Tjaša Oder je za zdaj poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev v Glasgowu. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Oder je za zdaj poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev v Glasgowu. Foto: www.alesfevzer.com

Odrova, ki je za sekundo in pol izboljšala dosežek Anje Klinar iz leta 2015, je na Škotskem pokazala doslej najprepričljivejše plavanje v manjšem bazenu in izkoristila dvoboj z Anastazijo Kirpičnikovo in Leo Boy, ki sta plavali na progah ob njej. Po zadržanem začetku je plavalka ravenskega Fužinarja najprej ujela Rusinjo, skupaj sta prehiteli Nemko in se vse do cilja borili za boljše mesto ter se bližali tekmicam v ospredju.

Obe, Rusinja je bila na koncu četrta, tri stotinke sekunde pred Odrovo, sta za bronasto Italijanko Martino Rito Caramignoli in kolajno zaostali vsega 1,4 sekunde. V boju za zlato je Italijanki Simoni Quadarelli uspelo odgovoriti na napad Madžarke Ajne Kesely. "Zelo, zelo sem zadovoljna z državnim rekordom. To je bil eden izmed ciljev, saj ta rekord ni bil v moji lasti. Obenem je ta izid res, res dobra napoved za letno sezono, saj mi 25-metrski bazeni ne ležijo tako," je bila Odrova po finalu z mislimi že pri olimpijskih igrah v Tokiu.

"Tekmo sem res dobro izpeljala. Na prvih 50 metrih se nisem preveč zagnala in vključila nog, saj bi se iztrošila. Nato sta me plavalki na sosednjih progah vlekli naprej do polovice, takrat pa sem začela napadati. Ko sem potem počasi videla še tekmovalko na peti progi, mi je bilo jasno, da bo današnji izid res dober," je dodala. V Glasgowu jo sicer čaka še nastop na 400 m.

Tudi Klančarjeva plavala državni rekord

Neža Klančar je dobro izkoristila popravni izpit na 100 m mešano. Potem ko je dopoldne z 1:01,17 zgrešila polfinale za eno mesto in sedem stotink, je dobila še eno priložnost, ko je polfinale odpovedala Madžarka Zsuzsanna Jakabos. Tekmo je končala na 13. mestu z novim slovenskim rekordom 1:00,51 sekunde in skoraj tri desetinke sekunde boljšim dosežkom od starega rekorda Tjaše Pintar s prvenstva pred dvema letoma na Danskem.

"V polfinalu je na evropskem prvenstvu lepo nastopati. Temu sem dodala osebni in državni rekord, kar je seveda super, posebej po jutranjem razočaranju. Povsem še nisem tam, kjer si želim biti, saj sem na treningih res garala, je pa z državnim rekordom lažje za prihodnje dni," je bila po hitrem plavanju popoldne vendarle zadovoljna mlada Ljubljančanka.

Pintarjeva prepričljivo izboljšala osebni rekord

Na 100 m prosto se igra stotink ni izšla v slovensko korist. Tjaša Pintar je s 54,09 osebni rekord izboljšala za več kot sekundo, pa kot 17. zasedla mesto prve rezerve in ostala brez polfinala. "Vesela sem osebnega rekorda, ki sem ga plavala po dolgem času. Škoda res, da mi je zmanjkala desetinka za polfinale, a izidi so bili zelo zgoščeni. Lahko bi se izšlo tudi drugače, žal se ni, a optimistična sem za naprej, saj je dosežek res dober," je povedala Radovljičanka. Slovenke so dosegle lep ekipni uspeh. Janja Šegel je bila z osebnim rekordom 54,27 19., državna rekorderka Neža Klančar s 54,34 20. in Katja Fain s 54,55 24. Dosežki napovedujejo boj slovenske štafete 4 x 50 m prosto za finale.

Nastope je na 200 m prosto odprl Primož Šenica Pavletič in z 1:48,92 postal 10. Slovenec, ki je 200 m prosto preplaval v manj kot 1:49 minute, dosežek pa je zadostoval za 48. mesto.
"Prvič sem nastopal v članski konkurenci in z dosežkoma sem zelo zadovoljen. Posebej dobro mi je šlo na 200 m hrbtno, zato sem danes v kravlu pričakoval še nekaj boljši dosežek. Če bi plaval popoldne, vem, da bi šlo še hitreje," je povedal 18-letni Ljubljančan, ki bo leto in mladinsko kariero sklenil prihodnji teden v Mariboru.

Prav na koncu je nastopil še Martin Bau na 1.500 m prosto in s 14:53,11 osvojil 15. mesto. "Po včerajšnjem uspešnem nastopu sem danes malo tvegal, hitreje začel in skušal ostati čim bližje najboljšim. Na koncu sem malce plačal davek hitrega začetka, malo pa se je poznal tudi včerajšnji nastop, ko sem iztisnil svoj maksimum. Tega dosežka sem bil zelo vesel, zdaj pa me čaka nastop v Mariboru, kjer si želim 800 m prosto odplavati pod osmimi minutami in potrditi normo za evropsko prvenstvo," je povedal Bau, ki bo na Škotskem plaval še na 100 m prosto.

Podelili sedem kompletov kolajn

Na 200 m prosto je Litovec Danas Rapsys osvojil še drugo zlato po srednem slavju na 400-metrski razdalji. Začel je zadržano, bil na polovici tekme šele peti, v drugem delu pa potrdil svojo premoč in potrdil naslov z zadnjega prvenstva. Podobno je bilo z Nizozemcem Arnom Kammingo, bronastim na 50 m prsno, ki je bil na 200-metrski razdalji peti še po 150 metrih, nato pa se je poigral s tekmeci.

Na 400 m mešano si je prvo zlato odličje na velikih tekmovanjih priplaval Britanec Max Litchfield. Nizozemska himna je zadonela ob zmagi Kire Touissant na 100 m hrbtno. Nemec Marius Kusch je dobil tekmo na 100 m delfin, francoska trobojnica je zaplapolala ob zmagi Melanie Henique na 50 m delfin, mešano moško-žensko štafeto pa je s svetovnim rekordom 1:36,22 dobila Rusija.

Odrova peta na evropskem prvenstvu na 800 metrov