Aleksandar Kolarov je izžrebal Slovenijo v skupino 3 Lige B.
Aleksandar Kolarov je izžrebal Slovenijo v skupino 3 Lige B.

Slovenci, ki bodo junija igrali na evropskem prvenstvu v Nemčiji, se bodo pomerili z dobro znanimi tekmeci.

V kvalifikacijah za Euro 2020 je Avstrija dvakrat premagala Slovenijo z 1:0. Edino zmago je Slovenija dosegla marca 1997 na prijateljski tekmi, ima pa še poraz s prijateljske tekme leta 2018 v Celovcu (0:3). Varovanci Ralfa Rangnicka so v vzponu, zanesljivo so se uvrstili na evropsko prvenstvo in na prijateljski tekmi na Dunaju odpravili Nemčijo z 2:0.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Največkrat se je Slovenija pomerila z Norveško, kar enajstkrat. V tretji izvedbi Lige narodov, ki je bila na sporedu predlani, so Slovenci v Stožicah premagali Norveško z 2:1, v Oslu pa ni bilo zadetkov. Skupaj ima Slovenija dve zmagi, trikrat se je obračun končal brez zmagovalca, Norveška pa je dobila šest tekem.

Na odločilni tekmi za uvrstitev na Euro 2024 v Nemčiji so bili varovanci Matjaža Keka 20. novembra lani boljši od Kazahstana z 2:1. Tudi marca lani so v Astani zmagali z istim izidom. Kazahstan je najprej pristal v skupini B2 in nato zaradi geografskega ključa končal v slovenski skupini.

Znane so skupine Lige narodov. Foto: Reuters
Znane so skupine Lige narodov. Foto: Reuters

Kek: To je skupina, v kateri se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo
"Zelo tekmovalna skupina. Avstrija je ena najboljših reprezentanc v Evropi, potem pa sta tu še Norveška in Kazahstan, proti kateremu smo igrali tako rekoč pred nekaj dnevi. To je skupina, v kateri se bo veliko vprašalo tudi Slovenijo," je po žrebu prve vtise o skupini B3 strnil selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek.

Slovenija v zadnjih dveh izvedbah Lige narodov igrala dobro
"Še enkrat se je pokazala pomembnost dobrega igranja v Ligi narodov. Najprej smo zmagali v ligi C, nato obstali v ligi B. Prav tam se je postavil temelj generacije, ki se je zdaj uvrstila na evropsko prvenstvo. Z mojega zornega kota je usmeritev Uefe pravilna, da včasih nepotrebne prijateljske tekme zamenja z Ligo narodov. V njej se tekmuje, igra za prestiž, za to, da lahko napreduješ in konec koncev tudi uvrstiš na veliko tekmovanje. Slovenija je vsaj v zadnjih dveh izvedbah Lige narodov igrala dobro," je še dodal Kek.

Kek: V prejšnji Ligi narodov smo postavili temelje za nastop na EP-ju

Poleg slovenske skupine B3 so v skupini B1 še Češka, Ukrajina, Albanija in Gruzija, v B2 Anglija, Finska, Irska in Grčija ter v B4 še Wales, Islandija, Črna gora in Turčija.

V skupini A2 Italija, Francija in Belgija
V najvišje rangirani ligi A bodo v skupini 1 igrale reprezentance Hrvaške, Portugalske, Poljske ter Škotske, v skupini 2 so Italija, Belgija, Francija in Izrael, v skupini C Nizozemska, Madžarska, Nemčija ter Bosna in Hercegovina, v skupini 4 pa so Španija, Danska, Švica in Srbija.

Zmago v Ligi narodov bodo branili Španci. Foto: AP
Zmago v Ligi narodov bodo branili Španci. Foto: AP

Vsaka ekipa bo igrala šest tekem, po tri doma in v gosteh. Tekme skupinskega dela bodo od 5. do 7. septembra, od 8. do 10. septembra, od 10 do 12. oktobra, od 13. do 15. oktobra, od 14. do 16. novembra ter od 17. do 19. novembra. Tako imenovani play-off, ki je novost v tekmovanju, bo med 20. in 25. marcem 2025.

Zmagovalci skupin v ligah B, C in D samodejno napredujejo v ligo višje, najslabši v A, B in C pa padejo v eno ligo nižje.

V ligi A bodo v četrtfinale šle prvo- in drugouvrščene ekipe, štiri zmagovalke se bodo nato merile na zaključnem turnirju, ki bo med 4. in 8. junijem 2025, gostila pa ga bo ena od udeleženk.


Liga A1:
HRVAŠKA
PORTUGALSKA
POLJSKA
ŠKOTSKA

Liga A2:
ITALIJA
BELGIJA
FRANCIJA
IZRAEL

Liga A3:
NIZOZEMSKA
MADŽARSKA
NEMČIJA
BiH

Liga A4:
ŠPANIJA
DANSKA
ŠVICA
SRBIJA


Liga B1:
ČEŠKA
UKRAJINA
ALBANIJA
GRUZIJA

Liga B2:
ANGLIJA
FINSKA
IRSKA
GRČIJA

Liga B3:
AVSTRIJA
NORVEŠKA
SLOVENIJA
KAZAHSTAN

Liga B4:
WALES
ISLANDIJA
ČRNA GORA
TURČIJA


Liga C1:
ŠVEDSKA
AZERBAJDŽAN
SLOVAŠKA
ESTONIJA

Liga C2:
ROMUNIJA
KOSOVO
CIPER
LITVA/GIBRALTAR

Liga C3:
LUKSEMBURG
BOLGARIJA
SEVERNA IRSKA
BELORUSIJA

Liga C4:
ARMENIJA
FERSKI OTOKI
SEVERNA MAKEDONIJA
LATVIJA


Liga D1:
GIBRALTAR/LITVA
SAN MARINO
LIHTENŠTAJN

Liga D2:
MOLDAVIJA
MALTA
ANDORA