Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec upa, da bo naslednji sveženj za šport plodnejši. Foto: BoBo
Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec upa, da bo naslednji sveženj za šport plodnejši. Foto: BoBo

Te bodo oproščene plačila najemnin objektov v državni ali lokalni, občinski lasti. Prav tako se bo sofinanciral nakup zaščitnih sredstev, to pomeni sofinanciranje zaščitnih mask, razkužil in druge podobne opreme. Ni pa v to vključeno sofinanciranje testiranj za novi koronavirus.

Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko je za STA dejal, da so testiranja za športnike predlagali zato, ker dela ne morejo opravljati drugače, kot da so testirani, kar za večino drugih poklicev ne velja. Vlada potem tega ni uvrstila med predloge za sprejetje v DZ-ju, ker naj bi bila to izjema od splošne prakse.

OKS je sicer predlagal skupaj 29 ukrepov, pet skupaj z današnjima je bilo sprejetih, dva pa delno. Že pred tem je bila sprejeta možnost vračila kupnine za vstopnice v obliki vrednotnic z enoletnim rokom unovčenja. Omogočen je bil trening registriranim športnikom in tudi tekmovanja.

Prilagojeni oziroma poenostavljeni so bili postopki za pridobitev sredstev in obenem smiselno prerazporejena namembnost porabe glede na omejitev dejavnosti iz letnega programa športa na nacionalni in lokalni ravni. To pomeni, da so prilagojeni roki in načini, ko je mogoče uporabiti sredstva, saj številne dejavnosti v tem času niso dovoljene.

Sprejet je bil tudi ukrep povračila nadomestila plače in oprostitev plačevanje prispevkov za socialno varnost za zaposlene v športnih organizacijah, zasebne športne delavce in poklicne športnike.

Izvršni odbor OKS-ja in predsednik slovenskega olimpijskega gibanja Bogdan Gabrovec sta izpostavila, da večina predlogov OKS-ja ni bila uresničena. Izrazili so upanje in pričakovanje, da jih bodo sprejeli vsaj nekaj v naslednjem svežnju.

OKS to utemeljuje z velikim izpadom dogodkov zaradi sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije. Med 17. in 24. novembrom je OKS po marcu letos znova izvedel anketo, v kateri je sodelovalo 333 športnih organizacij. Športne organizacije so navedle, da so kot posledico epidemije doživele skupni izpad v vrednosti 22,084 milijona evrov.

Podrobneje so športne organizacije navedle, da imajo izpad sponzorstev v vrednosti 6,3 milijona, pri donacijah 977.000, pri vadninah v vrednosti 2,9 milijona, vstopnicah na športne dogodke 3,5 milijona, zaradi odpovedi športnih dogodkov 4,4 milijona, pri TV-prenosih dva milijona, pri oddajanju športnih objektov 244.250 in zaradi drugih razlogov, kot so sredstva občin, prodaja in izposoja športne opreme, 1,7 milijona evrov.

Na drugi strani so imele nepredvidene dodatne višje stroške v skupnem znesku 1,6 milijona evrov, od tega 900.000 za testiranja na novi koronavirus, 367.719 za nakup zaščitne opreme in dezinfekcijskih sredstev ter 285.041 evrov za druge stroške, kot so spremembe režimov potovanj in prilagajanja prenosov športnih dogodkov zaradi prepovedi navzočnosti gledalcev in podobno.