Londončani so bili takole navdušeni, ko so izvedeli, da bodo leta 2012 gostili olimpijske igre. Foto: EPA
Londončani so bili takole navdušeni, ko so izvedeli, da bodo leta 2012 gostili olimpijske igre. Foto: EPA

V tretjem krogu glasovanja v Singapurju 6. julija naj bi namreč nekdo pomotoma namesto za Madrid glasoval za Pariz, s čimer je francoska prestolnica zmagala s 33:31 in se v finalu pomerila z Angleži.

Če bi bilo 32:32, bi bil drugi finalist skoraj gotovo Madrid, saj bi v dodatnem glasovanju Španci dobili tudi podporo tistih, ki so glasovali za London, ker so Angleži menili, da bi bil v finalu Pariz njihov resnejši nasprotnik. V finalu bi nato vsi glasovi Pariza pripadli Madridu, ki bi zmagal. Verjamete tovrstnim špekulacijam?

Omenjeno zgodbo je britanski televiziji BBC zaupal izraelski član MOK-a Alex Gilady. Če je vse to res, bi lahko s tem pojasnili, zakaj je v drugem krogu glasovanja Madrid zbral 32 glasov, nato pa enega izgubil, in zakaj je bila pred razglasitvijo izidov tretjega kroga dolga zamuda.

Gilady je v intervjuju za izraelski vojaški radio izjavil, da MOK za domnevno napako ve že skoraj pol leta in da je prišla na dan takoj po glasovanju. "Madridčani so nam povedali, da jim je Grk Lambis Nikolaou obljubil glas, a nato ni glasoval za njih," je dejal Gilady.

Craig Reedie, britanski član MOK-a, je govorice o napaki označil za povsem nepomembne, saj je šlo za tajno glasovanje. Podobno so se odzvali tudi Grki, v Španiji pa pravijo, da ne bodo nikoli vedeli, ali je bil grški glas odločilen, da pa je obžalovanja vredno, če je človeška napaka uničila vse njihovo trdo delo, ki so ga vložili v kandidaturo za igre.