Novak Đoković bo v nedeljo naskakoval že deveti naslov v Melbournu. Foto: Reuters
Novak Đoković bo v nedeljo naskakoval že deveti naslov v Melbournu. Foto: Reuters

22. nosilka Jennifer Brady je v drugem ženskem polfinalu s 6:4, 3:6, 6:4 ugnala Čehinjo Karolino Muchovo. Osaka in Bradyjeva sta se nazadnje pomerili lani v polfinalu OP ZDA, ko je s 7:6, 3:6, 6:3 zmagala Japonka in nato osvojila turnir.

Večerni termin je bil rezerviran za prvi moški polfinale, v katerem je prvi igralec sveta in branilec naslova Novak Đoković v manj kot dveh urah s 6:3, 6:4, 6:2 suvereno premagal debitanta na turnirjih za grand slam, Rusa Aslana Karaceva. Đoković si je zagotovil deveti finale na OP Avstralije, do zdaj pa je v finalnem obračunu vselej premagal nasprotnika.

"Karacevu moramo čestitati za ta prvenec. Ne vem, ali se je že kdaj zgodilo, da bi kdo ob debiju na turnirjih velike četverice zaigral v polfinalu. Zasluži si vse spoštovanje," je tekmeca pohvalil Đoković. Vseeno je bil on tisti, ki se je kljub težavam s trebušno mišico uvrstil v finale.

"Skozi celoten turnir se nisem počutil tako dobro, kot se danes. Žogico sem lahko udarjal brez bolečin. Navdušen sem nad takšnim počutjem. Zdaj imam dva prosta dneva, pogovoril se bom z ekipo in treniral vsaj dan pred tekmo. Regeneracija je prioriteta, sam pa imam dovolj izkušenj, da se kar najbolje pripravim. Zdaj moram nabrati energijo za zadnji obračun," je dejal Đoković.

Drugega finalista bo dal petkov obračun med Daniilom Medvedjevom in Stefanosom Cicipasom. "Povsem vseeno mi je, kdo bo zmagal. Vzel bom pokovko in si tekmo v miru ogledal," je še o morebitnem tekmecu v finalu povedal 33-letni Srb.

V dvoboju generacij je 23-letna Japonka tretjič v štirih medsebojnih dvobojih premagala 39-letno Američanko. Foto: Reuters
V dvoboju generacij je 23-letna Japonka tretjič v štirih medsebojnih dvobojih premagala 39-letno Američanko. Foto: Reuters

Osaka v prvem nizu dobila pet iger zapored
23-letna Osaka je na dobri poti do svoje četrte zmage na turnirjih za grand slam. V prvem polfinalu je upravičila vlogo favoritinje in v uri in četrt odpravila 39-letno Američanko. Japonka je dobila zadnje tri od petih turnirjev za grand slam na trdi podlagi – dva v New Yorku in enega v Melbournu.

Serena Williams je odlično začela dvoboj in povedla z 2:0, a je izgubila naslednjih pet iger. Osaka je prvi niz dobila po 39 minutah. V drugem nizu ji je takoj uspel odvzem servisa. Vodstvo je držala do osme igre, ko se je Serena z brejkom vrnila v igro. A že v naslednji igri je brez dobljene točke izgubila začetni udarec in Osaka je na svoj servis mirno prišla do zmage v tretjem od štirih medsebojnih dvobojev.

"Danes sem v uvodnih igrah naredila nekaj neizsiljenih napak, tako zelo sem bila živčna in prestrašena. Nato pa sem ujela ritem in najpomembnejše zame je bilo, da sem se zabavala," je dejala Osaka. Nekaj besed je namenila tudi tekmici. "Zame je vedno velika čast igrati proti Sereni in sama nisem želela izpasti slabo, zato sem dala res vse od sebe," je še dodala.

Prvi poraz Williamsove v polfinalu Melbourna
Razmerje v winnerjih je bilo 20:12 v korist Osake, Japonka je naredila tudi tri nevsiljene napake manj od tekmice. Do finale je Osaka prišla z enim izgubljenim nizom (Muguruza). Williamsova, sedemkratna zmagovalka Melbourna, je pred tem dobila vseh osem polfinalov na OP Avstralije. Zadnjega od svojih 23 turnirjev za grand slam je osvojila v Avstraliji leta 2017.

"Danes so pretehtale napake. Naredila sem tako veliko napak. Pošteno povedano, imela sem priložnosti, da bi lahko zmagala. Lahko bi povedla s 5:0. Danes je bil zame res dan, poln velikih napak," je dejala Williamsova.

Osaka izločila Sereno v Melbournu

Klepačeva ostala brez polfinala
Andreja Klepač je sklenila nastope v Melborunu. Slovenka je izgubila dvoboj četrtfinala mešanih dvojic. Z Američanom Nealom Skupskim sta izgubila oba niza proti Američanki Desirae Krawczyk in Britancu Joeju Salisburyju. Slovensko-ameriška dvojica se je upirala natanko uro in 12 minut. Tekmeca sta napredovala v polfinale z izidom 6:3 in 6:4.

Polfinale (Ž):
BRADY (ZDA/22) - MUCHOVA (ČEŠ/25)
6:4, 3:6, 6:4
OSAKA (JAP/3) - S. WILLIAMS (ZDA/10)
6:3, 6:4


Polfinale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KARACEV (RUS)
6:3, 6:4, 6:2
MEDVEDJEV (RUS/4) - CICIPAS (GRČ/5)
petek ob 9.40