"Čakamo še nekatere potrditve, toda načeloma drži. Večji del priprav bo selektor Matjaž Kek opravil v naši bazi na Brdu pri Kranju, nekaj dni pred prvo tekmo se bo izbrana vrsta preselila v Nemčijo," je v pogovoru za časopis Delo povedal predsednik NZS-ja Radenko Mijatović.

Slovenska vrsta, ki bo četrtič nastopila na velikem tekmovanju po evropskem prvenstvu leta 2000 ter svetovnih prvenstvih v letih 2002 in 2010, bo v Nemčiji igrala v skupini C skupaj z Dansko, Anglijo in Srbijo.

Po napovedih bodo Slovenci večino priprav opravili kar v domačem NNC Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Po napovedih bodo Slovenci večino priprav opravili kar v domačem NNC Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Baza v Porenju, blizu Kölna

Prva tekma jo čaka 16. junija v Stuttgartu z Dansko, druga 20. junija v Müchnu s Srbijo, tretja pa 25. junija v Kölnu z Anglijo. Wuppertal v Porenju je sicer zgolj 50 kilometrov oddaljen od Kölna, 400 km je do Stuttgarta, 600 pa do Münchna.

"Ogromno aktivnosti poteka že zdaj – od izbire vadbenega središča in namestitve v Nemčiji, priprav reprezentance in podpornih dejavnosti. Takoj po žrebu v Hamburgu smo zavihali rokave, dela nam ne bo zmanjkalo do poletja. Treba je izbrati prave partnerje za prijateljske tekme. Več znanih imen imamo v igri za tekmece, kmalu jih bomo uradno potrdili," je še povedal Mijatović.

Igralcem približno polovica nagrade

Slovenija je za preboj na EP 2024 dobila 9,25 milijona evrov, v skupinskem delu bo vsaka zmaga prinesla dodaten milijon, vsak neodločen izid pa pol milijona. Pri tem bo NZS reprezentantom izplačal zaslužene premije.

"To je definirano tudi s pravilnikom o reprezentancah. Fantje niso zahtevni, tako z nogometaši kot s strokovnim štabom je bilo to hitro urejeno. Po odbitju stroškov priprav gre približno polovica za nagrade igralcem. To je prav, fantje so priigrali Sloveniji to nagrado. Z veseljem bi ravnal enako po slehernih kvalifikacijah za evropsko ali svetovno prvenstvo," je pristavil Mijatović.

Razpored tekem Slovenije na Euru 2024 v skupini C. Foto: NZS
Razpored tekem Slovenije na Euru 2024 v skupini C. Foto: NZS