Po slabem uvodu slovenskih judoistov je Tina Trstenjak poskrbela za veselje v našem taboru. Foto: EPA
Po slabem uvodu slovenskih judoistov je Tina Trstenjak poskrbela za veselje v našem taboru. Foto: EPA
Fabjan do medalje SP-ja popeljal še eno varovanko

rstenjak je na SP-ju v Čeljabinsku osvojila bron v kategoriji do 63 kilogramov.

Do uspeha kariere se je prebila prek repasaža, kjer je najprej premagala Nemko Martyno Trajdos, nato pa v borbi za bron še Francozinjo Anne-Laure Bellard.

Dopoldne je Trstenjakova v konkurenci 41 bork najprej odpravila Američanko Hannah Martin, nato pa še Švedinjo Mio Hermansson. V četrtfinalu je klonila pred Izraelko Yarden Gerbi, tako da je morala v popoldanski repasaž.

Tam se je najprej pomerila s Trajdosevo in jo z vzvodom premagala še na četrtem medsebojnem dvoboju. Varovanka Urške Žolnir je v nadaljevanju ugnala še izkušeno 32-letno Bellardovo.

"Zelo sem vesela, da mi je uspelo. Še najtežja je bila prva borba, ko sem se precej namučila s tekmico. Ampak pri meni je zmeraj tako. Prva borba je po navadi nekoliko slabša, potem pa steče. Tako je bilo tudi tokrat. Ko sem premagala Američanko, mi je bilo precej lažje," je povedala Trstenjakova, ki je bila uspešna že na letošnjem evropskem prvenstvu in postala evropska podprvakinja.

Že dalj časa dela z Urško Žolnir, olimpijska prvakinja je svojo varovanko spremljala tudi ob blazini. Tekmice še kako dobro pozna, saj se je nekoč sama borila v tej kategoriji. "To je res, Urškini napotki mi izredno pomagajo. V dvorani slišim le njeno vpitje in vpitje trenerja Marjana Fabjana, vse drugo odmislim," je povedala Celjanka.

Njena kariera je v zadnjem času v vzponu in dostojno zamenjuje slovito klubsko kolegico. "A počitka ne bo. Takšen je judo, ves čas je sezona. Že čez 14 dni nas čaka tekma za veliko nagrado v Zagrebu, kjer bom znova lovila visoke uvrstitve in s tem kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru," je dejala Trstenjakova.

V petek bo kot zadnja med posameznicami nastopila še Ana Velenšek, ki se bo najprej med borkami do 78 kg pomerila proti zmagovalki dvoboja med Francozinjo Lucie Louette Kanning in Poljakinjo Dario Pogorzelec. Slovenski borci bodo znova dejavni v nedeljo, ko jih čaka še ekipna preizkušnja.

Fabjan do medalje SP-ja popeljal še eno varovanko