Aleksander Sekulić je z varovanci začel misijo Kaunas. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je z varovanci začel misijo Kaunas. Foto: www.alesfevzer.com

"Bomo videli, kdaj bosta začela trenirati 'na polno', saj imata za sabo naporni sezoni, za druge pa težko rečem, kdaj bodo prišli," je na zboru povedal selektor, ki bo torej lahko kmalu računal na dva nosilca igre, ki sta z Dallasom oziroma Baskonio že končala klubsko sezono. Nekaj pomembnih mož še manjka, saj še vedno igrajo slovenski košarkarski legionarji v Franciji, Nemčiji in Španiji, hkrati pa je v drugem krogu končnice z Denverjem aktiven tudi še Vlatko Čančar.

Na zbor so prišli Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Jurij Macura, Žiga Dimec, Jan Kosi, Jakob Čebašek, Miha Lapornik, Gregor Glas, Blaž Mahkovic in Matic Rebec.

"Te priprave so specifične. Težko je precizno načrtovati delo, ker je kar nekaj neznank glede terminov prihoda nekaterih igralcev. Prvenstva so nekje še v polnem zagonu, čakamo tudi, kako se bo razpletlo z Denverjem v Ligi NBA. Je precej neznank, a smo glede na te scenarije tudi načrtovali potek dela. Bomo videli, kako in kaj. Prvi korak je, da ekipo pripravimo tako, da bo v najboljši formi prišla v Kaunas," je povedal Sekulić, ki je medtem postal glavni trener Nymburka. Kot je dodal, je bil njegov pogoj pri sprejetju te vloge, da bo kljub temu lahko še naprej brez težav vodil izbrano vrsto. Slovenija si bo skušala premierni nastop na igrah pod petimi krogi priigrati na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu od 29. junija do 4. julija. V skupinskem delu jo čakata tekmi z Angolo in Poljsko, v polfinalu Litva, Venezuela ali Južna Koreja, v Tokio pa bo odpotoval le zmagovalec finala.

Vidmarjeva glava želi, a telo ne dovoljuje

Murić: Obrambe tekmecev se bodo osredotočile na Dončića

Olimpijske sanje bo Slovenija lovila brez enega izmed junakov EuroBasketa 2017 Gašperja Vidmarja, ki je moral po izpadu Venezie v polfinalu italijanskega prvenstva zaradi zdravstvenega stanja odpovedati sodelovanje: "V ponedeljek sva imela dolg pogovor. Dal sem mu čas za razmislek. Želja po igranju je pri njem velika. Glava želi, a mu telo tega ne dovoljuje, tako da ne bo z nami. Bojim se, da je njegova reprezentančna zgodba žal zaključena. Pri njem nikoli ni bilo vprašanja glede igranja za reprezentanco. Tudi zdaj ni, a preprosto ne vidi, da bi bil lahko koristen tej reprezentanci."

Največ negotovosti je bilo glede obeh NBA-jevcev, toda po izpadu Dallasa v uvodnem krogu končnice bo po štirih letih znova slovenski dres oblekel eden najboljših igralcev na svetu, Luka Dončić: "Mislim, da so vsi, ki želijo dobro slovensko reprezentanco, zadovoljni, da je Luka z nami. Po drugi strani je grenek priokus, saj si želimo, da bi bil uspešen v klubu, ker si to zasluži. Igra zares dobro, a se je izteklo, kot se je." Dončić bo morda zaigral že naslednji petek, ko se bo Slovenija v Stožicah na pripravljalni tekmi pomerila s Hrvaško, dva dni predtem pa se bosta izbrani vrsti srečali na Reki. Selektor si je želel še kakšen pripravljalni dvoboj več, toda dva sta odpadla, časa pa ni veliko.

V Kaunas lahko odpotuje 14 košarkarjev, tik pred turnirjem pa mora potem selektor določiti dvanajsterico, ki bo igrala. Foto: www.alesfevzer.com
V Kaunas lahko odpotuje 14 košarkarjev, tik pred turnirjem pa mora potem selektor določiti dvanajsterico, ki bo igrala. Foto: www.alesfevzer.com

18. junija že v polni postavi?

Sekulić zdaj poleg Čančarja čaka še na Klemna Prepeliča, Žana Marka Šiška, Alekseja Nikolića, Gregorja Hrovata in Alena Omića. Tako bi lahko recimo čez dober teden, 18. junija, imel na voljo že popolno zasedbo: "V Franciji se bo redni del končal 15. oziroma 17. je na sporedu še zaostala tekma. Fiba je dala klubom navodilo, da morajo po 15. pustiti igralce, če ti želijo nastopati za reprezentanco. Dogovorjeni smo, da bodo vsi prišli. Vprašanje je torej le pri Hrovatu, ali bo to po 15., ali bo moral igrati še tekmo 17. Odvisno je od obstanka Choleta v ligi. Za zdaj imamo zagotovila, razen če ne bo prišlo s klubskih strani do kakšnih težav. Tu govorim predvsem za Bourg (klub Alena Omića, op. a.). Vseeno mislim, da zapletov ne bi smelo biti. Takšno je navodilo za vse reprezentance."

Še vedno je v tančico skrivnosti zavito mesto naturaliziranega košarkarja, ki bo nosilec na položaju centra. Po poškodbi Jordana Morgana je nastala vrzel. Pričakovano je bilo, da bo to mesto zapolnil Omić, ki trenutno v Franciji igra vrhunsko, toda po naših informacijah še vedno niso povsem zaprta vrata še eni naturalizaciji in bi Slovenija morda lahko celo dobila novega reprezentanta. Sekulić je ob tem le dejal, da bosta z Omićem še govorila, da sicer pa se njegov položaj ni spremenil in imata po iskrenem pogovoru sklenjen dogovor.

Slovenski košarkarji komaj čakajo na prihod Dončića naslednji teden

KAUNAS, Litva

Torek, 29. junija:
LITVA – VENEZUELA
POLJSKA – ANGOLA

Sreda, 30. junija, ob 15.30:
ANGOLA – SLOVENIJA
VENEZUELA – JUŽNA KOREJA

Četrtek, 1. julija, ob 15.30:
SLOVENIJA – POLJSKA
JUŽNA KOREJA – LITVA

Polfinala bosta v soboto, 3. julija, finale pa v nedeljo, 4. julija. Na OI v Tokio se bo uvrstil le zmagovalec turnirja.