Valter Birsa je 18. junija 2010 dosegel vodilni zadetek proti ZDA na Ellis Parku v Johannesburgu. Foto: EPA
Valter Birsa je 18. junija 2010 dosegel vodilni zadetek proti ZDA na Ellis Parku v Johannesburgu. Foto: EPA

Slovenija je pred tednom dni z zmago proti Kazahstanu na zadnji tekmi kvalifikacij potrdila svoj prvi nastop na velikem tekmovanju po svetovnem prvenstvu leta 2010.

Na SP-ju leta 2010 Slovenci zapravili vodstvo z 2:0
Ravno na SP-ju v Južni Afriki sta reprezentanci ZDA in Slovenije odigrali prvi medsebojni dvoboj. Na tekmi v Johannesburgu je Slovenija povedla z 2:0, zadela sta Valter Birsa v 13. in Zlatan Ljubijankić v 42. minuti. V drugem polčasu je Američanom uspelo izenačiti na 2:2. Strelca sta bila Landon Donovan in Michael Bradley. S tem izidom so se Američani tudi s pomočjo ugodnega izida v zadnjem krogu pred Slovenijo uvrstili v osmino finala.

V Stožicah se je veselil Klinsmann
Drugič sta se reprezentanci pomerili na prijateljski tekmi dobro leto zatem. Na srečanju v Stožicah 15. novembra 2011 so bili boljši gostje pod takratnim vodstvom Jürgena Klinsmanna (2:3).

Slovenija bo prvič zaigrala v Združenih državah Amerike, ameriška nogometna zveza pa je kot prizorišče izbrala stadion Toyota Field v San Antoniu v zvezni državi Teksas. Ker tekma ne bo odigrana v uradnem terminu Mednarodne nogometne zveze, bo imel slovenski selektor Matjaž Kek za tekmo v San Antoniu na voljo igralce, ki bodo imeli v januarju zimski premor. Izbrana vrsta bo tako sestavljena večinoma z igralci iz Prve lige.