andre, Cabella, Bouaddi, Zhegrova (76./Haraldsson), Yazici (83./Faiz).

Sodnik: Sven Jablonski (Nemčija)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

KLAKSVIK – SLOVAN BRATISLAVA 1:2 (1:1)
Mikkelsen 17.; Kucka 24., 62.
Bajrić (Slovan) je igral vso tekmo.

Lestvica:                           
LILLE              5  3 2 0  7:2 11 
SLOVAN BRATISLAVA  5  3 1 1  7:5 10 
----------------------------------- 
KLAKSVIK           5  1 1 3  5:6  4 
OLIMPIJA           5  1 0 4  2:8  3