Peter Kauzer je sezono, ki jo je kronal z olimpijskim srebrom, končal z zmago na domačih brzicah. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer je sezono, ki jo je kronal z olimpijskim srebrom, končal z zmago na domačih brzicah. Foto: www.alesfevzer.com
Tacen
V Tacnu so nekoliko spremenili zadnji del proge, a je voda zabetoniran zadnji zavoj spodjedla in tako je bila proga v soboto in nedeljo skrajšana. Foto: www.alesfevzer.com

V zgodovinskem letu za Kajakaško zvezo Slovenije, ki je po 20 letih po zaslugi Kauzerja v Riu de Janeiru prišla do nove olimpijske kolajne, je bilo prizorišče pod Šmarno goro uspešno tudi za Slovenijo. Tacen že vrsto let pripravlja največja tekmovanja v slalomu na divjih vodah, letos je tekmovalce pozdravil z nekoliko spremenjenim zadnjim delom proge. Vse sicer ni bilo brezhibno, saj je voda nov zabetoniran zadnji zavoj spodjedla, tekmovanje so morali tako v soboto in nedeljo skrajšati. Podjetje Hidrotehnik bo moralo v prihodnjih tednih brežino popraviti, da bo proga nared za evropsko prvenstvo 2017, ki ga bo Tacen gostil med 1. in 4. junijem.

Zdaj najprej sanacija škode
"Težava je nastala potem, ko smo na Kajakaško zvezo pozno dobili državna sredstva, da smo lahko šli v obnovo proge. Ta je stala približno 70.000 evrov, sredstva s Fundacije za šport smo dobili šele maja. Podjetje Hidrotehnik je zato moralo hiteti, poleg tega nam z deževjem na roko ni šlo niti vreme. V bistvu smo tekmovanje izpeljali na nedokončani progi, zdaj bo potrebno škodo sanirati,"
je povedal generalni sekretar KZS Jakob Marušič. Kljub zapletu s progo, so bili organizatorji deležni številnih pohval. "Tisti tekmovalci, mogoče tudi nekoliko starejši, ki veslajo na naravni progah že več let, Tacna ne morejo prehvaliti. Razlike pa se vidijo pri mlajših tekmovalcih, ki prihajajo na tekme z znanjem veslanja iz umetnih kanalov, ti so imeli v Tacnu več težav," je dodal Marušič.

Tokratno tekmovanje na brzicah Save je Sloveniji prineslo nove dobre uvrstitve. Sobotni del, ko so tekmovali kajakaši in kanuisti, je bil pred polno tribuno z več kot 5.000 gledalci lepa popotnica za to naravno tekmovališče, saj sta si Savšek med kanuisti in Kauzer med kajakaši priveslala zmagi. Kauzer je bil v Tacnu najboljši že četrtič. V nedeljo je sledil slabši dan, saj je bila edina finalistka Eva Terčelj deseta.

Jelenc: Potenciala je veliko
Sezona je bila za slovensko ekipo zelo uspešna. Kljub temu, da v svetovnem pokalu slovenski reprezentanti niso bili povsem v vrhu, kot na primer v prejšnjih letih, so z olimpijskim odličjem poskrbeli za eno najuspešnejših sezon doslej. Čeprav so Savšek in člana kanuističnega dvojca Taljat in Božič v Riu ostali nekoliko pod pričakovanji, pa so posamezniki dokazali, da bodo tudi v prihodnjih letih bržkone del svetovnega vrha. "Sezona je bila za nas z rezultatskega vidika zelo dobra. Že maja smo startali na EP z dvema kolajnama, potem nadaljevali z uspehi in na olimpijskih igrah in tudi tukaj v Tacnu je bil krasen zaključek sezone, z rezultati smo lahko vsekakor zadovoljni," je sezono ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

"Zdaj je mogoče prišel čas, da analiziramo to minulo štiri ali celo osemletno obdobje, kjer smo zelo podobno delovali. Čez jesen bomo videli, kako bomo zadeve nastavili za naslednji olimpijski ciklus, predvsem v zadnjem času smo imeli nekaj notranjih nesoglasij. Manjkalo je predvsem notranje komunikacije, zdaj je čas, da postavimo stvari na neko novo osnovo. V ozadju imamo precej mladih tekmovalcev, potenciala je veliko, računam, da bodo trenerji znali delati tudi s temi generacijami, tako kot so to počeli s to generacijo, ki jo imamo zdaj, za katero menim, da je res vrhunska," je zaključil Jelenc.