Dejan Zavec bo četrtič branil šampionski pas, ki ga je osvojil decembra 2009, ko je nokavtiral Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec bo četrtič branil šampionski pas, ki ga je osvojil decembra 2009, ko je nokavtiral Južnoafričana Isaaca Hlatshwaya. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andre Berto
Andre Berto je prvi poraz v profesionalni karieri doživel 16. aprila letos, ko je proti Victorju Ortizu izgubil šampionski pas v verziji WBC. Foto: EPA
Ulf Steinforth
Vse niti Zavčeve kariere vleče menedžer Ulf Steinforth (v sredini). Foto: MMC RTV SLO
Zavec bo septembra prvič boksal v ZDA

35-letni Zavec bo naslov prvaka po verziji IBF branil proti 27-letnemu Bertu, je za ameriško športno spletno stran ESPN dejal Bertov menedžer Lou DiBella, ki je povedal, da je dosegel dogovor z vodstvom Zavčeve ekipe. Ta obračuna ni takoj potrdila, popoldne pa je le prišlo tudi uradno obvestilo za javnost.
"V tem trenutku niti ne vem, kaj naj rečem, saj vtise še zbiram. Šele zdaj pravzaprav začenjam dojemati, da se uresničuje nekaj, o čemer sem vseskozi sanjal," je povedal Zavec in dodal: "Dvoboj proti Bertu je zame velika čast, poklon in nagrada. Uvrstitev v najvišjo boksarsko ligo, ki je sicer skrbno varovana, je zares velik dosežek in nekaj, kar bi lahko primerjal s čudeži. A verjamem, da je v življenju tako, da se vse stvari zgodijo z namenom, in tako velja tudi za moj obračun v ZDA."

Iz Magdeburga se je vrnil domov
Nekaj ur pred uradnim potrdilom je Ptujčan za MMC dejal naslednje: "Moj menedžer Ulf Steinforth mi sicer še ni nič sporočil, a informacija je že zaokrožila po medmrežju. Prav tako je napoved dvoboja že na spletni strani boxreca, tako da lahko z veliko gotovostjo potrdim, da se bo dvoboj 3. septembra zgodil. Zdaj čakam samo še na podpis pogodbe." Zavec se je ponoči iz Magdeburga za 14 dni vrnil domov, kjer bo nadaljeval kondicijske priprave za dvoboj.

Kraj obračuna še ni določen, bržkone pa bo v Atlantic Cityju. Dvoboj bo prenašala ameriška kabelska televizijska mreža HBO v svojem osrednjem terminu. "Gledal sem posnetke Zavčevih borb in moram reči, da je boljši, kot sem mislil. Kljub temu menim, da bo moj varovanec zmagal," pa je napovedal DiBella.

Berto aprila poražen
174 cm visoki Berto je haitijskega rodu. Do zdaj edini poraz na 28 profesionalnih dvobojih je doživel aprila letos, ko ga je v obračunu za naslov prvaka verzije WBC premagal rojak Victor Ortiz. Borba je bila spektakularna, saj sta se oba boksarja po dvakrat znašla na tleh. Na koncu so sodniki zmago po točkah prisodili Ortizu.
Berto je profesionalno pot začel ob koncu leta 2004. Naslov svetovnega prvaka po verziji WBC si je priboril 21. junija 2008, v karieri pa je premagal tudi nekaj zvenečih boksarskih imen, kot sta, denimo, nekdanja svetovna prvaka Luis Collazo in Carlos Quintana.
Na lestvici boxrec, na vrhu katere je Filipinec Manny Pacquaio, je Berto (4.) mesto pred Zavcem (5.). 172 cm visoki Zavec (31 zmag, 1 poraz) bo prvič boksal v ZDA, a ker gre za meko boksa, je to nedvomno vrhunec kariere ptujskega "trdobojca". DiBella je zatrdil, da se bo zmagovalec dvoboja Zavec - Berto pomeril z Američanom Randallom Baileyjem.
"Ima izredno dodelan in prepoznaven slog"
"O kakovosti Andreja Berta zares ne gre izgubljati besed. Če se dotaknem le prvih dvajset boksarjev na lestvici, vidimo, da so popolni in nadvse kakovostni. Pri Bertu pa je ta raven še bolj izrazita: je svetovno znan boksar z izredno dodelanim in prepoznavnim slogom. Slab ni nikjer, dober povsod, a nikakor ni nepremagljiv!" pravi Mr. Simpatikus, ki ga je zveneče ime nasprotnika še dodatno motiviralo: "S spoštljivo aroganco, če želite, lahko rečem, da Berta nadvse spoštujem, a prepričan sem o sebi, o svojem uspehu in ubranitvi šampionskega pasu!"

Več o dvoboju bo Zavčeva ekipa predstavila na novinarski konferenci, ki bo enkrat v prihodnjih dveh tednih.

Zavec bo septembra prvič boksal v ZDA