Darko Jorgić je že pred tekmo vedel, da je naturalizirani Kitajec neugoden tekmec. Foto: www.alesfevzer.com
Darko Jorgić je že pred tekmo vedel, da je naturalizirani Kitajec neugoden tekmec. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi sta za mizo stopili dvojici. Deni Kožul in Peter Hribar sta bila na dobri poti do zmage, ki bi pomenila veliko psihološko prednost. Vodila sta z 2:0, v četrtem nizu tudi z 8:4, a prednost zapravila in morala čestitati tekmecema.

"Fanta sta se dobesedno ustrašila zmage. Začela sta odlično, Deni je odlično napadal s spini, Peter je dobro vračal žogice. Bila sta na pragu zmage, a kar naenkrat se je ustavilo. Vrstile so se napake ter na koncu boleč poraz. Po njem se je bilo težko vrniti," je dejala selektorica Andreja Ojsteršek Urh.

Jorgić: Na žalost spet nisem bil pravi

Zagotovo to ni dobro vplivalo na prvi slovenski lopar Darka Jorgića. Hrastničan je bil proti naturaliziranemu Kitajcu Vang Jangu favorit, saj ga je v preteklosti premagoval, toda tokrat je izgubil vse tri izenačene nize (-9, -8, -10). S tem je le potrdil besede po posamičnem tekmovanju, da trenutno ne igra, kot bi si želel, in da potrebuje počitek ter kakovosten trening.

"Jasno je, da je poraz dvojice name ustvaril dodaten pritisk. Moral sem zmagati, če bi hoteli skupno zmago, na žalost spet nisem bil pravi. Nisem se dobro počutil, že pred tekmo pa sem vedel, da je Kitajec neugoden tekmec. Proti obrambnim igralcem mi je zelo težko igrati, saj nimam veliko priložnosti, da se z njimi merim. Pred dvema letoma sva igrala dvakrat, obakrat sem ga premagal. A tokrat je igral povsem drugače kot takrat. Taktično odlično, predvsem sem imel težave z njegovimi rezanimi žogicami," ni bil najboljše volje 14. igralec sveta, ki ga že prihodnji teden čaka močen turnir v Ljubljani.

Po porazu dvojic in Jorgića je postalo jasno, da se bo Slovenija težko rešila iz zagate, saj Slovenci, če želijo zmagovati, potrebujejo dve točki prvega igralca. Tega se je očitno zavedal tudi Kožul, ki je proti Lubomirju Pišteju tretji dvoboj izgubil brez pravega odpora.

Deni Kožul, Peter Hribar in selektorica Andreja Ojsteršek Urh. Foto: www.alesfevzer.com
Deni Kožul, Peter Hribar in selektorica Andreja Ojsteršek Urh. Foto: www.alesfevzer.com

Vtis bodo morali popraviti na EP-ju v Malmöju

Slovenci točk za svetovno lestvico, ki bo pomembna za olimpijske igre, niso izgubili, saj so tudi na prejšnjih igrah v Minsku izpadli na tej ravni tekmovanja, toda tudi pridobili niso nič. Tako bodo morali vtis popraviti na septembrskem evropskem prvenstvu v Malmöju.

"Tam bo treba priti vsaj iz predtekmovalne skupine. Na srečo je sistem tekmovanja na evropskih prvenstvih drugačen, ker ni dvojic. Vsekakor pa so za olimpijske igre pomembne tudi točke posameznikov, zato upam, da bom sam ohranil trenutni položaj, Deni in Peter pa morata napredovati. Olimpijske igre so še daleč, seveda pa si vsi želimo v Pariz," je povedal Jorgić.

Osmina finala:
Slovenija – SLOVAŠKA 0:3

Deni Kožul-Peter Hribar – Jakub Zelinka-Lubomir Pištej 2:3 (8, 8, -7, -9, -9)

Darko JorgićVang Jang 0:3 (-9, -8, -10)

Deni Kožul – Lubomir Pištej 0:3 (-2, -1, 6)

Slovaki presenetili Slovence

Strelstvo: Markoja in Kuharič izpadla po prvem delu kvalifikacij

Strelke so na ekipni tekmi v disciplini hitrostrelna pištola 25 metrov zasedle šesto mesto. Denis Bola Ujčič, Jagoda Tkalec in Sonja Benčina so bile v prvem delu kvalifikacij zadnje, osme, nato pa so izboljšale streljanje, a premalo, da bi se uvrstile v boj za kolajne.

Veliko boljša je bila konkurenca v tekmovanju mešanih ekip v disciplini puška 50 metrov trojni položaj. Robert Markoja in Urška Kuharič sta izpadla že po prvem delu kvalifikacij, med 26 ekipami sta z 871 zadetimi krogi zasedla 14. mesto. Napredovanje sta zgrešila za šest krogov.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sabljači končali na zadnjem mestu

Sabljači so na ekipni tekmi s sabljo osvojili zadnje, 16. mesto. V osmini finala so Petra Krajnca, Lovra Fijavža Bačovnika in Teia Žorža Zavirška prepričljivo premagali olimpijski podprvaki Italijani, ki so dobili vseh devet posamičnih obračunov.

Motivirani Slovenci, ki so se v Krakov prišli predvsem učit, so sicer dvoboj dobro začeli. 20-letni Krajnc, sicer slovenski državni prvak, se je odlično upiral lanskemu evropskemu podprvaku Luci Curatoliju, izgubil je le s 4:5.

Dober odpor je v drugem dvoboju svojemu tekmecu nudil tudi Lovro Fijavž Bačovnik, to pa je bilo tudi vse od enakovrednega dvoboja med drugo- in 15-postavljeno reprezentanco.

V nadaljevanju so Slovenci v dvobojih za razvrstitev od 9. do 16. mesta izgubili še proti Poljakom, Ircem in Grkom. Proti Poljakom so bili brez možnosti, medtem ko sta bila zadnja dvoboja enakovrednejša, a častne zmage niso dosegli.


Badminton: Zmagi za konec premalo za osmino finala

Igralca badmintona Petra Polanc in Andraž Krapež sta po dveh porazih v uvodu z zmagama končala evropske igre. V 3. krogu sta gladko premagala svoja tekmeca. Polanc je bila z 21:17 in 21:12 boljša od Avstrijke Katrin Neudolt, Krapež pa z 21:10 in 21:12 od Luksemburžana Jeromeja Pauqueta.

Ena zmaga je bila premalo, da bi se uvrstila med najboljših 16, oba sta v svoji skupini zasedla tretje mesto, napredovala sta najboljša dva.

V četrtek bo zadnjo tekmo predtekmovanja odigrala še dvojica Miha Ivančič-Petra Polanc, ki ima nekaj možnosti za četrtfinale.