6. avgusta bo v Parizu branila olimpijsko zlato. Foto: www.alesfevzer.com
6. avgusta bo v Parizu branila olimpijsko zlato. Foto: www.alesfevzer.com

Tri tedne je preživela v Tokiu, kjer je pred tremi leti dobila zgodovinsko olimpijsko zlato. V Azijo se bo znova vrnila prihodnji mesec, ko bo po načrtih na Kitajskem nastopila na uvodnih tekmah svetovnega pokala. Vrhunec sezone jo čaka 6. avgusta, ko bo v dvorani plezalnega centra v predmestju francoske prestolnice Le Bourget začela boj za drugo zlato olimpijsko odličje.

Priprave na novo sezono sta s trenerjem Romanom Krajnikom začela že novembra, z začetnimi pa je bila zelo zadovoljna. "Imela sem občutek, da nadaljujem tam, kjer sem končala. Forma je že zdaj zelo dobra, zelo sem zadovoljna, kako sva s trenerjem zasnovala načrt in kako potekajo priprave. Dobro se počutim na steni, upam, da bo šla forma samo še na gor," je še pred odhodom na Japonsko prejšnji mesec povedala Garnbret.

Japonska postaja del njene rutine pred začetkom sezone. V Tokiu ima odlične razmere za trening. Aprila bo nastopila na obeh uvodnih tekmah svetovnega pokala na Kitajskem, v balvanskem (Kečjao) in težavnostnem plezanju (Vudžjang). Ker se je že uvrstila na olimpijske igre, maja in junija na dodatnih kvalifikacijah v Šanghaju in Budimpešti ne bo smela tekmovati.

Najboljša športna plezalka vseh časov

V svetovnem pokalu pred Parizom načrtuje tudi nastop v Innsbrucku, kjer bosta od 26. do 30. junija na sporedu tekmi v težavnosti in balvanih, kombinacija teh dveh disciplin bo tudi na sporedu OI. Za skupno zmago v svetovnem pokalu se konec prihajajoče sezone ne poteguje, zato pa je njen glavni cilj osvojiti zlato olimpijsko kolajno. V Tokiu je postala prva športna plezalka z naslovom olimpijske šampionke. Takrat v kombinaciji treh disciplin – hitrosti, balvanih in težavnosti. Hitrost bo v Parizu samostojna disciplina, v hitrosti kot samostojni disciplini pa ne nastopa.

Pretekla sezona ji je ostala v spominu po dveh zlatih in srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Bernu, prvi zmagi na domači tekmi v Kopru in tudi po prvi poškodbi v karieri. Vsestranska športnica, ki velja za najboljšo športno plezalko vseh časov, je bila rojena 12. marca 1999. Plezanju je bila zapisana že od najmlajših let. Po začetkih v Slovenj Gradcu je trenirala v Velenju pri zdajšnjem selektorju slovenske reprezentance Gorazdu Hrenu, zdaj je že nekaj let njen trener Škofjeločan Krajnik.

Osem naslovov svetovne prvakinje

Ni dolgo trajalo, da je prišla do svojih prvih zmag. Teh se je nabralo res veliko. Ponaša se z osmimi naslovi svetovne prvakinje, tudi dvema v olimpijski kombinaciji, štirimi naslovi evropske prvakinje, štirimi naslovi skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk (kombinacija, 2016, 2017, 2018, 2019), naslovom zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih (2019) in petimi naslovi zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti (2016, 2017, 2018, 2021, 2022).

Od leta 2015, ko je kot 16-letna prvič nastopila v članski konkurenci svetovnega pokala, je nanizala rekordno število zmag. Lani septembra je na domači tekmi števec v svetovnem pokalu s koprskim prvencem premaknila na številko 41.