Tjaša Vozel je državni rekord izboljšala za 37 stotink. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Vozel je državni rekord izboljšala za 37 stotink. Foto: www.alesfevzer.com

V finalu je dosegla izid 30,81 in za 37 stotink sekunde izboljšala lasten državni rekord, ki ga je dosegla decembra na SP-ju v Dohi.

"Glede na včerajšnje plavanje sem vedela, da sem hitra. Upala sem, da bi morda za malo lahko izboljšala državni rekord, a nisem pričakovala, da se bom spustila pod mejo 31 sekund. Res sem zadovoljna. To je znak, da sem po Dohi naredila korak v pravo smer in gremo naprej," je bila po zmagi vesela Vozlova. V naslednji disciplini na 200 m mešano pa je morala čestitati plavalki Ljubljane Tari Vovk, ki je bila v napetem finišu hitrejša za devet stotink sekunde.

Med dekleti je bila spet zelo hitra tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je ob zmagi na 100 m prosto s 54,51 za štiri desetinke zgrešila osebni in državni rekord. Dve zmagi si je priplavala tudi Radovljičanka Anja Klinar, najboljša na 200 m hrbtno (2:11,78) in 800 m prosto (8:31,79), ki ima z letošnjega prvenstva zdaj že štiri zlate medalje.

Bau: Kar letelo je
Za drugi rekord dneva je poskrbel Mariborčan Martin Bau, ki je 800 m prosto zmogel v 7:44,67 minute. Rekord Radovljičana Luke Turka iz leta 2007 popravil kar za 2,57 sekunde. "Problem je, ker se 800 m prosto v 25-metrskem bazenu ne plava na največjih tekmah in tega decembra nisem mogel pokazati. A že v Dohi na SP-ju sem bil na 1.500 m prosto ob obratu na 800-metrski razdalji zelo hiter. Vedel sem, da se lahko približam temu državnemu rekordu, včeraj pa sem dobil potrdilo, da je forma solidna. Prav zato sem se danes odločil, da napadem osebni rekord. Res sem se dobro počutil in kar letelo je," je povedal Bau.

Na 50 m prsno je z veliko prednostjo po pričakovanjih zmagal plavalec Fužinarja Damir Dugonjić (26,78). "Zelo sem zadovoljen, glede na to, da sem se pravkar vrnil iz ZDA, da sem v polnem treningu in da se še nisem navadil na časovno razliko. Čas je, glede na to, da je bil štart slab, zelo dober. Plavanje samo je bilo zelo dobro in res sem zadovoljen," je dejal Dugonjić, ki je na DP-ju nastopil le v petek, saj njegovih disciplin ni več na sporedu, konec tedna pa si bo s soprogo privoščil izlet v Kitzbühel, kjer je dogovorjen za srečanje z ameriškim smučarjem Bodejem Milerjem: "Na tekmi smučarskega svetovnega pokala še nisem bil in tam bom seveda navijal tudi za naše."

Že štiri zlate medalje ima Radovljičan Robert Žbogar, ki je bil v petek najhitrejši na 100 m prosto (49,88) in 200 m mešano (2:01,31). Na 200 m hrbtno je slavil Mariborčan Vito Vodenik (1:59,75).