Neli Irman je dosegla štiri zadetke. Foto: MMC RTV SLO
Neli Irman je dosegla štiri zadetke. Foto: MMC RTV SLO

S porazom so Slovenke najbrž zapravile možnosti, da se uvrstijo v dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo med 7. in 22. decembrom prihodnje leto v Srbiji. Nekaj teoretičnih možnosti za prvo mesto na tem turnirju še imajo, a le pod pogojem, da Avstrijke v zadnjem krogu premagajo Nizozemke.

Ogorčen boj za vsako žogo
Izbranke Uroša Bregarja, ki nadomešča selektorico Marto Bon, so v prvi polovici tekme prikazale brezkompromisno predstavo. Na parketu dvorane OmniSport se je vseskozi odvijal ogorčen boj za vsako žogo, Nizozemke, sicer papirnate favoritinje tega dvoboja, nikakor niso mogle prebiti slovenske obrambe, ki je bila na visoki ravni. Slovenke so si najvišji zaostanek pridelale prav v končnici polčasa.

V finišu Slovenkam zmanjkalo moči
Na začetku drugega polčasa so Nizozemke "navile" ritem in si hitro priigrale šest golov prednosti (19:13). Toda Slovenke so se vrnile med žive, najprej prepolovile zaostanek (20:17), v končnici pa izenačile na 23:23. Na obzorju je bila prvovrstna senzacija, gostiteljice pa so jo v finišu vendarle preprečile.

Šest zadetkov Tamare Mavsar
V slovenski reprezentanci je Tamara Mavsar dosegla šest, Neli Irman in Ana Petrinja pa po štiri gole. Pri Nizozemkah je Cornelia Nycke Groot dosegla šest zadetkov. Slovenija se bo v nedeljo pomerila z Izraelom, tekma pa se bo začela ob 11. uri.

Kvalfikacije za SP, 2. krog:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 23:24 (10:12)

Slovenija: Zec, Stefanišin, Marinček, Ferfolja, Krhlikar, Gros 2, Mitruševska 2, Jeriček 2, Čerenjak, Mavsar 6, Lazović 2, Irman 4, Koren, Janković, Gregorc 1, Petrinja 4.

Nizozemska: Van der Wal, Van Dorst, Kramer 5, Van der Heijden 4, Bont, Snelder, Knippenborg, Broch 1, Groot 6, Bovenberg, Goos, Janković, Smeets 5, Luciano 2, Polman 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (4), Nizozemska 2 (0).
Izključitve: Slovenija 10, Nizozemska 12 minut.
AVSTRIJA - IZRAEL 40:22 (19:13)


1. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA 26:22 (12:13)
NIZOZEMSKA - IZRAEL 47:20 (22:10)


3. krog, nedelja ob 11.00:
SLOVENIJA - IZRAEL

V drugi krog kvalifikacij se bo uvrstila le prvouvrščena reprezentanca. Žreb parov drugega kroga bo 16. decembra v Beogradu. Srbija bo gostila svetovno prvenstvo med 7. in 22. decembrom 2013.