Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že v soboto jo čaka tudi nastop v finalu mnogoboja. Slovenija je bila z osmim mestom uspešna tudi v razvrstitvi za svetovno prvenstvo. Po slabšem prvem dnevu kvalifikacij, ko je Vedenejeva tako z obročem kot žogo ostala brez finalov z 9. oziroma 16. oceno, je Rusinja s slovenskim potnim listom drugi dan kvalifikacij opravila z odliko. Za sestavo s kiji (30,200 točke) je prejela šesto oceno, s trakom (31,150) pa je bila v kvalifikacijah tretja. S tema dosežkoma se je uvrstila v finale, kjer bo spet ena od kandidatk za kolajne.

"Končane so kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Danes sem dosegla uvrstitev v finale mnogoboja in finale s kiji in trakom. Jutri je nov dan in naprej z novo močjo ter željo. Zelo sem vesela za našo celotno ekipo. Vesela sem, da sta tudi dekleti pokazali dobre vaje in da smo skupaj naredile dober rezultat za državo," je po nastopu za Gimnastično zvezo Slovenije dejala Vedenejeva.

"Na tekmovanju se danes nisem počutila dobro, bilo mi je zelo slabo, vendar sem s pomočjo zdravnika izpeljala tekmovanje do konca. Predvidevam, da sem se slabo počutila zaradi stresa in ne preveč dobre hrane, saj skoraj tri dni nisem jedla ničesar. Še dobro, da smo imeli s seboj zdravnika," je dodala izkušena, 28-letna ritmičarka.

Slovenke bodo lahko tekmovale na jesenskem SP-ju

Poleg nje sta dobro nastopili tudi mladi Brigita Krašovec s kiji (28,00), ki je prejela 21. oceno, ter Ela Polak s trakom (26,900) s 23. oceno. Slovenija je po dobrih nastopih vseh treh ritmičark tako tudi v ekipni razvrstitvi za svetovno prvenstvo, kamor šteje osem sestav – štiri je v zbir prispevala Vedenejeva, po dve pa Polak in Krašovec –, upravičila visoka pričakovanja.

Slovenke so se celo z osmim dosežkom v ekipni razvrstitvi gladko prebile med najboljših 12 reprezentanc, ki bodo ekipno lahko tekmovale tudi na jesenskem SP-ju v Španiji. Valencia bo namreč gostila glavne kvalifikacije tudi za poletne olimpijske igre 2024 v Parizu. Vedenejeva pa se je z osmim dosežkom uvrstila tudi v sobotni finale mnogoboja, ko bo znana nova kraljica Evrope. Na lanskem prvenstvu je bila v mnogoboju šesta, tako da bo skušala vsaj ponoviti ta dosežek.

Na vrhu kvalifikacijskega tekmovanja sta končali bolgarski tekmovalki Stiliana Nikolova in Borjana Kalejn pred mlado Nemko Darjo Varfolomeev, saj je svetovna prvakinja v mnogoboju, Italijanka Sofia Raffaeli v kar treh kvalifikacijskih sestavah naredila velike napake. V točkovni zbir kvalifikacij se štejejo najboljše tri (od štirih) ocene.