Lou Jeanmonnot je v Östersundu dosegla prvi zmagi v karieri. Foto: EPA
Lou Jeanmonnot je v Östersundu dosegla prvi zmagi v karieri. Foto: EPA
Vidmar v Östersundu do drugega najboljšega izida v karieri

Prvo mesto je ubranila Francozinja Lou Jeanmonnot, ki ni zgrešila niti enega strela. V finišu je za 0,3 sekunde ugnala Nemko Franzisko Preuss, ki je prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tretja je bila še ena Nemka Vanessa Voigt (+18,5).

Lampič je bila hitra v teku, a kaj ko je zgrešila preveč strelov. Na prvi postaji je zgrešila enkrat, na drugi dvakrat, na tretji prav tako dvakrat in na zadnji enkrat. V samem zaključku se je z 32. mesta povzpela na končno 28. Zaostala je tri minute in 41 sekund.

"Danes sem se ponovno počutila odlično. Zelo dobro sem se ogrela, da me na progi ni zeblo. Začetek z enim kazenskim strelom ni bil slab. Tudi na drugem postanku sem začela odlično, nato pa so mi pri četrtem strelu naboji pravzaprav zmrznili, niso šli naprej in sem dvakrat ustrelila v prazno. Tam sem ostala sama na strelišču, počasi sem polnila oba naboja, ki sta se mi zataknila še na rokavici … Bila sem zelo nervozna in zato tudi dvakrat zgrešila. Stoje sem nastopila v redu. Z rezultatom 2,1 moram biti zadovoljna. Tudi rezultatsko na koncu sem lahko zadovoljna, sploh po tem, kar sem delala na strelišču," je povedala Lampič.

Zasledovalna tekma (Ž):             *  
 1. L. JEANMONNOT  FRA     31:41,3 (0) 
 2. F. PREUSS      NEM        +0,3 (1) 
 3. V. VOIGT       NEM        18,5 (1) 
 4. J. ARNEKLEIV   NOR        24,7 (1) 
 5. I. TANDREVOLD  NOR        35,9 (2) 
...                                    
28. A. LAMPIČ      SLO      3:41,6 (6) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
Skupni vrstni red (3/21):                       
 1. F. PREUSS      NEM            200
 2. L. JEANMONNOT  FRA            197
 3. V. VOIGT       NEM            165
...                                  
35. A. LAMPIČ      SLO             29
48. L. REPINC      SLO              7

Drugi najboljši rezultat v karieri Antona Vidmarja

Na zadnji deseti tekmi v Östersundu je za domače slavje poskrbel Sebastian Samuelsson. Šved je startal s četrtega mesta, zgrešil trikrat, toda bil zelo hiter v smučini in za pet sekund prehitel zmagovalca sprinta Nemca Philippa Nawratha, ki je moral dvakrat v kazenski krog. Tretje mesto je zasedel Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen, ki se je na oder za zmagovalce zavihtel z devetega mesta po sprintu. Nepokrito je pustil eno tarčo.

Dobro sta nastopila oba Slovenca, ki sta izboljšala svoji uvrstitvi s sprinta. Anton Vidmar je bil brezhiben na strelišču in zasedel 18. mesto, kar je drugi najboljši izid v karieri. Pridobil je devet mest. Sedem jih je pridobil Lovro Planko, ki je s tremi zgrešenimi streli končal na 32. mestu. “Zelo naporna tekma. Te zimske razmere zahtevajo veliko dodatne energije. Na sami progi se danes zato nisem počutil tako svežega in sem se precej matral. Zato sem si rekel, da moram maksimalno iztržiti od te tekme na strelišču in to mi je dobro uspelo," je dejal Vidmar, ki je edini zadel vse strele.

“Če se najprej dotaknem ženske tekme. Anamarija je imela najboljši čas teka, kar je seveda vrhunsko. Tudi streljanje, ki je bilo 70-odstotno, je bilo to, kar smo računali. Streljala je po dogovoru, bolj previdno, a se je pojavila nova težava. Zmrznili so ji naboju, a je reagirala zelo ustrezno. Zadržala je mesta v točkah svetovnega pokala in to je zelo dobro. Pri moških odlična tekma za Tonija. Imel je celo osmi čas samo tekme v zasledovanju in končno 18. mesto, kar je super. Tudi Lovro se je odlično boril, predvsem v teku. S tremi zgrešenim streli ni bil to slab nastop, a je obdržal svoj položaj, da je še tretjič v sezoni osvojil točke. Sedaj gremo domov za en dan in nato naslednje tekme v Hochfilznu,” je dodal glavni slovenski trener Ricco Gross. Svetovni pokal se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v Hochfilznu.

Zasledovalna tekma (M):               
 1. S. SAMUELSSON  ŠVE     31:38,4 (3)
 2. P. NAWRATH     NEM        +5,1 (2)
 3. V. CHRISTIANS. NOR         7,2 (1)
 4. T. BOE         NOR        29,6 (1)
 5. E. STROEMSHEIM NOR        38,2 (2)
...                                   
18. A. VIDMAR      SLO      1:46,3 (0)
32. L. PLANKO      SLO      3_18,1 (3)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
Skupni vrstni red (3/21):                        
 1. P. NAWRATH     NEM            177
 2. S. SAMUELSSON  ŠVE            176
 3. T. BOE         NOR            140
...                                  
29. A. VIDMAR      SLO             37
38. L. PLANKO      SLO             21
39. J. FAK         SLO             18
44. M. DOVŽAN      SLO              8