Slovenija si bo v konkurenci Švice, Latvije in Španije skušala izboriti uvrstitev na evropsko prvenstvo. Foto: NZS
Slovenija si bo v konkurenci Švice, Latvije in Španije skušala izboriti uvrstitev na evropsko prvenstvo. Foto: NZS

Reprezentanca, ki jo vodi selektor Tomislav Horvat, je kvalifikacije začela decembra lani, ko je doma z 12:1 premagala Švico. Zdaj sta pred reprezentanco tekmi na tujem. Selektor je nocoj z ekipo že opravil prvi trening, zasedba pa bo trenirala v Mariboru še v sredo, ko bosta na sporedu dva treninga.

Namesto Turka in Vrhovca Tušar in Gajser
V četrtek zjutraj bodo reprezentanti z Dunaja odpotovali v Rigo ter nato od tam v Jelgavo, kjer bo v petek ob 17. uri tudi tekma. S Španci se bodo Slovenci pomerili 2. februarja ob 20.45 v Madridu. S prvotnega seznama Horvat ne more računati na dva igralca: Teo Turk je odpovedal nastop zaradi službenih obveznosti, Gašper Vrhovec pa je poškodovan, zato sta bila naknadno povabljena Benjamin Tušar in Tilen Gajser.

"Zelo sem vesel, ker so fantje v dobri formi, dosegajo veliko golov, to nas vse hrabri," je ob vnovičnem zboru povedal Horvat. Ob tem je dodal: "Nocoj smo začeli priprave, ogledali si bomo tudi posnetke in posebnosti Latvije, ki je naš prvi tekmec v tem ciklu. Vse z jasno željo, da pridemo na tekmo optimalno pripravljeni."

Slovenci šestkrat na evropskem prvenstvu
Slovenija je doslej šestkrat igrala na evropskih prvenstvih (v letih 2003, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018). Leta 2003 je reprezentanco vodil selektor Darko Križman, na preostalih petih prvenstvih je Slovenija igrala pod taktirko selektorja Andreja Dobovičnika, od jeseni lani pa izbrano vrsto vodi Tomislav Horvat.

To so desete kvalifikacije za EP, na katerih sodeluje Slovenija. Doslej je odigrala 27 tekem, slavila je 21 zmag, pri tem pa vknjižila pet porazov in remi. Slovenija je do danes igrala 266 uradnih tekem, prišla je do 119 zmag, 41 remijev in 106 porazov.

Tomislav Horvat je reprezentanco vodil na petih tekmah – od septembra do decembra je z ekipo odigral štiri prijateljske tekme ter še kvalifikacijsko tekmo s Švico. Zbral je štiri zmage in poraz.
Evropska nogometna zveza je za tokratno kvalificiranje za evropsko prvenstvo uvedla nov sistem tekmovanja. Dvaintrideset reprezentanc igra v osmih skupinah, v vsaki se ekipe pomerijo med sabo doma in na tujem.

Mesto na EP-ju si bo zagotovilo osem prvakinj skupin, šest najboljših drugouvrščenih zasedb, za zadnje prosto mesto pa se bosta na dveh tekmah pomerili še sedma in osma drugouvrščena ekipa iz posameznih skupin.

SEZNAM ZA KVALIFIKACIJSKI TEKMI:
Denis Totošković (Genova), Nejc Hozjan (A.S.D. FF Napoli), Žan Koren (Pordenone), Igor Osredkar (Apfel Novo Vrijeme Makarska), Kristjan Čujec (Dobovec), Žiga Čeh (Dobovec), Benjamin Tušar (Citta di Cosenza), Klemen Duščak (Dobovec), Igor Bratić (Litija), Matej Fideršek (Litija), Alen Fetić (SSD Acqua Sapone), Jeremy Bukovec (Ptuj), Tjaž Lovrenčič (US Saints Pagnano), Tilen Gajser (Ptuj).