Slovenci so navdušili na tekmi s Poljsko in optimistično pričakujejo nadaljevanje. Foto: Reuters
Slovenci so navdušili na tekmi s Poljsko in optimistično pričakujejo nadaljevanje. Foto: Reuters

Norveška se še ni uvrstila v drugi del tekmovanja. V soboto so jim točko presenetljivo odščipnili Ferski otoki, ki morajo zdaj za napredovanje premagati Poljake s čim večjo razliko in ob tem upati na čim višjo zmago Slovenije, da se razlika v golih obrne v njihovo korist.

V drugem delu se bodo Slovenci pomerili s Švedsko, Nizozemsko, Dansko in Portugalsko.

Zorman ostal brez glasu po gladki zmagi nad Poljsko

"Že po prvi tekmi je bilo veliko kritik glede tekme proti Ferskim otokom. V soboto so dokazali, da so resna ekipa, ta neodločni izid z Norveško ni naključje," je po tiho povedal selektor Uroš Zorman, ki je dan prej med tekmo izgubil glas in ni bil na voljo novinarjem. "Za nas je bila tekma proti Poljski zelo težka, a smo pokazali karakter ter pametnejšo in boljšo igro. Vse se nam je zložilo, fantje so odigrali 50 vrhunskih minut, zadnjih deset pa moramo spet malce popraviti," je bil s sobotno predstavo zadovoljen Zorman.

"Ravno včeraj, ko nas bi lahko pohvalil, mu je zmanjkalo glasu. Mislim, da nas je vseeno želel pohvaliti," je z nasmeškom na obrazu dejal Borut Mačkovšek, del obrambnega dvojca na sredini z Blažem Blagotinškom. "Blagi je na srečo zdrav. Res sva odigrala vrhunsko tekmo na sredini, tako kot vsi drugi okoli naju. Če srednji blok 'štima', potem je vse v redu. Upam, da bova to prenesla tudi na tekmo proti Norveški," je povedal član madžarskega Picka Szegeda.

Slovenski rokometaši s hitro igro popolnoma nadigrali Poljake

Izziv pred slovensko reprezentanco je velik, pravi levi zunanji igralec. "Norvežani predstavljajo zelo visoko oviro. Oni morajo zmagati, bog ne daj, da bi jih mi premagali preveč, saj se lahko zgodi, da ne bi napredovali. Vemo, kaj to pomeni za takšno rokometno velesilo, to bi bilo nedopustno. Zato bo njihova osredotočenost na visoki ravni."

Na drugi strani bo samozavest slovenske zasedbe prav tako na visoki ravni. "Trenutno smo zelo samozavestni, igramo dobro, smo prava ekipa na terenu in zunaj njega. Če bomo prikazali še eno takšno igro v obrambi kot proti Poljakom, bo Norvežanom zelo težko," opozarja Mačkovšek.

Sorodna novica Poljaki kot statisti ob razigranih Slovencih; Ferski otoki remizirali z Norveško

Če sam zelo veliko igra, drugi, kot so Domen Novak in mlajši kolegi, potrpežljivo čakajo na svojo priložnost. Na treningih se dokazujejo trenerjem in sestavljajo čvrsto enoto tudi zunaj prve sedmerice. "Ne glede na vse je rokomet ekipni šport. Če nimaš vsaj 16 igralcev, težko sestaviš trening. Vsak od nas ve, zakaj je tukaj in si želi biti tu. Seveda si želiš vsake minute na igrišču. Eni igrajo več, drugi manj, smo pa ena ekipa in vsi dihamo za isti cilj. Ni nobene zavisti. Na koncu šteje zmaga in ne, kdo je koliko igral in kdo je kolikokrat zabil," vloge v reprezentanci razume Novak.

Tudi sam se je ozrl proti Norveški, ki bo zadnji slovenski tekmec v skupini D. "Zagotovo so drugačna ekipa od Poljske, več tečejo. So polni zvezdnikov svetovnega rokometa. Igrajo bolj fizično. Dobro se bomo pripravili nanje in vsi si želimo, da bi šli v drugi del z dvema točkama," pravi Novak.