Olimpijske igre v Tokiu bodo potekale ob strogih ukrepih glede koronavirusa. Foto: AP
Olimpijske igre v Tokiu bodo potekale ob strogih ukrepih glede koronavirusa. Foto: AP

Odločitev, ali bodo domači gledalci sploh lahko na tribunah, bodo sprejeli predvidoma do konca aprila. Doslej je bilo prodanih 4,5 milijona vstopnic prebivalcem Japonske, drugim pa okrog 630.000. Tem bodo denar povrnili.

Predsednica organizacijskega komiteja OI Seiko Hašimoto je že pred sejo napovedala, da bodo skušali odločitev o prisotnosti tujih gledalcev sprejeti do začetka poti olimpijskega ognja 25. marca. To pa se je zgodilo že veliko prej po dokaj kratkem sestanku.

Pred njim je predsednik Moka Thomas Bach že nekako napovedal tak razplet, ko je dejal: "Gledati moramo predvsem na varnost vseh udeležencev OI in japonskih prebivalcev." Pred dnevi pa je po skupščini Moka 67-letni Nemec dodal, da je odločitev o gledalcih v rokah japonskih oblasti, tako političnih kot zdravstvenih.

Hašimotova je pojasnila, da so bili na sestanku, "na katerem so morali sprejeti nujno, a žalostno in zelo težko odločitev", poleg nje še Bach, prvi mož IPC-ja Andrew Parsons, guvernerka Tokia Juriko Koike in japonska olimpijska ministrica Tamajo Marukava.

"Z vsemi gorečimi ljubitelji OI po vsem svetu delimo razočaranje. Tudi z vsemi družinami in prijatelji tekmovalcev, ki so načrtovali potovanje, da bi v Tokiu spodbujali svoje najbližje. Izvedba iger v teh težkih časih terja žrtve pri nas vseh, na prvem mestu pa mora biti varnost. Vem, da naši japonski partnerji in prijatelji niso prišli do omenjenega sklepa zlahka," pa je po seji povedal Bach.

Premier Japonske Jošihide Suga pa je že pred tem napovedal, da bo v nedeljo konec izrednih razmer v Tokiu in okoliških prefekturah, ponovno so bile sprejete v začetku leta.