Andreea Iordache je zadnji dan prvenstva osvojila še tri odličja. Foto: EPA
Andreea Iordache je zadnji dan prvenstva osvojila še tri odličja. Foto: EPA

Zadnji dan prvenstva so šli naslovi na štirih orodjih, preskoku, dvovišinski bradlji, gredi in parterju, v pet različnih držav: Švico, Veliko Britanijo, Rusijo, Italijo in Romunijo.

Steingruberjeva ubranila naslov
V finalu preskoka, sicer paradnega orodja najboljše slovenske telovadke Teje Belak, ki pa je po napakah ostala brez finala, je 20-letna Švicarka Giulia Steingruber ubranila naslov z lanskega EP-ja v Moskvi, skupno pa na preskoku po bronu iz Bruslja 2012 osvojila še tretjo kolajno na EP-jih. Na dvovišinski bradlji je 22-letna Britanka Rebecca Downie zmago slavila pred olimpijsko prvakinjo in branilko naslova, Rusinjo Alijo Mustafino. Tudi na tretji stopnički je končala Rusinja, Darja Spiridonova. Downiejeva je tako osvojila prvo kolajno na EP-jih v posamični konkurenci; doslej je bila dvakrat srebrna v ekipnem tekmovanju, letos in leta 2010 v Birminghamu.

Harenkova ugnala Iordachejevo
Na gredi je zmago slavila Rusinja Marija Harenkova, ki je ugnala Romunko Larisso Iordache in rojakinjo Mustafino. Harenkova, ki je pri komaj 15 letih nastopila na svojem prvem velikem članskem mednarodnem tekmovanju v karieri, je odvzela naslov Iordachejevi, ki je slavila lani v Moskvi. Leta 2012 je osvojila zlato na gredi še na mladinskem EP-ju, letos pa je bila že najboljša med članicami. Je pa zato Iordachejeva le dočakala zmago na tem prvenstvu, saj je bila 17-letnica najboljša v finalu parterja. A na najvišji stopnički ni stala sama, saj si je zmago razdelila z izkušeno 24-letno Italijanko Vanesso Ferrari, nekoč že mnogobojsko prvakinjo Evrope. Bronasta je bila Steingruberjeva, ki je predtem že osvojila naslov na preskoku.

Z današnjimi finali članic se je tako končalo prvenstvo stare celine v ženski športni gimnastiki, v Sofijo pa so že pripotovali telovadci; slovenski na čelu z Mitjo Petkovškom in Sašem Bertoncljem so danes na prizorišču EP-ja že trenirali, kvalifikacije pa jih čakajo v četrtek.

Preskok:                             
 1. G. STEINGRUBER   ŠVI       14,666
 2. A. PAVLOVA       AZE       14,583
 3. L. IORDACHE      ROM       14,533
                                     
Dvovišinska bradlja:                 
 1. R. DOWNIE        VB        15,500
 2. A. MUSTAFINA     RUS       15,266
 3. D. SPIRIDONOVA   RUS       14,966
                                     
Gred:                                
 1. M. HARENKOVA     RUS       14,933
 2. L. IORDACHE      ROM       14,800
 3. A. MUSTAFINA     RUS       14,733
                                     
Parter:                              
 1. L. IORDACHE      ROM       14,800
  . V. FERRARI       ITA       14,800
 3. G. STEINGRUBER   ŠVI       14,500