Glavni cilj Vasilija Žbogarja so olimpijske igre v Riu de Janeiru. Foto: Robert Deaves/Finn Class
Glavni cilj Vasilija Žbogarja so olimpijske igre v Riu de Janeiru. Foto: Robert Deaves/Finn Class
Jadralec Vasilij Žbogar peti na EP-ju

Žbogar je zadnji dan v zadnjem plovu osvojil 20. mesto, medtem ko je v regati za medalje zmagal in se tako povzpel na skupno šesto mesto, medtem ko je bil v evropski konkurenci peti.

Medalja nedosegljiva
Žbogar je bil pred regato za kolajne od stopničk oddaljen nedosegljivih 32 točk, kljub temu pa se je v zadnjem dejanju izkazal in ves čas jadral v ospredju. "Želel sem si čim boljše uvrstitve, dobro sem odjadral celotno regato in čeprav sem se na prvem obratu dotaknil boje, naredil kazenski obrat in nekaj izgubil, sem vseeno zmagal," je pojasnil evropski prvak iz leta 2013.

Nekaj grenkega priokusa ostaja
"Škoda, da na začetku ni bilo prave hitrosti jadrnice, z opremo sem se zelo trudil, ampak potem smo vzeli staro opremo in je šlo v redu. Če bi vsaj eno od slabših regat odjadral malo bolje, bi bil v boju za medalje. Sicer sem rekel, da je regata za trening, ampak po tem, ko si spredaj, se boriš in skušaš biti čim boljši. Nekaj grenkega priokusa je, vendar vidim, da sem še vedno v stiku z najboljšimi in sem eden redkih, ki sem na vsakem tekmovanju med najboljšimi. To pomeni, da smo na pravi poti, v dobri formi, vrhunec katere naj bi bil na olimpijskih igrah,"
je sklenil Žbogar.

Prvo mesto in naslov evropskega prvaka je osvojil Nizozemec Pieter Jan Postma, na drugem mestu je prvenstvo končal Madžar Zsombor Berecz, tretje mesto pa je pripadlo Hrvatu Milanu Vujasinoviću.

Jan Orel je v zadnjem plovu dosegel 59. mesto in evropsko prvenstvo končal na 81. mestu.

Jadralec Vasilij Žbogar peti na EP-ju