Vidni slovenski gospodarstveniki omenjeno vidijo ne le kot športne dogodke, ampak tudi kot priložnost za posel in navezovanje stikov, je bilo sporočilo poslovne konference "Šport 2020 – Šport kot posel".

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec. Foto: BoBo
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec. Foto: BoBo

Svetovno prvenstvo v Planici med 11. in 13. decembrom
Planica bo svetovno prvenstvo v poletih gostila med 11. in 13. decembrom, Pokljuka pa med 9. in 21. februarjem prihodnje leto SP v biatlonu. Na nordijskem SP-ju leta 2023 pri nas bo nastopilo 250 športnikov iz 60 držav, v 12 dnevih bodo podelili 62 medalj.

"Proračun vseh treh SP-jev je 25 milijonov evrov, nastope si bo ogledalo 400.000 gledalcev, devet milijonov evrov bo država dobila zgolj od davka na dodano vrednost, 150 milijonov evrov bo dodatno prišlo k nam s turizmom ... Soglasje je vlada že dala, dogovori potekajo z različnimi ministrstvi, obetamo si 10 do 12 milijonov naložb države v infrastrukturna podjetja za omenjena SP-ja," je prvenstva strnil predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Smrekar je na poslovni konferenci v Ljubljani poudaril, da pri vsem tem ne gre za dobrodelnost, pomembno je vrednotenje sodelovanja, kaj partnerstvo konkretno ponuja, za kar morajo poskrbeti tisti, ki si sponzorstva želijo.

Sorodna novica Tokio 2020 bo prihodnje leto – "ne glede na vse"

Gabrovec: Slovenska hiša za slovensko gospodarstvo
Pri tem je kot primer dobre prakse navedel projekt Slovenske hiše Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je spet zatrdil, da bo kljub prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu na naslednje leto Slovenska hiša tudi v središču japonske prestolnice v treh nadstropjih.
"Ponovno smo Slovensko hišo po dolgih letih oživili na prejšnjih zimskih OI v Južni Koreji 2018, ker smo želeli slovenskemu gospodarstvu omogočiti sodelovanje. Tam so bili tudi TV Slovenija in drugi mediji, ki so opravili številne pogovore z našimi športniki in drugimi gosti, v času iger je bila hiša naše pomembno središče," je pojasnil Gabrovec.

Dejal je, da Slovenske hiše pred dobrima dvema letoma ne bi bilo, če ne bi kot glavni partner sodeloval Kolektor. Predsednik nadzornega sveta skupine Kolektor je Stojan Petrič, tudi častni konzul Južne Koreje pri nas. "Kot sponzorji smo prisotni v športu, zato smo se odločili pomagati. V Južni Koreji imamo proizvodnjo s približno 100 zaposlenimi in 30 milijoni letnega prometa, sem tudi častni konzul te države," je vzgibe za sodelovanje navedel Petrič.

Petrič: Brez Slovenske hiše ne bi mogel srečati Ban Ki Muna
Dodal je: "Generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN) Ban Ki Muna ne bi nikoli mogel srečati, tudi mnoge druge visoke osebnosti ne, če ne bi bilo Slovenske hiše. Pri poslu ne gre vedno takoj za prodajo, ampak je izjemno pomembno navezovanje stikov in boljšega povezovalnega elementa v svetu, kot je šport, ni."

Predsednik OKS-ja je kot najpomembnejšega partnerja pri Slovenski hiši Tokio 2021 navedel direktorja Elesa Aleksandra Mervarja. Ta je dejal, da je bil neposredni povod za Slovensko hišo v Tokiu poslovni projekt s pomembnim japonskim partnerjem: "Ta nam zagotavlja dostop do sodobne tehnologije. V večmilijonski posel so vključena tudi slovenska podjetja. Ob vseh teh dogovarjanjih pa sem videl, koliko Japoncem pomenijo šport in OI. In sledi takoj vprašanje, ali si mi v resnici želimo šport. Če je tako, potem ga podprimo, posebej v povezavi z neposredno koristjo za gospodarstvo."