Foto: EPA
Foto: EPA

Gre za razvpit primer od 20. avgusta lani, ko je Rubiales po koncu finala svetovnega prvenstva v nogometu za ženske na usta poljubil špansko reprezentantko Jennifer Hermoso. Sodnik de Jorge je po preiskavi in številnih zaslišanjih ocenil, da je Rubiales nogometašico poljubil proti njeni volji. Zdaj bo obtožnico preučilo še pristojno sodišče, zato še ni znano, kdaj se bo morebitni proces začel.

Kot so sporočili s sodišča, bo temeljno pravno vprašanje, ali je imel Rubialesov poljub erotični značaj, ali pa je šlo le za vsesplošno evforijo po španski zmagi v finalu SP-ja. Indici pa se zbirajo okrog dejstva, da gre pri "poljubu na usta za kršenje intime, posebej ko gre za kontekst dveh odraslih oseb", je v obrazložitvi še zapisal sodnik.

Sodnik je ocenil tudi, da je šlo pri obnašanju nogometnih funkcionarjev v odnosu do Hermoso za prisilo, ko so od nogometašice zahtevali, da v videosporočilu za javnost potrdi, da je šlo pri poljubu za vzajemno strinjanje.

Rubiales, ki ga je pozneje za tri leta suspendirala Mednarodna nogometna zveza, pa tudi špansko športno razsodišče, je moral odstopiti kot predsednik zveze. Še vedno trdi, da je šlo v celi aferi za sporazumno dejanje.