Johannes Thingnes Boe. Foto: EPA
Johannes Thingnes Boe. Foto: EPA

Norvežani so v letošnji sezoni devetkrat zmagali na posamičnih tekmah, dobili so tudi vse štiri štafetne preizkušnje. Boe je lani v Oberhofu osvojil pet zlatih, srebrno in bronasto kolajno. Tudi sam je prepričan, da na Moravskem bera odličij ne bo tako bogata. "Preprosto ne verjamem, da svojo predstavo lahko ponovim. Lani sem bil v mnogo boljši formi in že pred prvenstvom sem dosegal bistveno boljše uvrstitve kot v letošnji zimi," je povedal 30-letni Norvežan, ki je še vedno zelo natančen na strelišču, saj imam odstotek zgrešenih strelov le za eno odstotno točko slabši kot lani.

Tudi zaradi rojstva otroka slabše pripravljen na sezono
Sedemnajstkratni svetovni in petkratni olimpijski prvak nekaj slabšo zimo pripisuje težavam v pripravljalnem obdobju. Tega je zaradi rojstva drugega otroka začel z zamudo. Nato se je najprej poškodoval na posebej prirejenem tekaškem traku, kjer je vadil z rolkami in ob padcu grdo priletel v zid. Pri padcu s trampolina se je pozneje močno udaril v hrbet. A težav s tem ni bilo konec. Sledilo je še vnetje oči, med delom na vrtu ga je pičil gad in v seštevku mu je v pomembnem pripravljalnem obdobju zmanjkalo moči in časa za optimalno vadbo. S štirimi zmagami je Boe vseeno potrdil, da lahko poseže tudi po zlatu, po drugi strani pa kar na sedmih tekmah v sezoni stopničk ni videl. V Novem Mestu vseeno upa na nekaj novih kolajn: "Če grem na SP, si seveda želim tudi uspehe."

Tudi Nemci pod vodstvom Velepca merijo visoko
V širši krog favoritov sodijo tudi v tej sezoni prerojeni Nemci (v vlogi prvega trenerja se je odlično znašel Uroš Velepec), Švedi in tudi Francozi, če so premor po slabšem uvodu v zimo izkoristili za dobro pripravo. Vedno znova pa presenečajo posamezniki kot vse boljši Italijan Tommasso Giacomel ali pa Švicar Sebastian Stalder. V slovenski vrsti je še vedno edini, ki lahko poseže zelo visoko, dvakratni svetovni prvak Jakov Fak, ki pa bi v boju za kolajno pri 36 letih potreboval tudi napake mlajših in močnejših tekmecev. Preostali del ekipe ob dobrem nastopu lahko konkurira za deseterico.

Ob Faku so standardni člani slovenske reprezentance A še Lovro Planko, Anton Vidmar in izkušeni Miha Dovžan, svoje prve točke pa je v sezoni že osvojil tudi mladi Matic Repnik.

Anamarija Lampič. Foto: MMC RTV SLO
Anamarija Lampič. Foto: MMC RTV SLO

Z odličnim streljanjem bi bila Anamarija Lampič lahko visoko
Ženski krog favoritinj za kolajne je še širši. Vsekakor so favoritinje vodilne v seštevku pokala Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, Francozinje Justine Barisaz Bouchet, Julia Simon in Lou Jeanmonnot, Italijanka Lisa Vitozzi ter Švedinja Elvira Öberg. A krog tekmovalk, ki se uvrščajo na zmagovalni oder, je še bistveno širši.

V slovenskem taboru je forma Polone Klemenčič bistveno slabša od lanske, zato pa je visoko v seštevku svetovnega pokala Anamarija Lampič na 17. mestu. Za tekmovalko kranjskega Triglava pa še naprej velja, da mora za popolno presenečenje prikazati odlično streljanje. Zdajšnjih 70 odstotkov, bolje ji gre na krajših tekmah z dvema strelskima postankoma, za zdaj zadostuje za deseterico. Nastopili bosta še Živa Klemenčič in mlada Lena Repinc.

Snega dovolj na zalogi
Organizatorjem nagaja toplo vreme, pravega zimskega vzdušja ne bo. Živo srebro se konec tedna ni spustilo pod ledišče, danes je sneg razmočil še dež. K sreči je za drugi teden prvenstva ugodnejša napoved. Pri Mednarodni biatlonski zvezi so prepričani, da bo meter debela odeja umetnega snega zdržala, saj češki prireditelji skrbijo za sneg in ga prekrivajo s plahtami. V rezervi je pripravljenih še 50.000 kubičnih metrov snega.


Sreda, 7. februarja, ob 17.20:
Mešana štafeta, 4 x 6 km

Petek, 9. februarja, ob 17.20:
Sprint (Ž), 7,5 km

Sobota, 10. februarja, ob 17.05:
Sprint (M), 10 km

Nedelja, 11. februarja, ob 14.30:
Zasledovalna tekma (Ž), 10 km
Ob 17.05:
Zasledovalna tekma (M), 12,5 km

Torek, 13. februarja, ob 17.10:
Posamična tekma (Ž), 15 km

Sreda, 14. februarja, ob 17.20:
Posamična tekma (M), 20 km

Četrtek, 15. februarja, ob 18.00:
Mešane dvojice

Sobota, 17. februarja, ob 13.45:
Štafeta (Ž), 4 x 6 km
Ob 16.30:
Štefeta (M), 4 x 7,5 km

Nedelja, 18. februarja, ob 14.15:
Skupinski start (Ž), 12,5 km
Ob 16.30:
Skupinski start (M), 15 km