Miro Kregar je na peklenski preizkušnji napredoval s 17. na 5. mesto. Foto: www.kregar.trisport-klub.si
Miro Kregar je na peklenski preizkušnji napredoval s 17. na 5. mesto. Foto: www.kregar.trisport-klub.si

triatlonu Ultraman na Havajih osvojil peto mesto. Prvaka tridnevne preizkušnje sta postala 42-letni Mike Couglin in prav toliko stara Staci Studer.

53-letni Kamničan tekmovanja ni začel po željah. Plavalni del mu je povzročil obilo težav, zaradi razburkanega morja je namreč dobil morsko bolezen, iz morja pa je po 10 kilometrih prišel na zanj skromnem 17. mestu. Razdaljo je preplaval v času 3:11:58. Po plavalnem delu so tekmovalci prvi dan opravili še s 150 km kolesarjenja, po katerem je Kregar napredoval na 12. mesto.

Drugi dan je tekmovalce čakalo še 274 km na kolesu. Kregar je imel tretji čas drugega dne in se prebil na sedmo mesto. Zadnji dan so morali po lavinih poljih preteči še 84 kilometrov. Kregar je tekel manj kot sedem ur, kar je v skupnem seštevku pomenilo peto mesto. Couglin je za celotno preizkušnjo potreboval 21 ur, 44 minut in 18 sekund. Od najbližjega zasledovalca je bil boljši za 27 minut. Kregar je zaostal za dve uri in pol. Studerjeva je bila v cilju po 28 urah in pol.

"Preizkušnjo sem začel zelo hitro. Vedel sem, da se v teku čez lavina polja, kjer se temperatura povzpne nad 40 stopinj Celzija, lahko marsikaj zgodi meni in drugim tekmovalcem, a računal sem na svoje dolgoletne izkušnje. S časom 6:14 ure imam peti najboljši čas teka v vseh 31 let obstoja te preizkušnje. Prvih deset kilometrov sem začel s tempom 3:48 na km, da sem izginil iz oči sotekmovalcev. Nadzirali smo zaostanke po 21 in 42 km, ko so znašali do skupnih štiri vodilnih okoli deset minut. Nadaljnji ritem sem narekoval s ciljem uvrstitve na absolutno peto mesto, kar mi je na koncu tudi uspelo. Razmere so bile zaradi nasprotnega vetra že od 50 km dalje zelo zahtevne, kar kažejo tudi časi. Nihče se ni spustil pod 6 ur 30 minut," je po zahtevni preizkušnji dejal Kregar.

Kako zahteven je bil Kregarjev jubilejni deseti nastop na omenjenem tekmovanju, dokazuje tudi njegova izjava po prvem delu kolesarske preizkušnje: "Do 50. kilometra sem se pogovarjal z želodcem. No, na 66. km pa smo 'fasali' nasprotni veter. Za znoret. 80 kilometrov klanca in ves čas nasprotni veter. Če ne bi bil malo nor, bi zagotovo znorel."