Sara Isaković je v Pekingu osvojila edino medaljo za slovensko plavanje. Takrat so se plavalci za medalje bojevali v dopoldanskih urah. Foto: Ervin Čurlič
Sara Isaković je v Pekingu osvojila edino medaljo za slovensko plavanje. Takrat so se plavalci za medalje bojevali v dopoldanskih urah. Foto: Ervin Čurlič

o krajevnem času, kar razburja številne plavalne delavce.

Predsednik avstralskega olimpijskega komiteja John Coates, ki hkrati opravlja tudi vlogo enega izmed podpredsednikov Mednarodnega olimpijskega komiteja, je že napovedal protest, saj je pozna ura po njegovem mnenju popolnoma neupravičena.

Potočnik: Vse je le še v funkciji denarja
Nerazumevanje za predvideni urnik ima tudi slovenski selektor Miha Potočnik: "Podobno zgodbo smo doživeli že v Pekingu, kjer smo finale videli zjutraj. Nesprejemljivo je, da se ne upoštevajo športniki, tukaj ni več govora o olimpizmu, ampak je vse le še v funkciji denarja. Vsi se morajo zavedati, da so športniki za to eno tekmo trenirali štiri leta."

Embacher: Kdaj bomo šli spat?
"To je neproduktivno za evropske plavalce. Zadeva bo zelo težka. Kaj bodo tekmovalci delali med kvalifikacijami in finalom? Navijali za sotekmovalce na drugih prizoriščih? Kdaj bodo šli spat?" se sprašuje Frank Embacher, trener nemškega zvezdnika Paula Biedermanna. Selektor nemške reprezentance Henning Lambertz je manj zaskrbljen: "Na zadevo se bo pač treba pripraviti."

Vse bo jasno v naslednjih šestih mesecih
Prvotni načrt predvideva, da bi se finali začeli ob 22. uri, ob 3. uri zjutraj po slovenskem času. Ta termin naj bi ustrezal ameriški TV-mreži NBC, ki bi svojim gledalcem tekme lahko ponudila v najboljšem televizijskem terminu. Predstavniki organizacijskega odbora, Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne plavalne zveze so v zvezi z urnikom sicer sporočili, da gre za predvideni urnik, ki še ni potrjen. To naj bi se zgodilo v naslednjih šestih mesecih.